Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

Kehittämiskauden 2020-2022 loppuraportti



Saattohoidon kehittäminen 2020-2022

Kaikissa GeroMetron kunnissa kehitettiin palliatiivista ja saattohoitoa. THL:n mukaan elämän loppuvaiheen hoidon tavoite on vaalia elämänlaatua ja mahdollistaa arvokas kuolema. Kuolemaa lähestyvää ihmistä hoidetaan ja tuetaan hänen elämänarvonsa ja toiveensa huomioiden. Palliatiivinen hoito on parantumattomasti sairaan ihmisen ja hänen läheistensä kokonaisvaltaista hoitoa, jossa korostetaan oireiden lievitystä ja henkistä hyvinvointia. Saattohoito on palliatiivisen hoidon viimeinen vaihe. 

Keskityimme erityisesti kohtaamisen teemoihin. Lisäksi paneuduimme laatusuosituksen mukaisen toimintamallin luomiseen. Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kansallisen laatusuosituksen mukaan kaikilla kansalaisilla tulee olla oikeus laadukkaaseen palliatiiviseen hoitoon riippumatta henkilön iästä, diagnoosista, kulttuuritaustasta tai asuinpaikasta. Kehittämistä ohjasivat sosiaali- ja terveysministeriön palliatiivisen hoidon ja saattohoidon järjestämistä ohjaavat suositukset (STM 2019:16) Suosituksissa korostetaan kaikkien terveydenhuollon ammattihenkilöiden saattohoidon osaamista. Näitä ovat esimerkiksi palliatiivisen hoidon ja saattohoidon tarpeen tunnistaminen, elämän loppuvaiheen hoitosuunnitelman tekeminen sekä huolenpito kuolevasta ja hänen lähiverkostostaan. Suosituksen pohjalta THL on kehittänyt saattohoitopassikoulutuksen, jota GeroMetron kunnissa suoritettiin osana kehittämistä. Linkki Saattohoitopassi -kurssiin.

Kuntien kehittämistehtävien aiheita olivat
  • Kuolemasta puhuminen potilaan ja läheisten kanssa
  • Hoidon suunnittelu kuolevan ja tämän omaisten kanssa
  • Kivunhoito ja sen ennakointi
  • Kuoleman jälkikäsittely
  • Yhteistyö kotisairaalan ja palliatiivisen osaston välillä 
  • Yhteistyö vapaaehtoisten ja seurakuntien kanssa

Käynnistimme kehittämisen kokoamalla GeroMetron sisäisille sivuille ajankohtaista tietoa tutkimuksista ja saattohoidon kansallisista kehittämishankkeista. 

Kehittämiskauden aikana valmistui Espoon ja Kauniaisten Omaishoitajat ja Läheiset ry:n tuottama Ennakoiva saattohoito -opas omaishoitajan tueksi ja saattajana.fi -sivusto. GeroMetrossa painatettiin opasta kehittäjille ja yksiköille jaettavaksi edelleen omaishoitajille ja ammattilaisille.

Kysely saattohoidosta - toiveena lisäkoulutusta ja työyhteisön osaamisen jakamista

Saattohoidon kehittäminen käynnistyi työntekijöille suunnatulla STM:n suositusten pohjalta tehdyllä kyselyllä. Kyselyssä nousseet asiat ohjasivat kehittämistä: tarve lisäkoulutukselle omaisen ja potilaan kohtaamiseen sekä saattohoidon kokonaisuuteen ja kivunhoitoon, osaamisen jakaminen ja työn tukeminen työyhteisössä, saattohoitoon siirtymisen tarpeen havaitseminen ja palliatiivinen ja saattohoitosuunnitelman tekeminen riittävän aikaisin. 


Kooste tuloksista ja tuotoksista

Löydät lisätietoa aiheesta alempana olevasta kuntien kehittämistehtävien luettelosta, suluissa kehittämistehtävän nimi. 

  • Konsultaatiopolku ja ohjeistus saattohoitoon (Saattohoidon ja palliatiivisen hoidon kehittäminen Vantaan sairaalassa).
  • Saattohoito-opas omaisille (Saattohoidon kehittäminen Kirkkonummella). 


  • Koulutuksia saattohoidon perustasolle ja vaativalle tasolle, THL:n saattohoitopassin suorittaminen, kaikki kunnat
  • Kokemuksellinen koulutuskokonaisuus kohtaamisesta (Palliatiivinen hoito ja kohtaaminen saattohoidossa, Helsinki)
  • Saattohoidon hoitopolkutyöskentely ja valmentava johtajuus (Saattohoidon ja palliatiivisen hoidon kehittäminen Vantaan sairaalassa).


  • Saattohoidon vapaaehtoisten koordinaattori ja yksiköissä saattohoidon vastaava (Palliatiivinen hoito ja kohtaaminen saattohoidossa, Helsinki).
  • Joustavuus ja helppo siirtyminen eri yksiköiden välillä saattohoidossa, yksiköiden yhteistyö (Saattohoidon ja palliatiivisen hoidon kehittäminen Vantaan sairaalassa).
  • Yksiköihin saattohoidon vastaavat työntekijät (Saattohoidon kehittäminen Kirkkonummella)


Kuntien kehittämistehtävät


Tutustu tuotoksiin

Tavoitteet ja kehittämisen kulku

Yhdenmukaistimme saattohoitoa Länsi-Uudellamaalla. Tavoitteena oli mahdollistaa kaikille suositusten ja omien toiveiden mukainen arvokas elämän loppuvaihe hoivakodeissa, joissa toteutetaan perustason saattohoitoa. Järjestimme koulutusta ja teimme käsikirjan, purkukeskustelulomakkeen ja diplomin koulutuskokonaisuuteen osallistuneille. GeroMetron kunnista mukana olivat Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi.

Lisätietoa kehittämisestä


Kysy lisää: Anna-Kaisa Nikkilä, Espoo


Tutustu tuotoksiin 

Tavoitteet ja kehittämisen kulku

Espoon sairaalan palliatiiviseen yksikköön kuuluvat kotisairaala, palliatiivinen poliklinikka, saattohoito- ja palliatiivisen hoidon osasto Villa Glims. Tavoitteena oli levittää yksikön osaamista, ohjausta ja hyviä toimintatapoja kaikille muille sairaalan osastoille. Lisäksi halusimme yhtenäistää ja vakinaistaa saattohoidon ja palliatiiviseen hoidon toimintoja sairaalan osastoilla. Järjestimme koulutusta ja teimme ohjeistuksia ja muita materiaaleja pitkäaikaishoidossa ja sairaalassa.

Tietoa levitetään edelleen mm. yksiköiden saattohoitovastaavien toimesta. Lisäksi huomioidaan koko Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen osaaminen ja käytäntöjen yhtenäistäminen.  

Kysy lisää: Hanna Yli-Isotalo ja Kirsi Suutari







Tuotokset

Kokemuksellinen koulutuskokonaisuus kohtaamisesta

Tavoitteet ja kehittämisen kulku

GeroMetron saattohoitokyselyssä nousivat esiin kuolevan sekä hänen läheistensä kohtaamisen kysymykset. Tulosten pohjalta Helsingin kaupungin seniorikeskuksissa kehitettiin kohtaamisen taitoja henkilöstölle draamatyöpajatyöskentelyn avulla. Kokemuksellisessa työpajassa oli mahdollista turvallisesti kokeillen löytää uusia mielekkäitä tapoja toimia eri tilanteissa. Yhdessä havainnoimalla työryhmälle kehittyi yhteistä näkemystä aidoista kohtaamisista saattohoitotilanteessa.

Palliatiivinen ja saattohoito ovat seniorikeskuksissa annettavan ympärivuorokautisen hoivan ydinosaamista. Kehittämishankkeessa järjestettiin neljä puolen päivän pituista pilottityöpajaa neljässä eri seniorikeskuksessa. Pilotin tuloksia hyödynnetään muissa Helsingin kaupungin ikääntyneiden palveluiden toimintaympäristöissä lukuvuonna 2022–2023, kun kokemuksellisen oppimisen menetelmällä tehty saattohoito- ja vuorovaikutusosaamisen koulutus laajenee niihin.

Lisätietoa kehittämisestä

Posteri Kohtaamisia saattohoidossa Helsinki (pdf)

Kysy lisää: Paula Lagerstam



Tuotokset

  • Konsultaatiopolku ja ohjeistus, kehen ottaa yhteyttä, jos on ongelmia. Myös lääkäreille työstettiin konsultaatio-ohje, jotta potilaat ohjautuisivat palliatiiviselle osastolle ajoissa.
  • Hoitopolkutyöskentely ja valmentava johtajuus: Keravan kanssa on tehty kiinteää yhteistyötä. Hoitopolku on jo avattu ja sitä on mallinnettu.
  • On kehitetty joustavuutta ja helpotettu potilaiden siirtymistä, yksiköt tekevät yhteistyötä

Tavoitteet ja kehittämisen kulku

Kehittämistehtävän tavoitteena oli palliatiivisen saattohoitopotilaan sujuva hoitoprosessi. Tähän liittyen haluttiin kehittää yhteistyötä nopeaksi ja toimivaksi, parantaa potilaan siirtymistä kotisairaalan ja sairaalan välillä, yhtenäistää käytäntöjä, parantaa ja juurruttaa konsultaatiopolkua ja mahdollistaa tasalaatuinen osaaminen. 

Jatkossa halutaan yhä tehostaa konsultaatiomahdollisuuden käyttöä sairaalassa. Samoin halutaan tehostaa työstettyjen pikaperehdytyskorttien käyttöä. Rakennetaan hoitopolku Vantaa-Kerava -hyvinvointialueelle.

Lisätietoja kehittämisestä

Posteri Vantaan saattohoito (pdf)

Kysy lisää: Tarja Mietola-Koivisto ja Kati Äyri



Tutustu tuotoksiin

Kirkkonummen Saattohoito-opas omaisille.

Tavoitteet ja kehittämisen kulku

Kirkkonummen saattohoitoa on kehitetty, ja Arvokas elämän loppuvaihe -koulutukset olivat siinä tärkeässä roolissa. On saatu kaksi  saattohoidon vastaavaa työntekijää ja joka yksikköön on tulossa oma työntekijä. Tehostetussa palveluasumisessa on tehty esite saattohoidosta, tiedot on ajantasaistettu ja koko prosessia on selkiytetty. Työntekijät ovat suorittaneet THL:n saattohoitopassia ja koulutustavoite saavutetaan vuoden 2022 loppuun mennessä.

Tulevaisuudessa uusia työntekijöitä ohjataan Arvokas elämän loppuvaihe -konseptin käyttöön ja otetaan käyttöön Arvokas elämän loppuvaiheen purkukeskustelu. (Arvokas elämän loppuvaihe -käsikirja)

Kysy lisää: Sari Suurjoki-Niemi, Emilia Makkonen, Satu Mäkelä, Reetta Väisänen



Tavoitteet ja kehittämisen kulku

Tavoitteena kehittämisessä oli yhtenäisten ohjeiden työstäminen, hyvä omaisten kohtaaminen ja joustava yhteistyö kaikkien osapuolten kanssa. Henkilöstön vaihtuvuus ja korona vaikuttivat mahdollisuuksiin toteuttaa hanketta. Jatkossa tavoitteena on THL:n saattohoitopassin suorittaminen ja osaamisen tasapuolistuminen koko yksikössä.

 Kysy lisää: Anniina Sirén