Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

Kehittämiskauden 2020-2022 loppuraportti


Suosituksia kehittämisen tavalle tulevaisuudessa

Vuoden 2023 alussa Uudenmaan alueella käynnistyy viisi hyvinvointialuetta, joista Helsinki jatkaa toimintaansa omana kokonaisuutenaan. Keskeistä on palveluiden jatkuvuuden varmistaminen kullakin hyvinvointialueella ja henkilöstön tuki muutostilanteessa. Vanhuspalvelujen kehittämistä suunnitellaan toteutettavaksi koko Uudenmaan laajuisesti. 

Kehittämisen kuluessa ja loppuarviointikeskustelujen pohjalta koostimme kehittämisen tavasta seuraavat suositukset.


Verkostoituminen säästää resursseja, yhdenmukaistaa käytäntöjä ja mahdollistaa työntekijöiden ammatillisen kehittymisen. Toisten kehittämiä toimivia käytäntöjä voi ottaa käyttöön lähes suoraan, koska asiakastarpeet ja asiakaskunta ovat hyvin samoja joka alueella. Verkostosta saadaan vinkkejä, tukea ja voidaan hyödyntää laajemman verkoston osaamista.


Tärkeänä nähtiin yhteinen koordinaatio ja sähköinen jakamisen alusta, josta löytyy helposti muiden kehittäjien työn tulokset, tieto ja työkalut. On hyvä olla paikka, josta saa keskitetysti haettua kehittämiseen liittyvää tietoa. Viestintä kehittämisen tuloksista kannattaa hoitaa keskitetysti. Yhteinen koordinaatio lisää tavoitteellisuutta ja auttaa keskittämään voimavarat kohti yhteistä tavoitetta. 


Sekä lähitapaamisia että etätapaamisia tarvitaan. Lähitapaamisissa voi keskittyä käsillä olevaan asiaan, ideointi ja verkostoituminen on helpompaa. Etätapaamiset puolestaan  ovat hyviä luentojen pitämiseen ja laajemmalle yleisölle viestimiseen. Tallenteita voi katsoa jälkikäteen esim. yhteisessä tiimissä.


Ammatti- ja toimintokohtaiset tapaamiset ovat tärkeitä moniammatillisten tapaamisten rinnalla. Tällaisia voisivat olla esim. gerontologinen sosiaalityö, päivätoiminta tai saattohoito. Näissä tapaamisissa voi jakaa kohdennetumpia kokemuksia ja tarjota työn ytimeen keskittyvää koulututusta. Kollegiaalinen jakaminen innostaa, mikä tukee arjen työtä. 


Moniammatillisuus on erityisen tärkeää, jotta nähdään uusia tapoja jakaa ja tehdä työtä. Kaikkia ammattikuntia tarvitaan, sillä ikäpalveluissa yhdistyvät lähes aina sekä sosiaaliset että terveyspalvelut ja niiden kehittäminen yhteistyössä on välttämätöntä.