Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!


GeroMetro on Uudellamaalla toimiva ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto. Tavoitteena on hyvinvoiva ikäihminen ja hyvin toimivat ikäihmisten palvelut. Verkostossa yhdistyvät sosiaali- ja terveydenhuollon osaaminen, kehittäminen ja tutkimus. Tärkeää on yhteinen tekeminen ja jakaminen, yhdessä tekemällä voimme saavuttaa enemmän.  

GeroMetron tarina

Vuonna 2013 Espoo, Helsinki, Vantaa ja Kauniainen totesivat, että heillä on yhteinen unelma – hyvinvoiva ikäihminen ja hienosti toimivat palvelut ikääntyneille. Toteuttaakseen unelmansa he päättivät yhdistää voimansa ja työskennellä yhdessä. Näin syntyi GeroMetro. Innostajana ja esikuvana toimi Soccan koordinoima varhaiskasvatuksen kehittämisyksikkö VKK-Metro. 

Mukaan kutsuttiin ikäihmisiä, heidän kanssaan työskenteleviä, oppilaitoksia, järjestöjä ja tutkijoita. Jokaisella oli tärkeä rooli unelman toteuttamisessa.

Ensimmäisellä kehittämiskaudella kuntien 19 kehittäjäryhmästä kukin otti vastuun pienestä palasta suurta unelmaa. Ryhmille nimettiin ohjaajat ja yhteyshenkilöt, joilla oli erityinen rooli haaveen toteuttamisessa. Vuonna 2016 mukaan liittyivät Kerava ja Kirkkonummi. 

GeroMetron yhteinen tarina syntyy erilaisissa kohtaamisissa arkityössä, kehittäjäryhmien kokoontumisissa ja seudullisen jakamisen foorumeissa. Se syntyy keskusteluissa ja suunnittelupöydissä, mutta ennen kaikkea tekemällä. Me kaikki yhdessä luomme sen!

Verkostomaista yhteiskehittämistä

GeroMetro toimii verkostona, joka tarjoaa jakamisen ja yhdessä oppimisen foorumeita. Näitä ovat työpajat ja seminaarit, opintomatkat, digitaaliset vuorovaikutuksen alustat sekä ohjaus- ja projektiryhmät. Näin mahdollistetaan kokemusten jakaminen ja muilta oppiminen. Kokoontumisissa muodostetaan yhteisymmärrystä kehitettävästä aiheesta ja viedään tavoitteita eteenpäin. 

Osallistujat voivat jakaa omia oivalluksiaan muille ja kuulla, mitä muut ovat oppineet. Kehittämisen tueksi tarjotaan myös koulutusta ja tutkimusta. Myös viestintä verkoston sisällä ja sen ulkopuolella on tärkeää. 

Kaksivuotiset kehittämiskaudet

Kaksivuotisille kehittämiskausille valitaan yhteiset isot teemat. Kuntien kehittäjäryhmissä kokeillaan ja kehitetään erilaisia toiminta- ja palvelumalleja, jotka liittyvät kehittämiskauden teemaan. 

  • Viides kehittämiskausi 2023-2024: Kotona asumisen tukeminen ja asumisen mallit
  • Neljäs kehittämiskausi 2020-2022: Saattohoito, päivystykselliset mallit, ennakointi ja sosiaaliset tilanteet
  • Kolmas kehittämiskausi 2018-2020: Kotona kuntoutuksen mallin juurruttaminen, päivystyksellisten mallien kehittäminen sekä ikäihmisten yksinäisyyden ja turvattomuuden kysymykset 
  • Toinen kehittämiskausi 2016-2018: Kotona tapahtuva kuntoutus
  • Ensimmäinen kehittämiskausi 2014-2016: Muistisairaan ikäihmisen kotona asumisen tukeminen

Kehittämistehtävät eri kehittämiskausilla

Alla olevassa kaaviossa esitellään GeroMetron eri kehittämiskausien kehittämistehtävistä. Vihreällä pohjalla kuntoutukseen liittyvät tehtävät, vaaleansinisellä sosiaaliset tilanteet, oranssilla päivystykselliset tilanteet ja tummansinisellä saattohoito. Valtaosa kehittämisteemoista on jatkunut kehittämiskaudelta toiseen. Teemoja on juurrutettu oman kunnan palveluihin tai kehitetty edelleen. 


Napsauttamalla kuvaa se aukeaa suuremmaksi.

Kehittämisen tueksi organisoidaan monialaista koulutusta ja tutkimusta. Koulutus rakentuu seminaareista, työpajoista ja opintomatkoista. Niissä tarjotaan näkökulmia kehitettävään teemaan, tukea kehittämiseen ja seudullisia jakamisen foorumeita. Seminaarit on tarkoitettu kaikille pääkaupunkiseudun vanhustyön työntekijöille ja niissä esitellään kehittämistä laajemmalle joukolle. Työpajat on tarkoitettu kehittäjille ja niissä jaetaan kehittämisen oivalluksia ja työstetään uusia, yhteisiä toimintamalleja. Yhteinen kehittämisrakenne tukee vertaisoppimista ja käytännön työn kehittämistä. GeroMetro tekee yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Yhteistyömuotoina ovat tapahtumat, harjoittelujaksot sekä opinnäyte- ja käytäntötutkimustyöt. 

Kehittäjäryhmän toiminta

GeroMetrossa kehittäminen ja toimintamallien kokeilu tapahtuu hyvinvointialueiden kehittäjäryhmissä osana asiakastyötä ja yhdessä asiakkaiden kanssa. Ryhmät ovat omia pienverkostojaan, jotka ovat muodostuneet kehittämistehtävän ympärille. Kehittäjäryhmiin kutsutaan mukaan tehtävän kannalta olennaisia henkilöitä. Kunnan työntekijöiden ja asiakkaiden lisäksi mukana voi olla yrityksiä, järjestöjä, oppilaitoksia ja tutkijoita. 

Kehittäjäryhmä tapaa säännöllisesti ja vie yhteistyössä kehittämisen kohteena olevaa asiaa eteenpäin. Ryhmä sopii omista toimintatavoistaan sekä osallistujien rooleista ja vastuista. Kehittäjäryhmälle nimetään yhteyshenkilö, joka hoitaa tiedonkulkua ja dokumentointia ja osallistuu GeroMetron projektiryhmien työskentelyyn. Mukana olevien yksiköiden esihenkilöillä on tärkeä rooli kehittämistyön mahdollistajina.

GeroMetron toiminta on verkostomaista. Verkostomaisen kehittämisen mahdollistaa toimijoiden välinen luottamus, sitoutuminen ja tunteminen. Kehittäjäryhmät toimivat autonomisesti valiten omat toimintatapansa ja tavoitteensa. Verkosto tarjoaa alustan, johon kehittäjäryhmät ja erilaiset tutkimus- ja kehittämishankkeet voivat kiinnittyä. Jokaisella verkoston toimijalla on tärkeä rooli, jotta saavutetaan suurin mahdollinen hyöty. GeroMetrossa kehittämisen keskiössä ovat yhdessä tekeminen, ihmettely ja innostuminen, sekä uuden ennakkoluuloton kokeilu.

GeroMetron resurssit ja ohjaus

Verkoston toimintaa koordinoivat Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskus Soccan ikäihmisten palvelujen asiantuntijat. He ylläpitävät ja koordinoivat yhteistyötä ja tarjoavat tukea ja työkaluja kehittämiseen. He myös järjestävät verkostotapaamisia, työpajoja ja seminaareja sekä mahdollistavat oppilaitosyhteistyötä ja tutkimusta. 

Käytännön kehittämisen toteuttajina ja mahdollistajina toimii projektiryhmä, johon kuuluu edustus kaikista mukana olevista kehittämistehtävistä.

Verkoston toimintaa ohjaa hyvinvointialueiden edustajista koostuva ohjausryhmä. Näin varmistetaan, että GeroMetro on osa hyvinvointialueiden omaa kehittämistoimintaa.

Tulosten jakaminen ja levittäminen

Kehittäjäryhmien tulokset kootaan yhteen ja luodaan niistä yhtenäisiä malleja ja toimintakäytäntöjä. Mukana olevien hyvinvointialueiden vanhustyön johto linjaa kehittämistä, mikä varmistaa tulosten juurtumisen käytäntöön. Jo yhteisen kehittämisen aikana ideat siirtyvät alueelta toiselle ja työntekijät sitoutuvat niiden käyttöön. 

Kehittämisen tuloksia levitetään myös kansalliseen käyttöön Terveyskylässä julkaistujen materiaalien sekä kansallisen kehittämisen verkostoihin ja työryhmiin osallistumisen kautta.