Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

Muun kehittämisen tuloksia

Yksinäisyys, turvattomuus ja etsivä työ

Kehitystyössä vuosina 2018–2020 selvitettiin, miten ikääntyneiden osallisuutta ja osallistumista voi tukea ja miten helpottaa yksinäisyyttä ja turvattomuutta.


Blogeja etsivästä työstä


Sosiaalisiin tilanteisiin liittyvät kuntien kehittämistehtävät 2018-2020


Vantaan kotona asuville ikäihmisille tehdyssä selvityksessä nousi esiin seuraavat ehdotukset: kuntouttavan päivätoiminnan, vapaaehtoistoiminnan, jalkautuvan työn ja alueellisen toiminnan kehittäminen sekä panostaminen järjestöjen, seurakunnan ja kaupungin toimijoiden väliseen yhteistyöhön.

Näiden pohjalta aloitettiin MEK Kiinnekohtia -projekti, joka on Vantaan kaupungin vanhus- ja vammaispalvelujen ja Diakonissalaitoksen yhteinen etsivän työn projekti. MEK on Vantaalla toteutettavan Myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelma, jossa toteutetaan eri ikäryhmille suunnattuja projekteja kuntalaisten hyvinvoinnin parantamiseksi.

Posteri_yksinäisyys Vantaa 2020 (pdf)

Yksinäiset vanhukset Vantaalla selvityksen loppuraportti 2020 (pdf)

Kysy lisää: Tiina Lauhde



Helsingissä työstettiin väline ikääntyneiden yksinäisyyden tunnistamiseen ja lievittämiseen. Nelisivuisessa oppaassa on näkökulmia, joiden avulla ammattilainen voi ymmärtää sosiaalista yksinäisyyttä, käsitellä sitä asiakkaan kanssa ja löytää konkreettisia keinoja yksinäisyyden lievittämiseen ja osallisuuden lisäämiseen.

Posteri_yksinäisyystyökalu Helsinki 2020 (pdf)

Työkalua voi pyytää nähtäville GeroMetrolta.

Kysy lisää: Katja Kuunsalo



Kirkkonummella järjestettiin ikäihmisille ryhmätoimintaa pitkälti vapaehtoisvoimin. Vapaaehtoistyön koordinointiin kehitettiin digitaalinen työkalu.

Posteri_yksinäisyys Kirkkonummi 2020 (jpg)

Kysy lisää: Marja Keränen