SOTEPALA-tutkimushanke

SOTEPALA-tutkimushankkeen (2024-2026) tavoitteena on tarkastella koululaisten hyvinvointia kokonaisuutena: tietoja lasten tuen tarpeesta koulussa verrataan tietoihin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden käytöstä. Tällainen tarkastelu tehdään ensimmäistä kertaa maailmassa ja se mahdollistaa vastaamiseen viiteen keskeiseen tutkimuskysymykseen:

1. Osallistuvatko sosiaalihuollon asiakkaina olevat lapset kouluterveydenhuollon tarkastuksiin yhtä kattavasti kuin lapset, jotka eivät ole sosiaalihuollon asiakkaita?

2. Miten kouluterveydenhuollon, -psykologin, -kuraattorin ja sosiaalihuollon palvelut kohdentuvat lapsille, joilla on koulussa erityisen tuen tarvetta tai runsaasti poissaoloja? Entä miten palvelut kohdentuvat lasten itse raportoimien elintapojen ja oireiden mukaan?

3. Miten osallistuminen kouluterveydenhuollon tarkastuksiin ennustaa hyvinvointialueen muiden sote-palveluiden käyttöä?

4. Millaiset tekijät edistävät ja toisaalta vaikeuttavat eri alojen ammattilaisten yhteistyötä Etelä-Suomessa?

5. Millainen on kouluikäisten lasten sote-palveluiden kustannushyöty ja voidaanko havaita kustannuksia nostavaa palveluiden ali- ja ylikäyttöä?

Tutkimus koostuu useasta eri osa-alueesta: takautuva rekisteritutkimus, prospektiivinen seurantatutkimus, fokusryhmähaastattelut ja kyselyt.

Soccan osuus tutkimuksesta

Soccan osuus kohdentuu ammattilaisten yhteistyön edistävien ja vaikeuttavien tekijöiden tutkimiseen (tutkimuskysymys 4). Socca toteuttaa yhdessä Verson kanssa  kyselyn ammattilaisille sekä fokusryhmähaastatteluita, joissa selvitetään kirjaamiskäytäntöjä, tiedonkulkua ja yhteistyötä sujuvoittavia ja vaikeuttavia tekijöitä tilanteissa, joissa oppilas on useiden eri palveluiden piirissä.

Tutkimuksen yhteistyökumppanit

Tutkimusrahoitus on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa (RRP). Tutkimuksen toteutukseen osallistuvat kaikki Etelä-Suomen yta-alueen hyvinvointialueet: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue (LUVN), Etelä-Karjalan hyvinvointialue (EKHVA), Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote), Kymenlaakson hyvinvointialue (Kymen HVA), Päijät-Hämeen hyvinvointialue (Päijät-Hämeen HVA), Vantaan-Keravan HVA (Vake HVA) sekä Helsingin kaupunki, Sosiaalialan osaamiskeskukset Socca ja Verso ja Helsingin yliopiston yleislääketieteen laitos. Tällä alueella Etelä-Suomessa asuu yli 40% Suomen lapsista.

Lisätietoja

Johanna Hela

Tutkija
040 545 8146
johanna.hela(ät)hus.fi