Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!


Kotikuntoutuksen kehittämisen tuloksia

Olemme GeroMetrossa kehittäneet kotikuntoutuksen mallia jo vuodesta 2016. Tältä sivulta löydät tähänastisen työn tuloksia. Kehittämistyö ja sen juurruttaminen jatkuvat edelleen.

Kuntoutumisen käytäntöjen yhtenäistäminen auttaa vahvistamaan ikäihmisten ja heidän omaistensa toimijuutta. Samalla ikäihmisten kanssa työskentelevien ammattilaisten työskentely helpottuu ja työn laatu paranee ja yhdenmukaistuu. Tulokset löytyvät kaikille avoimesta Terveyskylästä.

Asiakkaille: Ikäihmisen kotona kuntoutumisen polku Terveyskylän Kuntoutumistalossa

Kuntoutumisen polku sisältää ohjeita ja vinkkejä asiakkaille ja heidän läheisilleen oman kuntoutumishalukkuuden ja kuntoutumisen tapojen pohtimiseen. Sisällöt ovat innostavia, kannustavia ja helposti lähestyttäviä hyviä käytäntöjä ja ideoita. Sisällöissä huomioidaan ikäihmisten moninaisuus, heidän elämänsä erityistilanteet ja tarjotaan toivoa muuttuviin elämänvaiheisiin. Sisällöt on jaoteltu yhdeksään oppaaseen.


Terveyskylä ammattilaisille: Kotikuntoutuksen työkalut ja verkkokurssi

GeroMetro-verkoston, Terveyskylän kuntoutumistalon ja Helsingin kaupungin toimintaterapian yhdessä suunnittelemat ”Kotikuntoutuksen työkalut” löytyvät Terveyskylän kaikille avoimesta ammattilaisosiosta. 

Kotikuntoutuksen prosessi

Kotikuntoutus on yksi tapa toteuttaa kuntoutusta. Se on tärkeä suunnitella osaksi kuntoutuksen kokonaisuutta. Alla olevassa kaaviossa havainnollistetaan tyypillistä kotikuntoutuksen prosessia. 

Napsauta kuvaa, niin se suurenee.

Kotikuntoutuksen tarkistuslistoja


Blogeja kotikuntoutuksesta

.
25.10.2023 Margit Granberg, GeroMetro

Moniammatillisuutta kotona kuntoutumiseen

23.11.2021 Tiina Autio ja Meri Pekkanen

Miten kuntoutuksen vaikutukset tulevat näkyviksi?

3.12.2019 Dagne Rannamäe ja Päivi Laaksoharju

Etäkuntoutuksella on myös sosiaalinen ulottuvuus

työpajan osallistujia.
1.11.2019 Meri Pekkanen

Kotikuntoutuksen hyvä aloituspalaveri

mansikka
18.4.2019 Meri Pekkanen

Hyvä ruoka, parempi kuntoutuminen


Kotona kuntoutumisen mallin juurruttaminen kunnissa vuosina 2018-2020


Haluttiin varmistua, että ikääntyneiden palveluissa työskentelevät tietävät, mistä palveluista Stadin kotona kuntoutumisen malli koostuu. Malli auttaa neuvottelussa asiakkaan kanssa hänen toimintakykyään edistävistä kuntoutumismuodoista ja asiakkaan ohjaamisessa palveluihin.  

Posteri_Stadin kotona kuntoutuminen (2020)

Kysy lisää: Tuula Mohamud, Jaana Nummijoki, Nina Laukkanen, Mari Salonen, Tia Leppäaho ja Meri Pekkanen



Vakioidussa potilashuoneen tauluissa on laminoituja kuvia, jotka auttavat potilasta ja omaisia muistamaan ja ohjeistamaan liikkumisen apuvälineistä tai muista käytännöistä (esimerkiksi suositeltavat tai vältettävät liikkeet).

Ylös sängystä! huoneentaulussa kerrotaan, mitä hyötyä äkillisesti sairastuneelle on pyrkiä sängystä istuma-asentoon ja kävelemään.  

Posteri Vantaan sairaalan huoneentaulut 2020 (pdf) 

Kysy lisää: Tuija Purhonen, Mirja Mettin, Tarja Mietola-Koivisto, Seela Tolin ja Lotta Virsunen



Tavoitteena oli edistää ikääntyneen henkilön kuntoutumisen jatkuvuutta kotikuntoutusjakson jälkeen heidän omassa elinympäristössään. Kehittämistä tehtiin akuutissa arviointi- ja kotikuntoutusyksikössä yhdessä kotihoidon kanssa.

Posteri _Akuutti arviointi ja kuntoutus Vantaa 2020 (pdf) 

Kysy lisää: Tuija Vilkko ja Marianne Nylund




Kotikuntoutus on tavoitteellinen, määräaikainen, kotikuntoutuskriteerein valituille asiakkaille annettava palvelu. Tavoitteena oli nostaa asiakas keskiöön kotikuntoutuksen tavoitteiden asettamisessa, saada asiakas sitoutumaan kotikuntoutusohjeiden noudattamiseen sekä arvioida kuntoutuksen vaikutusta mitattuna ja koettuna toimintakyvyn ja elämänlaadun muutoksena.   


Kuntoutumistiimiin kuuluu omaishoidon koordinaattori, terveydenhoitaja ja omaishoidon kotikuntouttaja. Omaishoidon koordinaattori tekee palvelutarpeen arvion ja tunnistaa omaishoidon kotikuntoutuksen tarpeen. Kotikuntouttaja tekee yhdessä omaishoitoperheen kanssa heidän tarpeisiinsa vastaavan suunnitelman kotikuntoutukselle. Kotikuntouttaja toteuttaa suunnitelmaa ja raportoi koordinaattorille ja terveydenhoitajalle asiakasperheen tilanteesta, jotta tilanteet eivät pääse kriisiytymään. Kolmikko koordinoi omaishoitoperheen palveluita ja painotus on erityisesti sosiaalisessa kotikuntoutuksessa.

Kysy lisää: Julia Kokko-Niemi ja Stiina Bergendahl



Kauniaisten Askel kerrallaan -askelmittaripilotissa laadittiin aktiivisuussuunnitelma mukana olleille ikäihmisille. Tavoitteena oli kehittää arkikuntoutusta toimivammaksi ja selvittää, onko askelmittari toimiva arviointiväline aktiivisuuden seurannassa. Halusimme myös saada aktiivisuussuunnitelman laajasti kotihoidon käyttöön.