Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

Kehittämiskauden 2020-2022 loppuraportti


Kehittämisen teemoja tulevaisuudessa

Kun hyvinvointialueet käynnistyvät vuoden 2023 alussa, keskeistä on palveluiden jatkuvuuden varmistaminen ja henkilöstön tuki muutostilanteessa. Tärkeää on vanhustyön osaamisen yhtenäistäminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen koko Uudenmaan alueella. 

Päättyneellä kaudella ja loppuarviointien yhteydessä käytyjen keskustelujen pohjalta kokosimme teemoja, joiden kehittämisestä on tärkeä pitää huolta myös tulevaisuudessa. Esille nousivat ennaltaehkäisyn ja ennakoinnin, kohtaamisen ja mielen hyvinvoinnin haasteet, ja niiden ratkaisemista tukevat toimintatavat. 

Kohtaaminen, ennaltaehkäisy ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkitys jaksamiseen

Tulevaisuudessa on tavoitteena siirtyä sote-palveluissa yhä enemmän ennaltaehkäisevään suuntaan. Visio "Jokainen vanhustyötä tekevä on etsivän työn tekijä" kuvaa tulevaisuuden sote-työtä.

Ennaltaehkäisevä työ on merkityksellistä paitsi asiakkaan hyvinvoinnin, myös kustannustehokkuuden kannalta raskaiden palveluiden tarpeen siirtyessä eteenpäin. Asiakas, jonka hätä on kuultu ja siihen on vastattu oikealla palvelulla, ei palaa yhä uudestaan terveydenhuollon palveluihin, vaan voi sopivalla tuella jatkaa elämäänsä.

Kun tulevaisuudessa yhä useampi iäkäs hoidetaan kotona, on omaisten, hoidettavan ja työntekijöiden kohtaamisen laatu merkityksellinen hyvän hoitosuhteen kannalta. Myös työn veto- ja pitovoima on yhteydessä työn ja asiakassuhteiden kokemiseen merkityksellisinä. 

Kehittämiskohteita kauden 2020 - 2022 pohjalta - ehdotuksia

  • Saattohoidon ja siinä luotujen mallien jatkokehittäminen ja juurruttaminen, potilaan ja omaisen kohtaaminen, työntekijöiden tukeminen.
  • Päivystyksellisten tilanteiden ratkaisuja, Liikkuvien Sairaalapalveluiden LiiSa-verkosto: liikkuvat palvelut, sosiaalisten tilanteiden huomiointi, kotihoidon osaamisen lisääminen.
  • Kuntoutumisen hyvien käytäntöjen juurruttaminen kotona asuvien tueksi, asiakkaan motivaation tukeminen.
  • Etsivän työn juurruttaminen, asiakkaiden tunnistaminen asiakasohjauksessa, järjestö- ja muun yhteistyön kehittäminen etsivän työn tueksi.
  • Mielen hyvinvoinnin mallien juurruttaminen, mielenterveysosaamisen syventäminen ja jatkokehittäminen.
  • Gerontologisessa sosiaalityössä erityisen tuen tarpeen tunnistaminen ja tarpeisiin vastaaminen moniammatillisesti sekä gerontologisen sosiaalityön erityisosaamisen vahvistaminen.