Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

Kehittämiskauden 2020-2022 loppuraportti


Kehittämiskauden arviointi

Kehittämiskauden 2020–2022 päätteeksi kehittäjille tehtiin loppuhaastattelut, joissa käytiin läpi kauden kokemuksia, arvioitiin tavoitteiden toteutumista ja mietittiin kehittämistä edistäviä ja estäviä tekijöitä. Ohjausryhmän kanssa käytiin arviointikeskustelu tämän haastattelumateriaalin pohjalta. 

Yhteisen kehittämisen hyötyjä

Loppuhaastatteluja tehtiin 15 kehittämistehtävälle. Lähes kaikki haastatellut olivat saavuttaneet tavoitteensa. Monissa tehtävissä oli onnistuttu paremmin tai päästy pidemmälle kuin kehittämiskauden alussa oli suunniteltu. Esille nousi myös kehittäminen yhteistyössä ikääntyneiden kanssa, jolloin mallit on testattu käytännön työssä ja tilanteissa.

”Uudet ajatukset siirtyvät, kun kuulee millaisia ratkaisuja muut ovat tehneet ja miten asiat on järjestetty muissa kunnissa.”

Kehittämistä edistävää, hyvää ja arvokasta 

  • Jakaminen. "Uusien ajatusten ja ratkaisujen leviäminen. Tieto muiden materiaaleista ja kaikkien toimijoiden tuntemus on tietysti myös tärkeää."
  • Innostus. "Verkostossa on innostuneita ihmisiä, joiden tuki ja esimerkki vievät asioita eteenpäin ja kannattelevat vaikeissa paikoissa. Hyvä nähdä, mitä muualla kehitetään."
  • Hyvien käytäntöjen ja mallien jakaminen. "Benchmarkkaus, kun tehdään eri puolilla samaa työtä."
  • Saattohoitokysely, jonka kuntakohtaiset vastaukset kukin kunta sai kehittämisensä tueksi. 
  • Yhteiset materiaalit, ja niiden markkinointi ja mainostaminen. "Paikka, josta ne löytyvät kootusti tai ainakin tieto, kuka tietää tai voi antaa lisätietoja."
  • Teams on "hyvä väylä jakaa tietoa laajalle kuulijamäärälle turvallisesti. Harmillisesti siellä ei synny keskustelua."
  • Verkoston tuki. "Tietää, ettei ole yksin kehittämässä, ja ettei kehitä samaa, minkä joku on jo tehnyt."  
Ohjausryhmän keskusteluissa nousi esille osaamisen ja hyvien käytäntöjen jakamisen tärkeys myös tulevalla laajemmalla alueella. Jatkossa toivottiin myös valittavaksi aiempaa vähemmän kehittämisteemoja. Sisällöllisesti pidettiin erityisen tärkeänä etsivän työn kehittämistä ja sen integroimista kaikkiin palveluihin, jotta asiakkaat löydettäisiin riittävän ajoissa. Myös etsivän työn vaikuttavuus nousi keskusteluissa esille. Saattohoidon kohtaamisen teemaa pidettiin myös tärkeänä. 

Lisäksi ehdotettiin, että loppuneen kauden teemoja voisi tuoda alkavan vuoden alussa esille seminaari- tai luentosarjan avulla. Näin voitaisiin muistuttaa kehittämisen tuloksista ja tulosten juurruttamisen merkityksestä. 

Kehittämistä estäviä tekijöitä kehittämiskaudella

Korona haastoi kehittämistä. Suunnitellut ikääntyvien päivätoiminnan ja vertaistoiminnan ryhmät eivät voineet kokoontua, työntekijät joutuivat muihin tehtäviin, työntekijät eivät tavanneet toisiaan ja harjoittelijoita ei voitu ottaa. Myös jatkuva toimintojen sulkeminen, supistaminen ja avaaminen haastoi kehittämistyötä. Ratkaisuiksi löytyivät ikääntyvien yksilöllisen tukemisen keinot, kuten soitot, etäyhteydet ja yksilölliset tapaamiset. 

Työntekijöiden tapaamisia järjestettiin etäyhteyksillä. Osallistumisen mahdollisuudet paranivat etäluentojen ja jälkikäteen katsottavien tallenteiden avulla.

Apotin käyttöönotto ja hyvinvointialueen kehittämistyö vaikuttivat työntekijöiden mahdollisuuksiin osallistua tapahtumiin. Jonkin verran oli epätietoisuutta uuteen organisaatioon sijoittumisesta ja muutosten mahdollisista vaikutuksista. Tämä haastoi kehittämistä, kun ei ollut tarkkaa tietoa tulevasta toimintaympäristöstä.