Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

Kehittämiskauden 2018-2020 loppuraportti

Tässä raportissa kuvataan GeroMetron kolmannen kehittämiskauden tuloksia, toimintatapoja ja kauden kehittämisteemoja. Kolmannen kehittämiskauden toiminta-aika oli elokuusta 2018 heinäkuuhun 2020. 

Kausi oli taas hieno yhteinen kehittämismatka pääkaupunkiseudulla. GeroMetrossa kehittämistä tehdään verkostomaisesti. Kunnat valitsevat omat kehittämistehtävänsä yhteisen teeman alta. Verkostossa jaetaan kehittämisen aikana opittua ja kehitetään pääkaupunkiseudullisia yhteisiä käytäntöjä. Lue lisää kehittämisen tavasta

Yhteinen jakaminen ja kehittäminen tuotti monipuolisia tuloksia, joista keskeisimpiin pääset tutustumaan tämän raportin sivuilla. Tutustuessasi sisältöihin, kiinnostuksesi toivottavasti herää ja haluat tietää lisää. Jos haluat kysyä jostain tietystä kehittämistehtävästä, ota yhteyttä tehtävän kohdalla ilmoitettuun yhteyshenkilöön. Jos sinulle tulee muuta kysyttävää, ota yhteyttä Soccan vanhustyön asiantuntijoihin

Mukavia lukuhetkiä ja tervetuloa mukaan GeroMetron toimintaan myös meneillään olevalla kaudella! GeroMetron-kyydissä-kuva-500-x-300-px

Raportin sisältö:

Kehittämiskauden teemat ja tavoitteet

Kehittämiskauden keskeiset tulokset

Kauden työpajat ja seminaarit kehittämisen tukena

Kauden ohjausryhmä ja projektiryhmät


Kehittämiskauden teemat ja tavoitteet

Kehittämiskauden 2018-2020 teemoina olivat Kotona kuntoutumisen mallin juurruttaminen, päivystyksellisten mallien kehittäminen sekä yksinäisyyden ja turvattomuuden kysymysten ratkominen. Kehittämistyössä pyrittiin kansallisesti yhteensopiviin käytännön ratkaisuihin.

Lue lisää kehittämiskauden teemoista ja tavoitteista


Kehittämiskauden keskeiset tulokset

Kehittämiskaudella 2018-2020 oli mukana 17 kuntien kehittäjäryhmää, joista jokainen kehitti omaa tehtäväänsä. GeroMetron yhteiskehittämisen foorumeille kokoonnuttiin säännöllisesti jakamaan opittua ja kehittämään pääkaupunkiseudullisia yhteisiä toimintatapoja. 

Kehittäminen tuotti monenlaisia tuotoksia ja työkaluja. Alla olevien laatikoiden kautta pääset tutustumaan tarkemmin sekä kuntien kehittämistehtävien että yhteisen kehittämisen tuloksiin.


Kehittämistehtävien tulokset

GeroMetron kehittämiskaudella oli mukana 17 yhteiseen kehittämisteemaan liittyvää kuntien kehittämistehtävää. Jokaisella kehittämistehtävällä oli omat tavoitteensa ja toimintatapansa. Kehittämistehtävien tuloksena syntyi muun muassa toimintamalleja, työkaluja, hoitopolkuja ja ohjeita.

Yhteiset ohjeet ja oppaat

GeroMetron yhteiskehittämisen prosessi tähtää osaamisen jakamiseen ja käytäntöjen yhtenäistämiseen. Yhteiskehittämällä syntyi kuntien yhteisiä ohjeita ja työkaluja. Yhteistyökumppanien kanssa julkaistiin myös oppaita ja artikkeleita kauden teemoihin liittyen.

Ikäihmisen kotona kuntoutumisen polku Terveyskylässä

Terveyskylä on kansallinen terveydenhoidon verkkopalvelu. GeroMetrossa tehtyä kotikuntoutuksen kehittämistyötä on koottu yhteen ja julkaistu Terveyskylän Kuntoutumistalossa.

Kauden työpajat ja seminaarit kehittämisen tukena

Seminaarit ja työpajat ovat tärkeä osa GeroMetron yhteiskehittämisen prosessia. Työpajoihin kokoonnutaan keskustelemaan kehittämisen kannalta olennaisista asioista ja jakamaan kokemuksia. Työpajoissa rakennetaan yhteistä ymmärrystä ja yhteisiä toimintatapoja. Seminaareissa kuullaan ajankohtaista tutkimustietoa kehittämisen tueksi ja käydään yhteistä keskustelua. Soccan asiantuntijat yhdessä projektiryhmien kanssa suunnittelevat työpajojen ja seminaarien kokonaisuuden ja työstävät tilaisuuksissa tuotettua materiaalia eteenpäin.

Koronatilanteesta johtuen loppuraportointia tukeva kirjoittajatyöpaja sekä kaikki kokoukset pidettiin  etäyhteydellä maaliskuun 2020 loppupuolelta lähtien. Sosiaalisen kuntoutuksen työpaja siirtyi maaliskuulta joulukuuhun 2020 ja päätösseminaari kesäkuulta lokakuulle 2020. 

Alla olevan kuvan kautta pääset tutustumaan tarkemmin työpajojen ja seminaarien kokonaisuuteen. Jokaisen tilaisuuden otsikon alta avautuvat tilaisuuden puheenvuorot, työpajatuotokset ja mahdolliset työkalut tai koosteet, joita tilaisuuden pohjalta on tuotettu.


Päivystyksellisten tilanteiden kehittäminen, yksinäisyysteema

Kotikuntoutuksen mallien juurruttaminen

24.1.2019

Riskiryhmien tunnistaminen -seminaari

Kehittämiskauden aloitusseminaarissa esiteltiin kauden kehittämisteemat ja paneuduttiin riskiryhmien tunnistamisen kysymyksiin. Puheenvuoroissa käsiteltiin mm. RAI-mittariston hyödyntämistä sekä yksinäisyyttä.

Lue lisää ja tutustu materiaaleihin
26.2.2019

Varhaista reagoimista vaativat tilanteet

Työpajan tavoitteena oli aloitusseminaariin pohjautuen työskennellä sellaisten tilanteiden parissa, jotka käytännön työssä herättävät huolta. Keskeisiksi nostettiin mm. kotiutumiseen, hoidosta kieltäytymiseen, psyykkiseen oireiluun tai tiedonkulkuun liittyvät tilanteet.

Lue lisää ja tutustu materiaaleihin
2.4.2019

Hätätilanteet haltuun toimintaa vakioimalla

Työpajassa kuultiin esimerkkejä toimintatavoista, joita on kehitetty hätätilanteisiin. Lisäksi työpajassa paneuduttiin toiminnan vakiointiin ja aloitettiin työstää kuntien toimintaa yhtenäistäviä ohjeita.

Lue lisää ja tutustu materiaaleihin
10.4.2019

Tunnista asiakkaan kuntoutumistarve

Kotikuntoutuksen kokonaisuuteen kuuluneessa työpajassa suunnattiin huomio asiakkaan motivoitumiseen. Työpajatyöskentely tapahtui valmiin motivaatiotyökalun pohjalta.

Lue lisää ja tutustu mateiaaleihin
27.5.2019

Mielenterveys ja yksinäisyys

Työpajassa paneuduttiin ikääntyneiden mielenterveyteen ja yksinäisyyteen liittyviin tilanteisiin. Lisäksi työpajassa pohdittiin, mitä kuntoutumisessa pitäisi erityisesti huomioida näissä tilanteissa.

Lue lisää ja tutustu materiaaleihin
26.9.2019

Ensihoitoseminaari

Metropolia amk:n kanssa yhteistyössä toteutetussa seminaarissa kuultiin alustuksia ikääntyneiden ensihoidon kysymyksistä. Lisäksi pohdittiin yhteisesti erätaukomenetelmän avulla, miltä hätä tuntuu ja minkälaista tukea silloin tarvitaan.

Lue lisää ja tutustu materiaaleihin

Työpaja ensihoitoseminaarin yhteydessä

Ensihoitoseminaarin yhteydessä pidetyssä työpajassa tarkasteltiin, missä GeroMetrossa ja kehittämistehtävissä mennään.

Lue lisää ja tutustu materiaaleihin
12.11.2019

Ennakoinnin systematisointi

Ennakoinnin kysymykset olivat aiheena tässä päivystyksellisten tilanteiden työpajassa. Aiheeseen tutustuttiin mm. palliatiivisen hoidon, psykiatria- ja päihdepalvelujen hoitopolkujen sekä omaisten näkökulmista.

Lue lisää ja tutustu materiaaleihin
23.10.2019

Tavoitteenasettelu

Kotikuntoutuksen kokonaisuuteen kuuluneessa työpajassa tutkittiin ja kehitettiin draaman keinoin asiakaslähtöistä tavoitteenasettelua. Työpajan ohjasi toimintaterapeutti, jolla on myös draamaohjaajan koulutus. Erilainen työtapa tuotti kiinnostavan lopputuloksen.

Lue lisää ja tutustu materiaaleihin
4.2.2020

Eettiset kysymykset

Eettiset kysymykset -työpajassa kuultiin alustukset vanhustyön eettisestä ulottuvuudesta, muistisairaiden hoitoon liittyvästä etiikasta sekä kuntoutuksen eettisistä kysymyksistä. Työpajatyöskentelyssä avattiin lisää asiakastyössä kohdattavia eettisiä kysymyksiä.

Lue lisää ja tutustu materiaaleihin
27.2.2020

Ikääntyminen ja päihteet -seminaari

Metropolia amk:n ja GeroMetron yhteistyönä toteutetussa seminaarissa paneuduttiin ikääntyneiden päihteiden käyttöön ja sen vaikutuksiin sekä puheeksioton kysymyksiin. Erätauko menetelmään liittyvissä ryhmissä sekä paneelissa ikääntyvät henkilöt sekä järjestöjen, kuntien ja oppilaitosten edustajat pääsivät jakamaan kokemuksiaan mm. häpeästä.

Lue lisää ja tutustu materiaaleihin
19.10.2020

Kauden päätösseminaari

Kehittämiskauden päättävässä seminaarissa kokoonnuttiin etäyhteyksin juhlimaan ja kuulemaan kauden keskeisiä tuloksia. Kehittämistehtävien puheenvuorojen lisäksi kuultiin luento hoivaköyhyydestä ja kotona asumisen tukemisesta.

Lue lisää ja tutustu materiaaleihin

Kauden ohjausryhmä ja projektiryhmät

GeroMetro-verkostoa ja siinä tapahtuvaa kehittämistä koordinoivat ja fasilitoivat Soccan vanhustyön asiantuntijat yhdessä ohjausryhmän ja projektiryhmien kanssa. Kaudella 2018-2020 Soccan asiantuntijoina toimivat Tiina Autio, Meri Pekkanen (elokuu 2018-joulukuu 2019) ja Tiina Soukiala (elokuu 2019-heinäkuu 2020). Ohjausryhmä ohjaa ja mahdollistaa verkoston toimintaa. Projektiryhmät suunnittelevat ja toteuttavat verkoston toimintaa ja yhteistä kehittämistyötä. 

Ohjausryhmän jäsenet 2018-2020
Päivystyksellisten tilanteiden projektiryhmän jäsenet kaudella 2018-2020 
Kotona kuntoutumisen projektiryhmän jäsenet kaudella 2018-2020