Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

Ennakoinnin systematisointi 12.11.2019

Ennakoinnin kysymykset olivat aiheena tässä päivystyksellisten tilanteiden työpajassa. Työpaja jakautui kahteen osaan, joista ensimmäisessä suunnattiin katse palliatiiviseen hoitoon ja kuoleman läheisyyteen. Kaisa Schroderuksen alustuksessa ja siihen liittyvässä keskustelussa pohdittiin elämänlaatua kuoleman lähestyessä. On tärkeää pysähtyä ihmisen äärelle, puhua ihmisen elämän historiasta, arvoista ja hoitotoiveista. Schroderus nosti esille, että teologisessa tutkimuksessa on havaittu, että ihminen pelkää kipua ja yksin jäämistä kuollessa. Osaammeko me huomioida ja lievittää näitä?

Susanna Mäntyniemi kertoi alustuksessaan palliatiiviseen hoitoon liittyvästä kehittämisprosessista. Hukan poistamisen ja prosessien virtaustehokkuuden lisäämisen avulla oli saatu aikaan valtava muutos. Mäntyniemi kertoi, että muutoksen avaimet ovat siinä, että työtä tarkastellaan asiakkaan näkökulmasta, tunnistetaan ongelmien juurisyyt ja ratkaisut kehitetään yhdessä työntekijöiden kanssa.

Työpajan toisessa osiossa paneuduttiin Tuula Lahden johdattelemana Helsingissä kehitettyihin psykiatria- ja päihdepalvelujen hoitopolkuihin sekä Päivi Ahosolan alustamana yksinäisyyden tunnistamiseen ja lievittämiseen. Hoitopolut ja yksinäisyystyökalu tarjoavat kättä pidempää päihde- ja mielenterveysongelmien sekä yksinäisyyden tunnistamiseen ja lievittämiseen.

Lopuksi työpajaosuudessa pohdittiin omaisen tunteita, toimintarooleja ja tehtäviä läheisen kuoleman lähestyessä, läheisen päihdeongelmissa tai yksinäisyydessä. Yhteisenä huomiona oli, että omaiset on tärkeä huomioida palveluissa: omaisille on tärkeää antaa tietoa ja tukea. 


Tutustu työpajan esityksiin:

Kaisa Schoderus: Hyvä elämä loppuun asti – yhdessä ennakoiden! 

Susanna Mäntyniemi: Kotisairaalan palliatiiviseen hoitoon liittyvän muutosprosessin läpivienti ja onnistuminen.

Tuula Lahti: Ikääntyneiden henkilöiden psykiatria- ja päihdepalvelujen hoitopolkuja. 

Päivi Ahosola: Yksinäisyyden tunnistaminen ja lievittäminen.


Tutustu työpajatyöskentelyn tuotokseen:

Ryhmätyöskentelyn tuotos


Tutustu myös:

Ikääntyneiden henkilöiden psykiatria- ja päihdepalvelujen hoitopolut

Yksinäisyystyökalun luonnosta voit kysyä: Sirpa Puustilta sirpa.puusti(ät)hel.fi tai Katja Kuunsalolta katja.kuunsalo(ät)hel.fi