Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

Kehittämiskauden 2020-2022 loppuraportti



Kuntoutuksen kehittäminen 2020-2022

Kuntoutuksen kehittämistä on tehty GeroMetrossa jo aiempina kehittämiskausina. Tällä kaudella pitkän kehittämisen tulokset kotihoidon ammattilaisille julkaistiin Terveyskylässä. 

Kuntien kuntoutusteeman kehittämistehtävissä olivat aiheina kotona tapahtuva kuntoutus, päivätoiminta ja ennaltaehkäisevä yhteisöllinen toiminta. Kotikuntoutuksessa keskityttiin yhteisten tavoitteiden asettamiseen ja asiakassegmentointiin, jotta palvelupolku on selkeä ja kuntoutus kohdentuu oikealle asiakasryhmälle. Tavoitteena olivat monisektoriset, kevyet ratkaisut. Kotikuntoutusta kehitettiin Helsingissä, Vantaalla, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. 

Kuntoutuksen materiaalit Terveyskylässä ja TerveyskyläPROssa 

Suunnittelimme Helsingin kaupungin kanssa materiaalipaketit kotikuntoutukseen (terveyskyla.fi) ja etäkuntoutukseen (terveyskyla.fi) Terveyskylään. Ne sisältävät mm. kuntoutuksen tarpeen tunnistamista, motivaatiota, tavoitteen asettamista ja tarkistuslistoja. Materiaaleja voivat käyttää sekä ammattilaiset että asiakkaat. Materiaalit täydentävät Terveyskylään GeroMetron jo aiemmin tekemää Kotona kuntoutumisen polkua.

Teimme myös vain ammattilaisille tarkoitettuun TerveyskyläPRO:hon kuntoutusaiheisen verkkokurssin (julkaistaan 2023). Se on suunnattu erityisesti kotona asuvien iäkkäiden kanssa työskenteleville, jotka eivät itse ole kuntoutusammattilaisia. Kurssi koostuu tekstistä ja lyhyistä videoista, joissa avataan kuntoutumisen prosessia, miten sitä voi tukea ja miten parhaiten hyödyntää kuntoutuksen materiaaleja Terveyskylässä. Sen tarkoituksena on parantaa kuntoutusosaamista ja lisätä kuntoutuksen materiaalien käyttöä Terveyskylässä. 

Kooste tuloksista ja tuotoksista


Löydät lisätietoa aiheesta alempana olevasta kuntien kehittämistehtävien luettelosta, suluissa kehittämistehtävän nimi.

  • Kuntoutuksen asiakkaaksi tulo, palveluvalikko ja toimijat, Vantaa
  • Asiakkaille suunnatun digityökalun tarveselvitys, kuntoutuksen tarpeiden huomiointi, Vantaa
  • Kotikuntoutus, ammattilaisen opas, Terveyskylä



  • Kuntoutuksen tukemisen verkkokurssi kotihoidon ammattilaisille TerveyskyläPRO:ssa, Helsinki & GeroMetro  (julkaistaan vuonna 2023).


Kuntien kehittämistehtävät


Tuotokset

  • Kuntoutuksen asiakkaaksi tulon yhtenäinen prosessi. Kuvattiin vanhusten kuntoutuksen palveluvalikkoa ja sen eri toimijoita ja jaettiin tästä tietoa. Luotiin yhteistyökanavia ja tiedon jakamisen malli. 
  • Asiakkaille suunnattuun digityökaluun tarvitaan vielä sovellus/malli: valmistuneessa tarveselvityksessä huomioitiin kuntoutuksen tarpeet.

Tavoitteet ja kehittämisen kulku 


Suunnittelun alussa oli ajatus sairaalan kotiin vietävien palvelujen kehittämisestä osana tätä kehittämistyötä. Työpajassa kuitenkin havaittiin, että tarve oli lisätä olemassa olevien kuntoutuksen toimijoiden tietoisuutta eri palveluista ja sitä kautta tiivistää yhteistyötä. 
Ennakoivaa hyvinvointikartoitusta ei saatu käyttöön ilman tähän soveltuvaa digityökalua. Case-kuvauksia käsiteltiin palveluiden näkökulmasta: minkälaisia palvelupolkuja on ja mitä palvelut sisältävät. Asiakkaiden äänen kuulemista olisi kaivattu enemmän, eli tarvetta jatkokehittämiselle on. 

Kuntoutuspalvelut kuvattiin kattavasti, ja ne tulivat sitä myötä tunnetummiksi. Työpajat onnistuivat ja toimijat tuntevat nyt toisensa. Tietoisuus eri toimijoiden antamista kuntoutuspalveluista on kasvanut ja kanava, jossa tietoa jatkossa jaetaan, on käytössä. Työpajoissa nousi konkreettinen työvälineen eli jakamisen kanavan tarve. Kun tunnetaan muut toimijat ja palvelut, se helpottaa kaikkien työtä. Asiakkaaksituloprosessi on samanlainen kaikilla, ja oikeaan aikaan tehty palvelutarpeen arviointi ja palveluiden tuntemus auttaa kohdentamaan ja tekemään vaikuttavaa palvelua.

Hyvinvointialueiden aloituksessa vuodenvaihteessa keskitytään siirtymävaiheeseen ja siihen, mitkä ovat ne palvelut, jotka jatkuvat. Yhtenäinen asiakkaaksi tulon prosessi ohjaa kuntoutustarpeessa olevan yhteydenotot Seniorineuvontaan, jossa kartoitetaan tarve ja tunnetaan hyvin kuntoutuksen palveluvalikko. Myös etsivää vanhustyötä juurrutetaan keskitettyyn asiakasohjaustoimintaan, jotta asiakkaiden kuntoutustarpeisiin voidaan vastata ennakoivasti myös sosiaalisen kuntoutuksen osalta. 

Verkostoon löytyi sopivia henkilöitä ja henkilökunta sitoutui kehittämiseen. Yhteistyö toimi. Ydinryhmä suunnitteli, ideoita ja ajatuksia saatiin esiin, samoin erilaisia näkökulmia kuntoutuksen järjestämiseen. 

Lisätietoa

Yhteyshenkilö

Aila Halonen, Vantaa


Kirkkonummen kuntouttava päivätoiminta

Tavoitteet ja kehittämisen kulku

Tavoitteena oli suunnitella päivätoiminnan uudenlaisen, moniammatillisen toiminnan aloittaminen uusissa tiloissa Kirkkonummella. Korona-ajan ja uuden hyvinvointikeskuksen rakennusvaiheen vuoksi kuntouttavaa päivätoimintaa ei järjestetty kehittämiskauden aikana. 
Kuntouttavalla otteen päivätoimintaa kuitenkin kehitettiin tänä aikana ja suunnitelmat ovat valmiit uuden hyvinvointikeskuksen auetessa joulukuussa 2022. 

Hyvinvointikeskuksen keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet mahdollistavat eri alueilta tulevien asiakkaiden ohjaamisen heille sopiviin ryhmiin. Jatkossa asiakkaita ei tarvitse enää jakaa ryhmiin sen mukaan, miltä alueelta kuljetuspalvelu heidät hakee, vaan he pääsevät itsenäisesti kulkemaan. Vapaaehtoistyö on kiinnostanut ja rekrytointitapahtumien ansiosta innostuneita vapaaehtoisia on löydetty hyvin. 

Päivätoimintaa tehdään myös etänä Raaseporin mallin mukaan. 

Tavoitteiden toteutuminen kehittämiskaudella

Päivätoiminnan vaikuttavuuden arviointiin käytetään RAI-kriteeristöä ja asiakkaiden omaa arviota hyödystä. Arviointikysely tehdään kahdesti vuodessa. Myös mahdollisen omaishoitajan jaksaminen huomioidaan. 
Ryhmätoiminnasta hyötyvät ne, jotka avustamatta tai kevyellä avustuksella selviytyvät päivittäisistä toiminnoista. Hyvinvointialueella on luotu kriteerit sille, minkä kuntoiset asiakkaat voivat toimintaan osallistua tai mitä tarjotaan, jos RAI:ssa huomataan muutos eikä asiakas enää hyödy ryhmätoiminnasta.

Kuntouttava päivätoiminta on nähty tärkeänä kotikuntoutuksen ohella. Aloitus on 6–8 hengen ryhmillä, ja myöhemmin mahdollisesti kasvatetaan niitä. Ryhmiä on neljänä päivänä viikossa, ja viidentenä on senioriparkki, johon omaishoitaja voi etukäteisilmoituksella tuoda hoidettavan esim. asioinnin ajaksi.

Lisätietoa

Posteri Omaishoitajan kotikuntoutus Kirkkonummi (pdf)

Yhteyshenkilöt

Stiina Bergendahl ja Julia Kokko, Kirkkonummi

Aiheeseen liittyy myös: