GeroMetron kyydissä -blogi

Tässä blogissa jaamme matalalla kynnyksellä ikäihmisten palvelujen kehittämisverkostossa GeroMetrossa syntyneitä ajatuksia ja oivalluksia. Blogissa esitellään Uudellamaalla toimivien kehittäjäryhmien kokeiluja, niistä syntyneitä ajatuksia sekä opinnäytetöiden antia.

18.3.2024Vapaaehtoistoimintaa tulisi kehittää osana iäkkäiden palveluita Margit Granberg ja Tiina Lauhde, GeroMetro

Vapaaehtoistoiminnan merkitys tunnistetaan, mutta palvelujärjestelmässä sen mahdollisuuksia ei vielä hyödynnetä täysin. Vapaaehtoisten työpanosta voisi hyödyntää palveluiden tukena aiempaa enemmän esim. silloin, kun palveluiden myöntämisen kriteerit eivät täyty mutta iäkkäällä on jonkinlaista avuntarvetta. Vapaaehtoisten rooli myös sosiaalista kanssakäymistä edistävässä toiminnassa voi olla merkittävä, kirjoittavat GeroMetron erikoissuunnittelijat Margit Granberg ja Tiina Lauhde.



Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


15.1.2024GeroMetrossa kehitetään tutkimusperustaista työkalua ikäihmisen erityisen tuen tarpeen tunnistamisen Tiina Soukiala, GeroMetro

Uudenmaan gerontologisen sosiaalityön verkostossa kehitetään tutkimusperustaista työkalua erityisen tuen tarpeen tunnistamiseen. Tämä herätetyökalu auttaa huomaamaan monimutkaiset ja kompleksiset ongelmat nykyistä paremmin. Sen avulla voi pysähtyä tarkastelemaan, onko kyseessä erityisen tuen tarpeessa oleva iäkäs. Työkalua rakennetaan tutkimustietoon ja gerontologisen asiakastyön kokemukseen pohjautuen. Iäkkäiden oikeuksien toteutumisen ja palveluiden tarkoituksenmukaisen kohdentumisen näkökulmasta erityisen tuen tarpeiden tunnistaminen on keskeistä. Työkalu toisi parhaimmillaan esiin gerontologisen sosiaalityön todellisen tarpeen ja perustelisi siihen käytettyjä resursseja. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


25.10.2023Moniammatillisuutta kotona kuntoutumiseen Margit Granberg, GeroMetro

GeroMetro on ollut mukana rakentamassa kotihoidolle suunnattua kuntoutuksen verkkokurssia TerveyskyläPRO-palveluun. Kurssilla korostuu kaikkien asiakkaan kotona työskentelevien ammattilaisten merkitys kuntoutumisen tukemisessa.  Verkkokurssi auttaa löytämään materiaalit, joilla helpotetaan kuntoutustarpeen tunnistamista ja asiakkaiden motivointia sekä kotona tapahtuvan kuntoutuksen suunnittelua ja käytännön toteutusta. Kurssin voi suorittaa itsenäisesti tai oman työyhteisön kanssa keskustellen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


6.6.2023"Ja taas lähdetään pyörimään siihen ympyrään" – neljä haastetta iäkkäiden tuen tarpeisiin vastaamisessa Väitöskirjatutkija Jenna Peiponen, Itä-Suomen yliopisto

Tässä blogikirjoituksessa väitöskirjatutkija Jenna Peiponen kertoo osana GERIT -tutkimushanketta tehdyn, ikääntyneiden asiakas- ja palveluohjauksen haasteita tarkastelevan, tutkimuksen tuloksista. Tutkimuksen mukaan asiakas- ja palveluohjaajien kohtaamia haasteita olivat avun tarjoaminen, tuen tarpeiden tunnistaminen, palvelujen kohtaamattomuus sekä palvelusta toiseen pallottelu. Haasteet olivat yleisiä etenkin sosiaalisiin ongelmiin liittyviin tuen tarpeisiin vastaamisessa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


24.3.2023Osallisuutta ja toiveikkuutta päivätoiminnasta Saara Westerholm, Ikäinstituutti

Päivätoiminnassa iäkkäälle tarjoutuu mahdollisuus kokea osallisuutta ja kuulua joukkoon, nauttia yhteisistä keskusteluista sekä saada iloa ja onnistumisen kokemuksia mielekkäästä toiminnasta. Vuorovaikutuksessa toisten kanssa iäkkään mielen hyvinvointi vahvistuu ja arki saa uusia, raikkaita sävyjä

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


1.3.2023Voimavaroja vahvistava kohtaaminen kotihoidossa Tamara Björkqvist ja Saara Westerholm, Ikäinstituutti

Mielen hyvinvointi on iäkkään hyvän arjen perusta. Se sisältää kokemuksen siitä, että elämä on merkityksellistä ja siinä on mielekästä sisältöä. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.2.2023Mielen hyvinvointia iäkkäille, työn iloa hoitajille Saara Westerholm ja Tamara Björkqvist, Ikäinstituutti

Mielen hyvinvoinnin vahvistaminen on osa kokonaisvaltaista hoitoa iäkkäiden palveluissa ja se tulisi huomioida kaikessa arjen työssä. Vahvistamisen keinoja on monia, olennaista on kokeilla erilaisia tapoja sekä valita näistä asiakkaalle sekä työyhteisölle sopivimmat. Yksi keino edistää mielen hyvinvointia on mielekkään ja merkityksellisen tekemisen mahdollistaminen arjessa. Parhaimmillaan tällainen toiminta sisältää uppoutumista itseä kiinnostaviin asioihin ja syventymistä mielekkääseen tekemiseen. Se luo sekä asiakkaille että työntekijöille mahdollisuuksia onnistumisille, uuden oppimiselle sekä vahvuuksien käyttämiselle. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


1.12.2022Ikäerityiset päihde- ja mielenterveysryhmät Maarit Ajalin, Helsinki

Tänä syksynä Helsingin seniorikeskuksissa kokoontuvat taas Kööri, Peesi, Vire ja Toivo. Keskustelu käy ryhmissä vilkkaana ja syviäkin tuntoja avataan. Mielenterveyttä tukevat vertaistukiryhmät ovat Helsingin kaupungin uusi palvelu ikääntyneille.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


20.6.2022Koti- ja kuntoutuspalvelut ja saattohoito puhuttivat GeroMetron kauden loppuseminaarissa

GeroMetron 2020-2022 kehittämiskauden päätösseminaari pidettiin aurinkoisissa tunnelmissa Helsingin Kansallismuseon auditoriossa perjantaina 9.6.2022. GeroMetro on pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava ja Kirkkonummi) ikääntyneiden palveluiden sote-alan kehittämis-, koulutus- ja tutkimusverkosto. Seminaarissa kuultiin kehittämisen tuloksia ja sote-palveluiden tulevaisuuden hahmotelmia.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


7.6.2022Vinkkejä ja kysymyksiä ikääntyneen yksinäisyyden tunnistamiseen ja lievittämiseen Mari Helin ja Margit Granberg

Ikääntyneelle henkilölle yksinäisyyden puheeksi ottaminen voi olla vaikeaa. Tämän vuoksi ammattilaiset ovat tärkeitä tilanteen tunnistajia, puheeksiottajia ja keinojen etsijöitä sen lievittämiseen. Yksinäisyyden kokemuksen lievittäminen vahvistaa asiakkaan hyvinvointia ja kohottaa elämänlaatua. Se voi myös osaltaan vähentää ratkaisujen hakemista päivystyksestä tai muista terveyspalveluista. GeroMetron kehittäjät ovat koonneet vinkkejä ja kysymyksiä yksinäisyyden lievittämiseen.  

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


25.3.2022Helsingin Liikkuva Hoitaja (LiiHo) tekee päivystyksellisiä käyntejä hoitoyksiköihin ja asiakkaiden koteihin Margit Granberg ja Tiina Autio

GeroMetro haastatteli Palvelukeskus Helsingin tiimiesimiestä Viveka Bergdahl-Silvennoista ja sairaanhoitaja Teija-Liisi Kontkasta Liikkuva hoitaja (LiiHo) -palvelusta. LiiHon tavoitteena on asiakkaan turvallinen päivystyksellisen tilanteen arviointi ja hoitaminen hoitoyksikössä tai kotona. Näin vältytään tarpeettomilta päivystyskäynneiltä ja osastohoitojaksoilta, jos tilanne on mahdollista hoitaa ilman. Liikkuva hoitaja tukee ja auttaa ympärivuorokautisen hoivan yksikköä tai kotihoitoa arki-iltoina ja viikonloppuina tekemällä esimerkiksi toimenpiteitä, jotka ovat vaativampia kuin normaali perushoito.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


18.2.2022Ennakoiva saattohoito -opas omaishoitajan tueksi ja saattajana.fi -sivusto Margit Granberg

Saattohoito on parantumattomasti sairaan potilaan hoitoa tilanteessa, jossa kuolema on todennäköinen lähiviikkoina tai -kuukausina. Opas auttaa omaishoitajaa ennakoimaan tulevaa saattohoitoa ja selviytymään siitä käytännössä mahdollisimman hyvin. Se auttaa myös ammattilaisia kohtaamaan kuolevan omaishoitajia.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


2.12.2021Kokemuksia GeroMetron kehittämisestä Miia Peltonen

Blogissa GeroMetron harjoittelija kuvaa kokemuksiaan päättyvältä harjoittelujaksolta. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


23.11.2021Miten kuntoutuksen vaikutukset tulevat näkyviksi? Tiina Autio ja Meri Pekkanen

Koska kuntoutuminen on muutos ihmisen sisäisessä maailmassa, sen vaikutuksia on mitattava selvittämällä ihmisen oma kokemus. Blogissa tarkastellaan systemaattisesti kuntoutuksen prosessia. Näin on mahdollista tunnistaa joskus piilossa olevia tai vaikeasti huomattavia kuntoutuksen vaikutusmekanismeja ja vaikutuksia ja tehdä ne näkyviksi.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


17.11.2021Kohti suremisen taitoa – saattohoitoseminaari toi ymmärrystä kuoleman suruun Henna Tarjanne-Lekola

Keskiviikkona 10.11.2021 lähes 250 hoitotyön ammattilaista ja opiskelijaa kokoontuivat Kuoleman surun kohtaaminen -saattohoitoseminaariin Helsinkiin Metropolian kampukselle ja Lohjalle Luksian kampukselle. GeroMetro-verkoston koordinoimassa seminaarissa käsiteltiin surun kokemuksen muotoja, dynamiikkaa ja vaikutuksia. Tilaisuuden keskiössä oli kohtaamisen teema. Keskusteluissa tuli esille surun tunteiden kirjo, surun kokemuksen yksilöllisyys ja ammattilaisten taidot työskennellä kuoleman herättämien tunteiden parissa.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


4.11.2021Etsivän työn vaikuttavuus vanhuspalveluissa Margit Granberg

Blogikirjoituksessa esitellään etsivän työn mahdollisuuksia ja kustannussäästöjä Vantaan MEK-projektin tiimoilta. Projektin etsivän työn vierellä kulkemisen jakso on lisännyt asiakkaan hyvinvointia ja tuonut merkittäviä kustannussäästöjä vanhuspalveluissa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


20.5.2021Toivon merkitys saattohoidossa Margit Granberg

Toivo palliatiivisen teemana merkitsee erilaisia asioita eri ihmisille. Toivo on luottamusta elämään ja itseen, myönteinen tunnetila, jonka vastakohta on välttäminen ja kieltäminen. Toivo on myös muuntuva kyky, joka juontuu yksilön elämäntarinasta ja -tilanteesta, sairauden luonteesta ja saadusta tuesta. Toivoon voi vaikuttaa koko hoidon ajan.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


20.5.2021Saattohoitopassi Margit Granberg

Saattohoitopassi on itsenäinen kurssi palliatiiviseen- ja saattohoitoon. Vielä yhdenvertainen hoito kotihoidon ja osastohoidon välillä ei toteudu, ja osaamisen tarve lisääntyy väestön ikääntyessä. Vanhimmat ikäluokat suurenevat, ja kuolemantapauksia tulee enemmän. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


29.4.2021 12.29Etäluentojen antia - saattohoidon vapaaehtoisten merkitys ja tukea omaishoitajille Enni Karjalainen

GeroMetro järjestää keväällä 2021 kehittäjille ja yhteistyökumppaneille etäluentoja eri teemoista. Ensimmäisenä kuultiin 21.4 puheenvuorot saattohoidon vapaaehtoistoiminnasta sekä omaishoitajuudesta saattohoidossa. Geronomi, MMM Ritva Pihlaja kertoi vapaaehtoisten merkityksestä hyvässä saattohoidossa. Kuulimme myös Espoon ja Kauniaisten Omaishoitajat ry:n Jaana Schirmerin puheenvuoron Ennakoiva saattohoitovalmennus -hankkeesta, jossa tuetaan saattohoitovaiheen omaishoitajia.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


29.3.2021GeroMetron kyselyllä lisäarvoa kuntien saattohoidon ja palliatiivisen hoidon kehitystyöhön Enni Karjalainen

Palliatiivinen hoito ja saattohoito on yksi vuosien 2020–2022 GeroMetron kehittämiskauden kehittämisteemoista. Tässä blogitekstissä avaan kehittämistyön tueksi luodun saattohoitokyselyn taustaa ja tarkoitusta. Kyselyssä kartoitetaan työyhteisöjen osaamista ja kehittämistarpeita ikääntyneiden saattohoitoon ja palliatiiviseen hoitoon liittyen.  

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


24.9.2020Ikääntyneiden sosiaalinen kuntoutus ja sen tutkimus Suomessa Rilla Pohjola

Tässä blogitekstissä käsittelen, mitä sosiaalinen kuntoutus on ja mitä se on erityisesti ikääntyneillä. Olen koonnut tutkimusta ja opinnäytetöitä ikääntyneiden sosiaalisesta kuntoutuksesta Suomessa ja kuvannut niitä tiivistäen. Sosiaalista kuntoutusta ikäihmisten palveluiden näkökulmasta on pohdittu myös GeroMetro-verkostossa ja kehittäminen tähän liittyen tulee jatkumaan.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


26.6.2020Korona-ajan kokemuksia ikääntyneiden palveluista Tiina Autio ja Tiina Soukiala

Tässä kirjoituksessa on esimerkkejä siitä, millaisia uusia toimintatapoja Korona on tuonut tullessaan ja mitä poikkeuksellisen kevään aikana on GeroMetro-kunnissa mahdollisesti opittu. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


6.5.2020Liikkuva sairaala LiiSan kokemuksia päivystyspalveluiden viemisestä ikäihmisten kotiin Pauliina Broman

Liikkuva sairaala eli LiiSa on yksi GeroMetron kauden 2018-2020 päivystyksellisten tilanteiden kehittämistehtävistä. LiiSan avulla on lähdetty ratkaisemaan kotona tai hoivakodeissa tapahtuvia akuutteihin tilanteisiin liittyviä haasteita. LiiSa on saanut vuonna 2019 Espoon kaupungin innovaatiopalkinnon ja Laatukeskuksen kunniamaininnan.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


21.4.2020Kaikkea ei tarvitse keksiä itse - yhdessä hyvinvointia ikäihmisille Anniina Salokallio

GeroMetro-verkostossa pääkaupunkiseudun kunnat luovat yhdessä hyvinvointia ikäihmisille. Verkosto mahdollistaa hyvien käytäntöjen leviämisen ja samalla on mahdollista oppia, miten naapurikunta toimii. Opiskelijalle GeroMetro tarjoaa hyvän näköalapaikan tutustua eri kuntien kehittämistyöhön.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


15.4.2020Päivystyksellisten tilanteiden kouluttamista yli kuntarajojen Anniina Salokallio

Osana Helsingin kaupungin Pätijä -hanketta on kehitetty Päivystystilanteiden opas ja siihen liittyvä koulutus. Opasta on ollut antoisaa kehittää, sillä uudelle ohjeistukselle on ollut todellista tarvetta. Koulutuksissa Helsingin kaupungille kehitetyn oppaan sanoma on levinnyt yli kuntarajojen, sillä hyvä kannattaa laittaa kiertämään.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


12.2.2020Ikääntyneiden päihdeongelmat tunnistetaan huonosti Anniina Salokallio

Ikääntyneiden päihteidenkäyttö on lisääntynyt ja varhainen puuttuminen päihteiden liialliseen käyttöön on tärkeää. Ikääntyneiden alkoholin sietokyky on alentunut ja muistisairaudet voivat entisestään hankaloittaa tilannetta. Ongelmana on, että ikääntyneiden päihdeongelmat tunnistetaan huonosti. 

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


15.1.2020Hyviä tuloksia norjalaisessa yksilökeskeisen hoivan interventiossa Tiina Autio

Tutkimuksessa verrattiin yksilökeskeisessä, integroidussa ja ennakoivassa hoivainterventiossa saatuja tuloksia perinteistä tapaa toteuttavan hoidon tuloksiin. Tutkimusryhmässä oli mukana 439 monisairasta henkilöä, joiden keski-ikä oli 80 vuotta. Ikäihmisten itse asettamat tavoitteet huomioivassa interventiossa saatiin hyviä tuloksia: vaativien päivystyshoitojen määrä väheni, suunniteltujen perustason palvelujen käyttö lisääntyi ja kuoleman riski väheni.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi