GeroMetron kyydissä -blogi

Tässä blogissa jaamme matalalla kynnyksellä ikäihmisten palvelujen kehittämisverkostossa GeroMetrossa syntyneitä ajatuksia ja oivalluksia. Blogissa esitellään Uudellamaalla toimivien kehittäjäryhmien kokeiluja, niistä syntyneitä ajatuksia sekä opinnäytetöiden antia.
7.6.2022

Vinkkejä ja kysymyksiä ikääntyneen yksinäisyyden tunnistamiseen ja lievittämiseen

Mari Helin ja Margit Granberg

Ikääntyneelle henkilölle yksinäisyyden puheeksi ottaminen voi olla vaikeaa. Tämän vuoksi ammattilaiset ovat tärkeitä tilanteen tunnistajia, puheeksiottajia ja keinojen etsijöitä sen lievittämiseen. Yksinäisyyden kokemuksen lievittäminen vahvistaa asiakkaan hyvinvointia ja kohottaa elämänlaatua. Se voi myös osaltaan vähentää ratkaisujen hakemista päivystyksestä tai muista terveyspalveluista. GeroMetron kehittäjät ovat koonneet vinkkejä ja kysymyksiä yksinäisyyden lievittämiseen.  
Ikääntyessä ja toimintakyvyn heiketessä sosiaaliset suhteet joskus kaventuvat. Sosiaalinen yksinäisyys voi aiheuttaa masennusta ja mielenterveydellisiä ongelmia, jotka voivat aiheuttaa myös fyysisiä oireita. Näin voi käydä erityisesti silloin, jos ihminen ei voi käsitellä yksinäisyydenkokemuksiaan kenenkään kanssa. 

Sosiaalinen vetäytyminen voi olla vapaaehtoinen valinta, mikä on eri asia kuin yksinäisyyden kokemus. Monet yksin asuvat eivät myöskään koe itseään yksinäisiksi. Toisaalta ihmisten ympäröimänäkin ikääntynyt voi kokea yksinäisyyttä. 

Yksinäisyys lievenee osallisuudella

Avaimena yksinäisyyden lievittämiseen on osallisuudentunteen vahvistaminen: yhteys läheisiin, sosiaalinen vuorovaikutus, tunne kansalaisuudesta ja mahdollisuus vaikuttaa. Jos Ikääntynyt tuntee kuuluvansa yhteisöön, hän voi elää mahdollisimman pitkään omassa ympäristössään, ylläpitää sosiaalisia kontakteja, osallistua yhteiseen toimintaan, tehdä itselleen mieleisiä asioita ja käydä ostoksilla.

Ammattilaisilla ei aina ole välineitä osallisuuden tunteen lisäämiseen ja yksinäisyyden lievittämiseen, vaikka keinoja ja eri toimijoiden järjestämää toimintaa on paljon. GeroMetrossa koottiin seuraavia vinkkejä ja kysymyksiä ammattilaisille ikääntyneen sosiaalisen yksinäisyyden ymmärtämiseen, käsittelyyn ja konkreettisten lievityskeinojen löytämiseen.

Yksinäisyys puheeksi – näin se käy 

Pidemmässä luottamuksellisessa asiakassuhteessa yksinäisyys nousee usein esiin keskusteluissa. Kuuntelu herkällä korvalla on oleellista. Asiakkaan kanssa työskentelevät ovat parhaita yksinäisyyden tunnistajia ja lievittäjiä. Asiakkaan kanssa voi keskustella yksinäisyydestä ja toiveista sen lievittämiseksi esittämällä seuraavia kysymyksiä. 
  • Onko sinulla läheisiä ihmisiä? 
  • Onko sinulla joku, johon turvaudut sairastuessasi tai muissa vaikeuksissa? 
  • Pidätkö yhteyttä läheisiisi, ystäviisi, naapureihisi? 
  • Toivoisitko enemmän juttuseuraa? 
  • Tunnetko itsesi yksinäiseksi? 

Osallisuuden kokemuksen lisääminen

Mihin suuntaan asiakas haluaa lähteä? Jotta osaa tarjota oikeanlaisia ehdotuksia, on hyvä luoda yhteistä ymmärrystä asiakkaan elämänkulusta: tapahtumista, arjesta, osallistumisesta ja osallisuuden kokemuksista.
  • Millainen elämäsi on ollut? Kerro jostain sinulle merkityksellisestä elämäntapahtumasta. 
  • Mikä tekee sinut iloiseksi arjessa? 
  • Millaisia kiinnostuksen kohteita sinulla on, mikä kiinnostaa? 
  • Millaisia taitoja ja osaamista sinulla on? 
  • Mitä ovat mieleisiä asioita elämässäsi, mistä saat voimaa? 
Lisää kysymyksiä löytyy Vanhustyön keskusliiton Varaudu vanhuuteen -sivustolta www.vanheneminen.fi 

Tarjoa asiakkaallesi häntä kiinnostavia vaihtoehtoja, opasta ja auta osallistumaan! 

Osallistumismahdollisuuksia löytyy esimerkiksi Seniori-infon sivuilta (hel.fi)

Vinkit koostettiin GeroMetrossa Yksinäisyys ja turvattomuus työryhmä 2019–2020: Päivi Ahosola, Sirpa Puusti, Katja Kuunsalo, Marianne Korpela ja Marko Timonen ja Etsivä työn työryhmä 2021: Katja Kuunsalo, Minna Nummi, Maarit Ajalin, Nina Arekari

Kirjoittajat: Mari Helin, Margit Granberg

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi