Soccan toimintakertomus 2022

Lasten, nuorten ja perheiden osaamis- ja tukikeskus (OT)

Osana Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa käynnistetty osaamis- ja tukikeskus (OT) suunnittelu ja pilotit jatkuivat vuonna 2020. Osaamis- ja tukikeskus muodostaa vahvan tukiverkon lapsille, nuorille ja perheille erityisen vaativissa tilanteissa yhdessä perus- ja erityistason palvelujen kanssa. Niihin kootaan osaamista, jota tarvitaan harvoin tai joka edellyttää vaativaa erikoistumista ja erityisosaamista sekä suurta väestöpohjaa ja palvelujen määrää. Lue lisää OT-keskuksista (thl.fi) 

Etelä-Suomen OT-toiminnan suunnittelun tulokset 

Vuonna 2020 jatkettiin Etelä-Suomen lasten, nuorten ja perheiden osaamis- ja tukikeskuksen (OT) jatkovalmistelua. Valmistelun tuloksista kertovassa raportissa esitellään Etelä-Suomen OT-keskuksen ydinyksikön perustamissuunnitelma, OT-pilottien eteneminen ja tulokset sekä verkostojen mukaan ottaminen yhteiseen työhön. Tutustu raporttiin: Etelä-Suomen lasten, nuorten ja perheiden osaamis- ja tukikeskuksen (OT) jatkovalmistelu 2019–2020 

Uudenmaan SOTE-uudistuksen yhteistyötapaamisessa maaliskuussa 2020 päätettiin, ettei Etelä-Suomen OT-keskuskehittämiseen haeta valtionavustusta Tulevaisuuden sotekeskus -ohjelmasta tai rakenneuudistusrahoituksesta, vaikka hankehakemusta oli jo pitkälle valmisteltu. OT-suunnittelun jatkorahoitusta suunniteltiin haettavaksi tulevista valtionavustuksista (esimerkiksi lastensuojelun kehittämisohjelma), mutta Etelä-Suomen kunnat eivät tässä hankehaussa asettaneet OT-valmistelua etusijalle. Lastensuojelun kehittämishanke vuosille 2020–2022 antaa kuitenkin mahdollisuuden osallistua valtakunnalliseen OT-valmisteluun ja välittää tietoa myös Etelä-Suomen verkostolle.  

OT-tutkimuskoordinaattori toimi valmistelijana Etelä-Suomen OT:n ydinryhmässä ja laajassa OT-ryhmässä yhdessä yhteistyössä asiantuntijasihteeri Tiina Turkian kanssa. 

Lastensuojelun VIP- nuorten tutkimusperustainen palvelupolun mallinnus valmistui 

Lastensuojelun VIP-nuoren tutkimusperusteisen palvelupolun mallintamisessa pyrittiin varmistamaan, että erityistä tukea tarvitsevat nuoret tulevat lastensuojelun jälkihuollossa kohdatuiksi, saavat joustavaa ja oikea-aikaista tukea. Mallinnustyön ytimessä ovat asiakkaiden kohtaamiseen ja laadukkaaseen työskentelyyn sekä eri ammattiryhmien väliseen yhteistyöhön liittyvät yhteiset ratkaisut, joiden avulla nuorten hyvinvointi vahvistuu. Lisäksi selkiytettiin sitä, miten nuoren toimijuutta ja osallisuutta vahvistetaan. Näin sosiaali-, terveydenhuollon ja sivistystoimen toimijat voivat yhdessä rakentaa nuorelle turvallisen, jatkumollisen polun kohti itsenäisyyttä.  

VIP-nuorten kohdalla oman vanhemmuuden tukeminen nousi keskeiseksi teemaksi. Mallinnuksessa lähtökohtana on systeeminen työote, traumainformoitu ja lapsuuden aikaisia haitallisia kokemuksia (ACES) koskeva tutkimustieto. Mallinnuksessa on huomioitu maahanmuuttajataustaisten ja kehitysvammaisten nuorten erityiskysymykset. 

Mallinnus on yksi Etelä-Suomen OT-piloteista. Tuloksia esittelevä webinaari lokakuussa tavoitti peräti 470 osallistujaa.  

Tutustu raporttiin: Itsenäistymistä ja hyvinvointia tukeva jälkihuolto ja nuorten aikuisten sosiaalityön mallinnus: osana lastensuojelun VIP-nuoren palvelupolkua (pdf)  

Valtakunnallinen mallinnus taistelualueilta palaavien lasten ja heidän läheistensä pitkäaikaisten tukitoimien järjestämiseksi  

Mallinnuksessa kuvataan sitä, kuinka Suomessa voidaan pitkäjänteisesti ja moniammatillisesti tukea taistelualueelta palaavia lapsia ja varmistaa heidän paluunsa tavalliseen, toimivaan arkeen. Tavoitteena on lasten kuntoutuminen, koulutus ja radikalisoitumisen ehkäisy. Palaamisen jälkeisiin välittömiin tuen tarpeisiin vastaamisen jälkeen seuraa pidempiaikainen tukiprosessi, jossa huomioidaan myös lasten vanhempien ja sukulaisten tuen tarpeet. Olennaiseksi nostetaan yhteiseen tavoitteeseen perustuva halu tehdä yhteistyötä paikallisten, alueellisten ja kansallisten viranomaisten välillä sekä viranomaisten ja järjestöjen välillä. Mallinnuksessa painotetaan paikallistason käytännöistä sopimista.  

Mallinnus tehtiin STM:n toimeksiantona Soccan ja Helsingin kaupungin yhteistyönä osana OT-toiminnan pilotointia.  

Tutustu raporttiin: Valtakunnallinen mallinnus taistelualueilta palaavien lasten ja heidän läheistensä pitkäaikaisten tukitoimien järjestämiseksi

Lisätietoja

Laura-Yliruka

Laura Yliruka
Kehittämispäällikkö, OT-koordinaattori