Soccan toimintakertomus 2022

Pääkaupunkiseudun Praksis 

Pääkaupunkiseudun Praksis osana Soccan Heikki Waris -instituuttia on Soccan, Helsingin yliopiston, pääkaupunkiseudun kuntien ja HUS sosiaalityön yhteistä sosiaalialan asiakastyön käytäntöjen kehittämistä käytännönopetuksen ja käytäntötutkimuksen avulla. Praksis tarjoaa yhteistyön ja yhdessä oppimisen foorumin kunnille, yliopistolle ja kolmannelle sektorille. Ytimenä on sosiaalityön käytännönopetuksen, tutkimuksen ja kehittämisen liittäminen käytännön sosiaalityöhön.

Metropolialueen köyhyys ja sosiaaliala -teemakausi jatkui

Pääkaupunkiseudun Praksiksessa aloitettiin vuonna 2019 kolmivuotinen teemakausi ”Metropolialueen köyhyys ja sosiaaliala”. Teemakaudella köyhyyttä tarkastellaan taloudellisena, sosiaalisena, henkisenä ja rakenteellisena tilana sekä osallisuuden puutteena. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta metropolialueen köyhyyden tuottamista haasteista ja tukea köyhyystietoisen sosiaalityön tekemistä. 

Teemakausi konkretisoituu muun muassa oppimisverkostotoiminnassa ja opiskelijoiden käytäntötutkimuksissa. Kevään kaksi oppimisverkostoa jouduttiin kuitenkin pandemian takia peruuttamaan. Syyskauden webinaarimuotoinen oppimisverkosto puolestaan keskittyi koronaan otsikolla Heikoimmassa asemassa olevat korona-aikana. Tilaisuudessa kuultiin tutkijoiden, käytännön asiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden ajatuksia esimerkiksi rajoitustoimien vaikutuksista sosiaalipalveluihin, etänä tehtävästä sosiaalisesta kuntoutuksesta ja etsivästä lähityöstä. 

Syksyn oppimisverkostossa pohdittiin koronan vaikutusta asiakastyöhön ja asiakkaiden elämään.  

Käytännönopetus väylä uusien työntekijöiden rekrytointiin 

Tärkeä osa Praksis-toimintaa on sosiaalityön yliopisto-opiskelijoiden käytännönopetuksen järjestäminen yhteistyössä kuntien kanssa. Käytännönopetus on kunnille tärkeä väylä rekrytoida uusia työntekijöitä ja opiskelijoiden pienimuotoiset käytäntötutkimukset tuovat merkittävää uutta tietoa työyhteisöjen tarpeisiin ja asiakastyön kehittämiseen . Käytännönopetusta tarjotaan yhteensä 20 opintopisteen verran.  

Suomenkielisiä käytäntötutkimuksia valmistui kaikkiaan 33. Aiheet kattoivat laajasti eri sosiaalityön työaloja ja sosiaalityössä kohdattavia ilmiöitä. Tutustu käytäntötutkimusraportteihin ja tuloksia esitteleviin postereihin 

Yhteistyössä lääketieteellisen tiedekunnan kanssa järjestetyllä moninäkökulmaisen sote-yhteistyön opintojaksolla tutustutaan jo opiskeluaikana monitoimijaiseen työotteeseen ja valmistaudutaan työelämän moniammatilliseen verkostotyöhön. Käsiteltäviä teemoja olivat osallisuus, dialogisuus, verkostokokouksen hyvät käytännöt ja yhdessä toimimisen juridiset lähtökohdat. Kurssimateriaali sisälsi videoita, kirjallisuutta, lainsäädäntöä ja tehtäviä, jotka suoritettiin joko verkkopohjaisissa pienryhmissä keskustellen ja itsenäisesti tehtyinä kirjallisina töinä. 

Käytännön opetuksen opetussuunnitelman muutoksien vuoksi käytännönopettajakoulutusta ei järjestetty vuonna 2020. Jo perinteeksi muodostunut käytännönopettajina toimineille järjestetty alumnitilaisuus jouduttiin myös perumaan.

Kuntien ja HUSin kehittämistoiminta

Espoo & Kauniainen

Erityislaatuinen vuosi näkyi sosiaalityössä myös Espoossa. Tutkivan sosiaalityön verkosto järjestettiin ensimmäistä kertaa keväällä virtuaalisesti, ja sen suosio ylitti odotukset. Vuoden 2020 lukuisten käytäntötutkimusten esittely tullaan toteuttamaan etätapaamisena. 

Espoon valtuustossa hyväksytty toimenpideohjelma lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi jatkui vuonna 2020. Teema liittyy monella tapaa Praksiksen teemakauteen ”Metropolialueen köyhyys ja sosiaaliala”. Espoo markkinoi Praksiksen oppimisverkostoja, ja työntekijöitä osallistui niihin.

Helsinki

Helsingissä käytännönopiskelijoita ja käytäntötutkimuksen tekijöitä oli useissa työyhteisöissä. Praksis-toimintaa kehitetiin muun muassa ottamalla käyttöön opiskelijaohjauksen laatukysely CLES. Praksis-oppimisverkostoihin osallistui Helsingin ammattilaisia niin puhujina kuin osallistujina. Sosiaalialan osaamisen kehittämisen verkosto järjesti vuonna 2020 käytäntötutkimustorin, käytäntö- ja teoriaryhmän ohjaajakoulutuksen ja Cafe Soske -oppimisverkostotilaisuuden. 

Helsingissä jatkettiin sosiaalista raportointia osana rakenteellista sosiaalityötä. Sosiaali- ja terveystoimialan ammattilaiset kirjoittivat Sosiaalisia ilmiöitä -blogiin muun muassa korona-ajan vaikutuksista. Blogi toimikin nopeana tiedonvälityksen kanavana aivan uudenlaisessa tilanteessa. Pandemian aikana oli tärkeää turvata peruspalvelujen toimivuus, joten kehittäminen jäi suunniteltua vähemmälle. Myös Apotti-järjestelmän käyttöönotto siirtyi keväälle 2021.

HUS

Vuoden 2020 aikana HUSin sosiaalityö jatkoi aktiivista Praksis-toimintaa. Sosiaalityön opiskelijoille tarjottiin käytäntöjaksoja, käytäntötutkimusten sekä pro gradu -töiden aiheita ja ohjattiin pienryhmiä. Samoin osallistuttiin oppimisverkoston ja Monitoimijainen yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollossa -kurssin suunnitteluun. Yhdessä HUSin sosiaalityön tutkimus- ja kehittämisryhmän kanssa esiteltiin sosiaalityön opiskelijoille terveyssosiaalityötä ja HUSia käytäntötutkimusten ja käytäntöjaksojen toteuttamispaikkana.

Vantaa

Vantaalla jatkoi toimintaansa Praksis-koordinaatioryhmä, johon kuului edustajia perhepalveluiden kaikista yksiköistä sekä kasvatuksen ja oppimisen toimialan kuraattoreista. Tavoitteena on edelleen vahvistaa Vantaan Praksis-toiminnan rakennetta ja systematisoida toimintaa.

Korona hankaloitti toimintaa Vantaallakin. Moninäkökulmainen yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollossa -opintojaksolla oli tarkoitus käsitellä Vantaalla käytössä olevia monitoimijaisia yhteistyömenetelmiä, mutta tästä jouduttiin luopumaan. Samoin peruuntui tutkimusten esittelyiltapäivä, jossa oli tarkoitus välittää tietoa Vantaalle tehdyistä opinnäytetöistä ja käynnissä olevista kehittämishankkeita. 
Sosiaalityön opiskelijoille tarjottiin kahdeksan käytäntötutkimusaihetta ja useita käytännönopetuspaikkoja. 

Praksiksen tunnuslukuja 2020

Opintojaksot 

  • Sosiaalityön asiakastyön taidot: 27 opiskelijaa
  • Käytäntötutkimus I ja II: 33 suomenkielistä käytäntötutkimusta
  • Moninäkökulmainen yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollossa: 21 opiskelijaa

Oppimisverkostot

  • Yksi webinaari: noin 250 osallistujaa

Lisätietoja

Jenika-Heinonen
Jenika Heinonen

Erikoissuunnittelija ja Praksiksen koordinaattori

Mirja Satka
Mirja Satka
Käytäntötutkimuksen professori
(kevätlukukausi) 

Maija-Jäppinen.
Maija Jäppinen
Yliopistonlehtori ja käytäntötutkimuksen apulaisprofessori (nimitetty syksyllä 2020)
(perhevapaalla vuoden 2020)
050 415 6602
maija.jappinen(ät)helsinki.fi

Tarja-Juvonen
Tarja Juvonen
Yliopistonlehtori

Maria-Tapola-Haapala
Maria Tapola-Haapala
Yliopistonlehtori
(kevätlukukausi)

Mia Niemi
Yliopisto-opettaja
(syyslukukausi)


Praksis-logo