Soccan toimintakertomus 2022

Pääkaupunkiseudun sosiaalisen kuntoutuksen verkosto

Vuonna 2020 käynnistettiin pääkaupunkiseudun sosiaalisen kuntoutuksen verkosto. Verkostoon kuuluu Helsingin, Espoon ja Vantaan sosiaalisen kuntoutuksen ammattilaisia aikuissosiaalityöstä. Verkostossa on järjestetty tapaamisia sekä esimiehille että työntekijöille. Mukana on ollut myös kokemusasiantuntijoita.  

Verkostossa on käsitelty seuraavia teemoja: sosiaalinen kuntoutus etäpalveluna, sosiaalisen kuntoutuksen vaikuttavuus ja sosiaalisen kuntoutuksen yksilötyöskentely. 

Opas kunnille sosiaalisesta kuntoutuksesta etäpalveluna 

Koronan aiheuttaman poikkeustilan takia työstettiin opas, johon koottiin vinkkejä kuntien uudenlaisen palvelutoiminnan kehittämiselle. Opas sisältää ajankohtaista tutkimusta sekä viimeaikaista kehittämistyötä digitaalisesta sosiaalityöstä ja etäpalveluista. Opas tarjoaa työntekijälle konkreettisia ideoita sisällöistä, etäpalvelun mahdollisuuksista ja reunaehdoista.  

Miten sosiaalisessa kuntoutuksessa voi hyödyntää etäkuntoutuksen ja digisosiaalityön mahdollisuuksia (pdf)

Raportti työntekijöiden etänä tehtävän sosiaalisen kuntoutuksen työskentelytavoista aikuissosiaalityössä 

Kehittämistyön tueksi kerättiin ammattilaisilta kyselyllä tietoa muuttuneista työkäytännöistä ja kokeiluista kevään koronaepidemian aikana. Lisäksi järjestettiin vertaistapaamisia, joissa jaettiin hyviä käytäntöjä ja kokemuksia uudenlaisessa työtilanteessa. 

Tutustu raporttiin: Etänä tehtävä sosiaalinen kuntoutus -tiedonkeruu aikuissosiaalityön työskentelytavoista kevään 2020 poikkeustilan aikana (pdf) 

Koulutuksia ja tutkimuksen valmistelua 

Verkostossa tehtiin myös vaikuttamistyötä ja koulutettiin etänä tehtävästä sosiaalisesta kuntoutuksesta. Socca oli mukana hakemassa tutkimuslupaa verkostossa tuotetuille aineistoille. Jatkossa kirjoitetaan yhteistyössä VTT Camilla Granholmin kanssa tieteellinen artikkeli, jossa tarkastella kevään 2020 poikkeustilan aikana etänä tehtyä sosiaalista kuntoutusta.