Soccan toimintakertomus 2022

Elämän värit -ryhmämalli maahan muuttaneiden perheiden kanssa tehtävään työhön 

Elämän värit -ryhmämalli on voimavaralähtöinen lähestymistapa maahan muuttaneiden vanhempien tukemiseen, integroitumisen edistämiseen sekä suomen kielen oppimiseen. Elämän värit -ryhmässä hyödynnetään sosiaalialan osaamiskeskusten PRO SOS -hankkeessa Espoon aikuissosiaalityössä kehitettyä Elämän värit -peliä. Tutkimusperustainen Elämän värit -ryhmämalli kehitettiin Espoossa osana pääkaupunkiseudun Lapsen paras - yhdessä enemmän (Lape) jatkohanketta vuonna 2019.  

Elämän värit- ryhmämallista ohjaajan opas  

Elämän värit -ryhmämallia pelattiin koronaturvallisesti maskien ja suojakäsineiden kanssa.
Lapen jatkohankkeessa kerättyjen ryhmäpilottien arviointien sekä tutkimus- ja teoriatiedon pohjalta tehtiin Elämän värit -toimintamallista ohjaajan opas. Kuka tahansa voi perehtyä ohjaajan oppaan avulla Elämän värit -toimintamalliin ja ottaa sen käyttöön omassa organisaatiossaan. Toimintamallia voi käyttää kunnissa ja järjestöissä.  

Oppaassa esitellään teoreettinen ja menetelmällinen viitekehys, joka pohjautuu voimavaralähtöisyyteen, pelillisyyteen sekä positiivisen psykologiaan ja  positiiviseen kasvatukseen. Lisäksi oppaasta saa konkreettisia ohjeita teemakertojen toteutukseen sekä vinkkejä ohjaajana toimimiseen. Ohjaajan opasta voi käyttää sovelletusti myös yksilötyöskentelyssä. Opas julkaistaan vuonna 2021.

Elämän värit -toimintamalli tullaan viemään myös Innokylään. Se tulee myös osaksi osaksi THL:n ja Soccan yhteistä pelillisyyden hyödyntäminen sosiaalityössä -osallisuuden edistämisen kokonaisuutta(THL.fi).  

Elämän värit -ryhmämallia levitettiin pääkaupunkiseudulla  

Vuonna 2020 toimintamallia koulutettiin Helsingissä ja Espoossa. Koulutuksessa perehdyttiin teoreettiseen viitekehykseen, teemakertoihin ja ohjaajana toimimiseen sekä kokeiltiin Elämän värit -peliä ja muita työkaluja.  

Työpajoissa jaettiin kokemuksia ja keskusteltiin vieraskielisten asiakkaiden ja perheiden kanssa tehtävästä työstä. Työpajoissa yhteiskehitettiin materiaaleja eteenpäin ja toimintamallin työkaluja testattiin asiakastyössä.   

Helsingissä työpajoihin osallistui 12 ammattilaista maahanmuuttopalveluista, aikuissosiaalityöstä, yhdyskuntatyöstä ja lapsi- ja perhepalveluista. Viisi osallistujaa voi jatkossa kouluttaa muita Elämän värit -ryhmämallin käyttöön.    

Espoossa työpajoihin osallistui kahdeksan ammattilaista aikuissosiaalityöstä ja sosiaalisesta kuntoutuksesta. Työpajoissa painotettiin Elämän värit -pelin käyttämistä yksilötyössä sekä ideoitiin yhdessä sitä, miten peliä voisi soveltaa etäkäytössä.