Tullas 2800 sydän oikealla

Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen blogi

Blogin kirjoittajat toimivat Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen eri tehtävissä. Kirjoituksissa jaetaan tietoa ja kokemuksia lastensuojelun kehittämistyöstä.

15.12.2022Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke päättyy ja kiittää Jaana Leppäkorpi

Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke käynnisty kaksi vuotta sitten. Hankkeen suunnitteluun ja valmisteluun oli sitä ennen tehty tovi aikaa ja siihenkin työhön osallistui moni kentän ammattilainen. Saimme haastavan ja ison kokonaisuuden hoitaaksemme. Tässä blogissa projektipäällikkön ajatuksia kehittämistyöstä ja kiitokset kaikille hankkeeseen osallistuneille! Lopussa linkit hankkeen tuloksiin. 

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


1.12.2022Systeemisen tiimin esittelysarja: Koordinaattorin rooli

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen juttusarjassa esittelemme lastensuojelun ammattilaisia systeemisen tiimin eri rooleissa. Neljännessä jutussa kokemuksistaan kertoo sosionomi Reeta Kinnunen Porvoosta. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.10.2022Monitoimijainen arviointi osallisuuden ja systeemisyyden vahvistajana Tanja Koskinen ja Vappu Koskinen

Lapsiperheiden palvelujen ja lastensuojelun asiakkaan polulla on monta toimijaa. Lapset, nuoret ja vanhemmat saattavat kulkea ohjauksen ja neuvonnan kautta ensiarviointiin, palvelutarpeen arviointiin, perhesosiaalityöhön ja mahdollisesti lastensuojeluun. Mitä tämä tarkoittaa arviointityön kannalta ja mitä asiakkaat siitä ajattelevat? Minkälaista arvioinnin johtamisen tulisi olla ja miten systeeminen työote voi auttaa arvioinnissa?  

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.8.2022Ihmissuhteiden ja voimavarojen merkitys tulevat esille systeemisen tiimin työskentelyssä

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen juttusarjassa esittelemme lastensuojelun ammattilaisia systeemisen tiimin eri rooleissa. Kolmannessa jutussa kokemuksistaan kertoo sosiaalityöntekijä Helena Marttila Kirkkonummelta. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


22.6.2022Perheterapeutti reflektoi ja pitää dialogia yllä systeemisessä tiimissä

Uudessa Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen juttusarjassa esittelemme lastensuojelun ammattilaisia systeemisen tiimin eri rooleissa. Toisessa jutussa kokemuksistaan kertoo perheterapeuttina toimiva Eija Kastarinen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


1.6.2022Kellokallesta emännäksi systeemisen tiimin viikkokokouksessa

Uudessa Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen juttusarjassa esittelemme lastensuojelun ammattilaisia systeemisen tiimin eri rooleissa. Ensimmäisenä kokemuksistaan kertoo konsultoivana sosiaalityöntekijänä toimiva Mari Manninen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


5.5.2022Yhteinen työskentely pienten lasten kanssa Tanja Koskinen & Hanna Tulensalo

Monitoimijaisella arvioinnilla tarkoitetaan yhdessä lapsen, hänen perheensä ja muun ammattilais- sekä läheisverkoston kanssa tehtävää työskentelyä lastensuojelussa ja muissa lapsiperheiden palveluissa. Tässä blogissa tarkastelemme, miten voimme tavoittaa pienempien, noin 3–12 -vuotiaiden, lasten näkemyksiä ja kokemuksia heille tärkeistä asioista ja mitä kannattaa huomioida pienempien lasten mukaan ottamisessa yhteiseen arviointiin.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


6.4.2022Lapsi keskiöön arvioinnissa Johannes Jahnukainen ja Tanja Koskinen

Monitoimijainen arviointi on yhdessä lapsen, hänen perheensä ja muun ammattilaisverkoston kanssa tehtävää työskentelyä lastensuojelussa tai muissa lapsiperheiden palveluissa. Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeessa olemme pohtineet monitoimijaista arviointia lapsikeskeisyyden näkökulmasta ja ottaneet kokemusasiantuntijat mukaan työskentelyyn. Blogissa pohdimme, mitä yhteinen arviointi vaatii ja millä keinoin voimme tavoittaa paremmin lasten ja nuorten kokemuksia heille tärkeistä asioista. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


5.4.2022Mitä jos rajoja ei olisi? Vappu Koskinen ja Veronica Lundqvist

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen webinaarissa "Mitä jos rajoja ei olisi? Monitoimijainen työ – ymmärrystä ja osaamista asiakkaan kanssa" 11.3.22 käsiteltiin monitoimijaisuutta asiakastyössä ja lainsäädännössä. Tilaisuudessa kuultiin äidin kokemustarina, lakimies Kati Saastamoisen puheenvuoro sekä Hehku-tiimin ja systeemisen verkostotyön esittely.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


2.3.2022”Se, että voi vaikuttaa siihen ketä on paikalla, vahvistaa kuulluksi tulemisen tunnetta” Johannes Jahnukainen

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeessa on kerätty kokemusasiantuntijanuorten ajatuksia systeemisestä työskentelystä. Kirjoitukseen on koottu nuorten työpajoissa esittämiä pohdintoja. Työpajojen tuotoksia välitettiin ammattilaisille kahdessa eri koulutuksessa, joihin osallistui yhteensä yli 250 lastensuojelun työntekijää alkuvuonna 2022. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


18.1.2022Nuorten viestejä päihteiden käytöstä Johannes Jahnukainen

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeessa tavattiin loppuvuodesta 2021 nuoria päihdeteemaisissa työpajoissa. Uudenlaisia keskustelualustoja hyödyntämällä saatiin kerättyä arvokasta tietoa nuorten suhtautumisesta päihteisiin ja niihin liittyviin tuen muotoihin. Nuoret nostivat esiin palveluiden kehittämiskohteita, mutta myös huoltaan nuorison päihteiden käyttöön liittyen.


Kokemustiedon kerääminen on ollut merkittävässä roolissa hankkeen kehittämistyössä. Syksyllä 2021 järjestimme nuorille päihteisiin liittyviä tilaisuuksia. Yhteistä pohdintaa tehtiin koronatilanteen sallimissa rajoissa kasvokkaisten tapaamisten muodossa, mutta myös virtuaalisen alustan kautta.

Virtuaalinen päihdetyöpaja järjestettiin Nuorten turvasataman mahdollistaman yhteistyön avulla nuorten suosimalla Discord keskustelualustalla. Discordissa käyttäjä voi hakeutua kiinnostuksensa mukaiselle aihekanavalle. Työpaja pidettiin Nuorten turvasataman serverillä #lastensuojelu -nimisellä kanavalla. Mukaan kutsuttiin nuoria keskustelemaan päihteistä. Nuorten taustoilla tai omalla suhtautumisella päihteisiin ei ollut merkitystä – kaikki tieto ja keskustelu aiheesta oli arvokasta.

Työskentelyyn varattu kaksituntinen vierähti nopeasti ja keskustelu oli vilkasta. Osallistuneiden nuorten antama palaute työpajasta oli myönteistä ja yhtenä hyvänä asiana nostettiin esille mahdollisuus osallistua työpajaan myös harvaan asutuilta alueilta.

Syksyn päihdeteemaisista työskentelyistä välittyi nuorten vahva viesti siitä, että apua järjestettäessä tulisi huomioida yksilöllisyys. Meidän ei tule luoda palvelupolkuja ja toimintamalleja, joihin yritämme sovittaa kaikki päihteillä oireilevat nuoret. Avun hakemiseen liittyy myös paljon pelkoja. Mitä nuorelle tapahtuu, kun hän kertoo päihteiden käytöstään?

Keskusteluissa nuoret nostivat esiin kasvuympäristön vaikutukset päihteisiin suhtautumisessa ja kokeilunhalun tai muun luonnollisen tarpeen tyydyttämisen päihteiden avulla. Ammattilaisia kannustettiin selvittämään päihteiden käytön juurisyitä nuorta kuunnellen. Kohtaaminen on tehtävä kunnioittavasti ja vältettävä päihteitä käyttävän asemoimista yhteiskunnan ulkopuolelle. Nuoret ovat aidosti huolissaan ja kertoivat näkevänsä todellisen päihdekriisin kasvavan nuorison keskuudessa tietyillä alueilla.

Myös nuorten tunteet ja ajatukset yhteiskunnan tilaan ja globaaleihin ilmiöihin liittyen tulisi kuulla ja ottaa vakavasti. Aikuiset kyynistyvät helposti kuunnellessaan nuorten huolia heitä ympäröivistä tapahtumista ja sivuuttavat ne jättäen nuoren yksin pahan olonsa kanssa. Helpotusta ahdistukseen saatetaan hakea päihteistä, joita saa pelottavan helposti.

Meidän on aktiivisesti pyrittävä kohtaamaan lapsia ja nuoria ja tarjottava mahdollisuuksia keskusteluun turvallisten aikuisten kanssa. Osoittamalla kiinnostusta nuorten tarpeita ja hyvinvointia kohtaan voimme puuttua ajoissa esimerkiksi päihteillä oireiluun. Discord-alustalla toteutettu tilaisuus osoitti, että uudenlaisten kokeilujen ja työtapojen kautta – menemällä sinne missä nuoret viettävät aikaa luontaisesti – meidän on mahdollista löytää näitä paikkoja keskustelulle heille tärkeiden aiheiden parissa.

Kirjoittaja:
Johannes Jahnukainen
Osallisuusasiantuntija
Lastensuojelun Keskusliitto
Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke

Lisätietoa Nuorten turvasatama -hankkeen toiminnasta (pesapuu.fi)

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


15.12.2021Dialogi, arjen kieli ja osallisuus kehittämisen kulmakivinä Jaana Leppäkorpi

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen ensimmäinen kokonainen vuosi on päättymässä. Projektipäällikkö Jaana Leppäkorpi pohtii kirjoituksessaan, miten dialoginen arviointi toimii kehittämishankkeessa. Leppäkorpi painottaa puhutun arjen kielen merkitystä ja asiakkaan asettamista kehittämistyön keskiöön.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.11.2021Ammattilaisten näkemyksiä yhdessä tehtävän arvioinnin haasteista ja mahdollisuuksista Ilona Akkila ja Vappu Koskinen

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen haastatteluissa ammattilaiset kokivat vastuusosiaalityöntekijän roolin raskaaksi juuri vastuullisen arvioinnin vuoksi. Arviointiin kaivataan monitoimijaista tukea. Yksi toimiva ratkaisu yhteistyön toteuttamiseen on systeeminen työmalli.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


23.11.2021Mitä naapurissa tehdään? Pohdintaa ammatillisten kokemusten jakamisen merkityksestä Ilona Akkila & Maija Leskinen

Etelä-Suomen lapsi- ja perhesosiaalityön ammattilaiset jakavat kokemuksiaan systeemisistä kokeiluista ja käytännöistä Tulevaisuuden lastensuojelu-hankkeen Syty-foorumilla 10.12.2021. Kymenlaakson hanketyöntekijä Maija Leskinen ja pääkaupunkiseudun hanketyöntekijä Ilona Akkila pohtivat blogi-kirjoituksessaan ammatillisten kokemusten jakamisen merkitystä eri kuntien ja toimijoiden välillä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


18.11.2021”Mä heräsin aamulla ja muistin, että tänään on se palaveri sossun kanssa”

Karin tarina kuultiin ”Voiko noille puhua? Luottamus ja suhdeperustaisuus lasta koskevan ymmärryksen edellytyksenä monitoimijaisessa arvioinnissa” -webinaarissa 12.11.21. Fiktiivinen Karin tarina pohjautuu Vantaan lastensuojelun kokemusasiantuntijaryhmä Melioran kokemuksiin ja ajatuksiin lastensuojelun arviointityöstä. Tarina innoitti yleisön aktiiviseen keskusteluun kokemusasiantuntijanuorten kanssa.  Tilaisuuden materiaalilinkit löytyvät kirjoituksen loppuosasta.  

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


26.10.2021Viktigt att trygga möjligheten att få service på eget modersmål Veronica Lundqvist

Projektarbetare Veronica Lundqvist skriver om språkets betydelse i barnskyddet. Hon funderar på om ett sektorsövergripande systemiskt arbetssätt kunde erbjuda en plattform där de professionella, som talar samma språk som klienten, kunde fungera som ”tolk” vid behov. På så sätt skulle klientens rätt att tala sitt eget modersmål uppfyllas.

On tärkeä turvata asiakkaan oikeus palveluun omalla äidinkielellään lastensuojelussa. Blogi-kirjoituksessa Veronica Lundqvist pohtii monialaisen yhteistyön mahdollisuuksia ruotsinkielisten asiakkaiden parissa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


18.10.2021Lapsen ja perheen tilanteen arviointi Ilona Akkila & Vappu Koskinen

Tulevaisuuden lastensuojelu –hankkeen työntekijät Ilona Akkila ja Vappu Koskinen kehittävät kuntien kanssa arviointia. He pohtivat blogi-kirjoituksessaan lapsen ja perheen tilanteen arviointia mitä ja miten -tasojen kautta. Hanke tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä arvioinnin teeman äärelle 12.11.21 Voiko noille puhua? -webinaarissa.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


13.10.2021”Jos mua olis sillon kuultu, uskon että moni juttu mun elämässäni olisi mennyt eri lailla ” Johannes Jahnukainen

Kokemusasiantuntijanuoret pohtivat lastensuojelun asiakkaana olevien lasten ja nuorten oikeutta vaikuttaa omiin asioihinsa ja heitä koskeviin päätöksiin Tulevaisuuden Lastensuojelu –hankkeen webinaarissa lokakuun alussa. Espoon kaupungin lastensuojelun kehittäjäryhmän nuoret toivat tilaisuuteen kokemustietoon pohjautuvan näkökulman.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


14.9.2021 14.36Vanhempainryhmässä etsitään uutta suhdetta nuoren ja vanhempien välille Katarina Fagerström

Mitä tukea on tarjolla vanhemmille, kun murrosikäinen nuori kapinoi ja käyttäytyy väkivaltaisesti? Kuka kuuntelee vanhempia, kun heidän huolensa omasta nuoresta kasvaa sietämättömän suureksi?  Blogi-kirjoituksessa projektisuunnittelija Katarina Fagerström kertoo, miten vanhempainryhmä voi auttaa vanhempia muodostamaan uuden yhteyden lapseensa. Suomen ensimmäinen Väkivallaton vastarinta (NVR) vanhempainryhmä alkaa lokakuussa Porvoossa 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


26.8.2021Mielekäs tekeminen voi löytyä Hehku-tiimin nuorisotyön kautta Henna Tarjanne-Lekola & Jenni Tverin Mellavuo

Hehku-tiimi antaa jalkautuvaa ja intensiivistä tukea 10-17-vuotiaille lastensuojelun ja HUS lasten- ja nuorisopsykiatrian yhteisasiakkaille. Työmuotoa testataan Helsingissä vuosina 2021-2022. Jenni Tverin Mellavuo toimii Hehku-tiimissä nuoriso-ohjaajana. Hän auttaa lapsia ja nuoria löytämään itselleen mielekästä tekemistä tai itselleen sopivan kiinnostuksen kohteen. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


4.8.2021 14.46Systeeminen toimintamalli voimaannuttaa lastensuojelussa

Tulevaisuuden lastensuojelu- hankkeessa 2021-2022 systeemisen lastensuojelun työotteen juurruttaminen on hankkeen läpileikkaava teema ja yksi sen kuudesta työpaketeista. Kirjoituksessa kuvaamme Satakunnan ja Espoon kokemuksien kautta, miten systeeminen toimintamalli voimaannuttaa sekä lastensuojelun työntekijöitä että asiakkaita.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


23.6.2021 9.00Sosiaalityön harjoittelun opit ja oivallukset Sara Spoof

Kirjoituksessa kerron harjoittelukokemuksestani Tulevaisuuden lastensuojelu –hankkeessa Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksella SOCOM:lla. Harjoittelussa ymmärrykseni systeemisyydestä ja moniammatillisesta työstä syventyi merkittävästi.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.6.2021 13.00Osallisuus kuuluu kaikille Annukka Paasivirta ja Mari Väistö

Haluamme aidosti kuulla lasten ja nuorten ääntä sekä heidän kokemuksellista tietoaan. On tärkeää tukea lasten ja nuorten tiedon saantia, näkemysten ilmaisua sekä luottamuksellisen vuorovaikutussuhteen rakentamista jokaisen lastensuojelun asiakkaana olevan lapsen ja nuoren kohdalla.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


1.6.2021 12.27Tiimityöllä tukea koulunkäynnin haasteisiin Minna Koskelainen

Päijät-Hämeessä on kevään 2021 aikana pilotoitu monitoimijaista konsultaatiotiimin toimintamallia kouluympäristöissä. Konsultaatiotiimi on moniammatillinen tiimi, joka antaa ohjausta ja neuvontaa sekä etsii ratkaisuja vaativan erityisen tuen tilanteisiin. Tavoitteena on vakiinnuttaa konsultaatiotiimin toiminta ja perustaa Päijät-Hämeeseen resurssikeskus vaativimpien lasten ja nuorten tukemiseen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


27.5.2021 10.50Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke on lennossa Jaana Leppäkorpi

Tulevaisuuden lastensuojelu -hanketta vie eteenpäin huikeat ammattilaiset hanketiimissä, viidessä sosiaalialan osaamiskeskuksessa, kahdeksalla tulevalla hyvinvointialueella ja Lastensuojelun keskusliitossa. Hanketta hallinnoi Socca ja työn etenemistä varmistaa johtoryhmä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi