Soccan toimintakertomus 2022

Heikki Waris -instituutin sosiaalityön käytäntötutkimukset vuonna 2020

Terveyssosiaalityö näkyväksi 

Terveyssosiaalityön kansainvälisessä tutkimushankkeessa on profiloitu terveyssosiaalityötä yhteistyössä Melbournen yliopiston, HUSin, TAYSin sekä Helsingin ja Tampereen kaupungin terveyssosiaalityöntekijöiden kanssa. Tutkimus tekee näkyväksi terveyssosiaalityön roolia osana vaikuttavaa terveydenhuoltoa ja sosiaalihuoltoa ja tutkimuksessa tehdään myös kansainvälistä vertailua. 

Vuonna 2020 valmisteltiin tutkimuksen jatkolle hankehakemusta valtion tutkimusrahoituksen kautta (VTR). Kansainvälisessä konsortiohakemuksessa oli mukana Vaikuttavuuden talo, Melbournen yliopisto, Heikki Waris -instituutti ja Tampereen yliopisto. Hankehakemuksen valmistelua jatketaan vuonna 2021. Tämän lisäksi jatkettiin tutkimuksen tulosten raportointia julkaisemalla englanninkielinen tutkimusraportti sekä HUSin sisätautien ja HUS psykiatrian osatutkimus. Tutustu julkaisuihin täällä

Tutkimusjohtajana toimii kehittämispäällikkö Laura Yliruka Soccasta, akateemisena johtajana professori (emerita) Mirja Satka Helsingin yliopistosta sekä tutkijana ja tutkimuskoordinaattorina erikoissuunnittelija Jenika Heinonen Soccasta. Lue lisää tutkimuksesta 

Systeemisen lastensuojelun toimintamallin arviointitutkimus  

Monet suomalaiset kunnat pilotoivat systeemistä lastensuojelun toimintamallia vuosina 2017–2018 osana Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa (LAPE). Tutkimuksessa tohtorikoulutettava Nanne Isokuortti (Helsingin yliopisto) ja Elina Aaltio (Jyväskylän yliopisto ja THL) arvioivat toimintamallin implementointia ja vaikuttavuutta määrällisen ja laadullisen aineiston avulla. Tutkimus on osa Isokuortin väitöskirjaa. Ohjaajana on toiminut professori (emerita) Mirja Satka. 

Lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian yhteistyö – monitoimijainen verkosto palvelujärjestelmän ja nuorten kokemusten tasolla 

Tutkimushanke kohdentuu lastensuojelun sijoituksiin sekä nuorisopsykiatriseen hoitoon eli yhteiskunnan nuorille kohdistamiin viimesijaisiin ja korjaaviin palveluihin, ja se toteutetaan Johanna Hedmanin artikkeliväitöskirjana. Tutkimusaineisto muodostuu laadullisesta haastatteluaineistosta sekä HUSin ja THL:n keräämästä lasten ja nuorten REFINEMENT -aineistosta. Ohjaajana on toiminut professori (emerita) Mirja Satka.

Jälkihuollon nuoria koskeva tutkimushanke

Jälkihuollon nuorten tuen tarpeita, asiakkuusprofiileita ja osallisuutta käsittelevä tutkimushanke jatkui kakkosvaiheeseen. Monialaiseen hankkeeseen kuului tutkijoita sosiaalityöstä sekä hoito- ja lääketieteestä Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoista sekä Helsingin kaupungista. Sosiaalityön osalta tutkimuksen johtajana toimi tutkija Tarja Juvonen Helsingin yliopistosta.  

Monialaisen sote-työn tietokäytännöt

Tutkimuksessa selvitetään sosiaali- ja terveydenhuollon monialaisen työn tietokäytäntöjen muodostumista toimintaympäristössä, jossa aikuisille suunnattuja sosiaali- ja terveyspalveluja on sijoitettu yhteisiin tiloihin. Tutkimusaineisto muodostuu laadullisesta haastattelu- ja havainnointiaineistosta, joka kerätään Helsingin kaupungin terveys- ja hyvinvointikeskuksessa. Tutkimus toteutetaan Kaisa Pasasen artikkeliväitöskirjana, jonka ohjaajana toimii professori (emerita) Mirja Satka.

Lisätietoa tutkimuksista Heikki Waris -instituutin verkkosivuilta (helsinki.fi)