GeroMetron kehittämiskauden 2023–2024 loppuraportti on julkaistu

Uudenmaan ikäihmisten palvelujen kehittämisverkoston GeroMetron viimeisen kehittämiskauden 2023–2024 teemoina olivat yhteisöllinen asuminen ja liikkuvat palvelut. Samalla myös levitettiin ja juurrutettiin aiempia kehittämistuloksia. Lisäksi kauden alkupuolella kehitettiin iäkkään mielen hyvinvointia kotihoidossa, päivätoiminnassa ja ympärivuorokautisessa hoivassa yhteistyössä Ikäinstituutin kanssa. Itä- ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueet osallistuivat toimintaan kauden loppupuolella.

Yhteisöllinen asuminen

Yhteisöllisen asumisen järjestäminen hyvinvointialueilla tuli lakisääteiseksi vuoden 2023 alusta. Kehittämistä ohjasi uuden palvelun toimeenpano ja hyvinvointialueiden sitä koskeneet tulkinnat. Koska laki yhteisöllisen asumisen järjestämisestä on väljä, ryhdyttiin selvittämään uuden palvelun järjestämisen perusteita ja millaisille asiakasryhmille se on suunnattu. Tarkoituksena oli vertailla järjestämisen käytäntöjä ja osin yhtenäistää niitä, jotta asukkaat saisivat samankaltaista palvelua Uudellamaalla hyvinvointialueesta riippumatta. Tietojen pohjalta työstettiin yhteisöllisen asumisen palvelukonsepteja.

Tutustu vertailuraporttiin: Yhteisöllisen asumisen järjestäminen Uudellamaalla – Vertailutietoa hyvinvointialueiden ja Helsingin järjestämästä ikääntyneiden yhteisöllisestä asumisesta

Lue uutinen vertailuraportista

Myös yhteisöllisyyden rakentamista, sosiaalisen kanssakäymisen kehittämistä sekä asiakkaiden ja heidän läheistensä kokemuksia kartoitettiin.

Tutustu selvitykseen: Yhteisöllisyys ja sosiaalista kanssakäymistä edistävä toiminta iäkkäiden asumisyksiköissä Uudellamaalla

Lue uutinen selvityksestä

Liikkuvat palvelut ja etäpalvelut

Kehittämiskauden toisena teemana olivat liikkuvat palvelut ja etäpalvelut eli asiakkaiden kotiin vietävät palvelut. Erityisryhminä mukana olivat sairaalasta kotiutuvat, päihteidenkäyttäjät, yksinäiset sekä koteihinsa eristäytyneet, vaikeasti tavoitettavat asiakkaat.

Kehittämisaihe 1: Hauraille ja haavoittuvassa asemassa oleville iäkkäille ja heidän omaishoitajilleen kehitettiin kotiin vietäviä lääkäripalveluita. Tämä vähensi omaishoitajien kuormitusta, ja sai jo kehittämisaikana runsaasti kiitosta.

Kehittämisaihe 2: Palveluketjun toimivuus sairaalasta kotiutettaessa. Tavoitteena oli saumaton kotihoidon ja sairaalasta kotiuttamisen yhteistyö, niin ettei kukaan haavoittuvassa asemassa oleva jää ilman tarvitsemiaan palveluja.

Kehittämisaihe 3: Etäryhmiä ja sisältöjä yksinäisyyden lievittämiseen kotihoidon asiakkaille, jotka eivät käy päivätoiminnassa, eivät pääse ulos usein ja RAI:n mukaan kokevat yksinäisyyttä. Tämä asiakasryhmä myös kuormittaa usein päivystyksiä. Lisäksi kokeiltiin kotihoidon asiakkailla korvata osaa kotihoidon palveluista kaupallisen yhteistyökumppanin tuottamalla kotiapupalveluna.

Tutustu tarkemmin hyvinvointialueiden kehittämisen tuloksiin tällä sivulla.

Tutustu loppuraporttiin

Tutustu loppuraporttiin tästä linkistä

Lisätietoja

Margit Granberg

Erikoissuunnittelija
0400 428 833
margit.granberg(ät)hus.fi