Soccan toimintakertomus 2022

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen läpileikkaavia teemoja olivat monitoimijaisuus, osallisuus ja systeeminen työote

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen (2020–2022) tavoitteena oli parantaa alueen lastensuojelun asiakkaana olevien lasten, nuorten sekä heidän perheidensä palveluja ja moniammatillista tukea. Hanke toimi Etelä-Suomen toiminta-alueella (YTA) ja oli osa sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallista monimuotoisen lastensuojelun -kehittämishanketta. 

Hankkeen keskeisimmät yhteiset teemat olivat osallisuus, systeemisyys ja monitoimijaisuus. Hankkeen kehittämisen perustana ollut systeemisen työtavan yhdistäminen asiakkaiden osallisuuden vahvistamiseen toi hyviä tuloksia. Tätä kannattaa hyödyntää myös muiden palveluiden kehittämisessä. Systeemisyyden ja osallisuuden edistäminen rinnakkain edellyttää kuitenkin organisaatioiden sitoutumista kaikilla eri tasoilla: kentän työntekijöistä ylimpään johtoon. Asiakkaiden osallisuus huomioitiin ottamalla kehittämiseen mukaan kokemusasiantuntijoita ja monitoimijaisuudessa korostui asiakkaiden ja työntekijöiden aktiivinen osallistuminen yhteistyöhön.

Hankkeessa vahvistettiin rakenteita ja työtapoja, jotka ylläpitävät näitä periaatteita asiakastyössä ja verkostoyhteistyössä. Koulutuksissa, työpajoissa ja tiimien kanssa työskennellessä keskeisiä teemoja lastensuojelun systeemisen toimintamallin vahvistamisessa olivat asiakkaan ja yhteistyökumppaneiden osallistuminen systeemiseen työskentelyyn. 

Hankkeen lukuisissa webinaareissa (17 kpl) esiteltiin kehittämistyön etenemistä ja tuloksia. Webinaarien palautteet kertovat muun muassa, että asiakkaiden kokemukset pysäyttivät tarkastelemaan ja kehittämään omaa työtä. Myös konkreettiset kokemukset ja onnistumiset olivat innostavia.

Pääkaupunkiseudulla kehittämisen painopisteenä olivat Hehku-toimintamallin kehittäminen yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa (väliinputoajanuorten työpaketti), lastensuojelun systeemisen toimintamallin vahvistaminen Espoossa ja monitoimijaisen arvioinnin kehittäminen Vantaalla. 

Tulevaisuuden lastensuojelu -hanketta hallinnoi Socca ja osatoteuttajina ovat Etelä-Suomen muut osaamiskeskukset Verso, Sosiaalitaito, Socom ja FCKC sekä Lastensuojelun keskusliitto. Hanketyöntekijöitä oli 15.

Tulokset Innokylässä

Hankkeen tuotoksena syntyi 10 toimintamallia, joita ovat muun muassa Hehku-toimintamalli, monitoimijaisen arvioinnin toimintamalli, systeeminen ajattelu- ja toimintamalli sekä NVR (Non Violent Resistance) Väkivallattoman vastarinnan vanhempaintyön toimintamalli. Kaikki toimintamallit ja hankekokonaisuuden esittely sekä arviointi löytyvät Innokylästä



Tapahtumia ja viestintää vuonna 2022

  • 17 webinaaria YTA-alueen ammattilaisille kehittämisen tueksi
  • 27 blogia ja uutista sekä 5 uutiskirjettä
  • Sosiaalisen median seuraajat: Facebook 790 ja Twitter 245 
  • Osatoteuttajana Lastensuojelupäivien alaseminaarissa

Lisätietoja

Jaana Leppäkorpi
Projektipäällikkö