Soccan toimintakertomus 2022

Peliklinikka - raha- ja digipelaaminen 

Peliklinikka on rahapeliongelmiin erikoistunut palvelukokonaisuus, joka tarjoaa apua myös muusta digipelaamisesta ja netin liikakäytöstä aiheutuviin haittoihin. Peliklinikalla tuotetaan ja kehitetään tuki-, ohjaus-, neuvonta- ja hoitopalveluita ongelmallisesti pelaaville ja heidän läheisilleen sekä vahvistetaan ongelmapelaamista työssään kohtaavan henkilöstön osaamista. Vuonna 2022 Peliklinikalla järjestettiin osana THL:n Aluetukea verkkokursseja ammattilaisille, edistettiin ongelmallisesti rahapelejä pelaavia kohtaavien sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten talousosaamista sekä tutkittiin Peli poikki -ohjelman vaikuttavuutta.

Aluetuki edistää rahapeliongelman tuen ja hoidon kehittämistä koko Suomessa

THL:n koordinoiman Rahapeliongelman hoidon ja tuen kehittämisen alueellisen tuen (Aluetuki thl.fi) tavoitteena on edistää rahapeliongelman hoidon ja tuen saatavuuden sekä laadun kehittämistä kunnissa ja hyvinvointialueilla vuosina 2021–2023.

Peliklinikka vastaa Etelä-Suomen Aluetuen toiminnasta. Aluetuki vahvistaa alueellista toimijuutta rahapeliongelman hoidon ja tuen palveluissa sekä tarjoaa niiden kehittämiseen tukea koulutusten, konsultaation sekä verkostoyhteistyön avulla. Aluetuki edistää myös alueellista tiedontuotantoa ja tilanneseurantaa tilastointia ja palvelujen arviointia kehittämällä. Tavoitteena on varmistaa rahapeliongelman ehkäisyn ja hoidon integraatio hyvinvointialueiden rakenteisiin.

Vuonna 2022 järjestettiin valtakunnallisia, kaikille avoimia verkkokoulutuksia (peliklinikka.fi) Peliklinikalta voi myös tilata erilaisia tilauskoulutuksia ja infoja rahapeliriippuvuuden hoidosta. 

Rahapeliongelma ja talous -verkkokurssi ammattilaisille

Peliklinikka tuotti yhdessä Takuusäätiön ja THL:n kanssa Rahapeliongelma ja talous -verkkokurssin, joka julkaistiin Takuusäätiön verkkosivuilla joulukuussa 2022. Kurssi on suunnattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään rahapeliongelman vuoksi talous- ja velkavaikeuksissa olevia tai heidän läheisiään. Verkkokurssi sopii myös alan opiskelijoille.

Uusi testi ongelmallisesti rahapelejä pelaavien läheisille oman tilanteen arviointiin tai ammattilaiselle läheistyön tueksi

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tulisi rahapeliongelman osalta tarjota tukea myös läheiselle.  Rahapeliongelmaan tuki-, ohjaus- ja neuvontapalveluita tarjoavan Peluurin verkkopalvelussa julkaistiin testi, joka tarjoaa rahapelaajan läheiselle mahdollisuuden tarkastella omaa tilannettaan ja mahdollisia haittoja, joita pelaaminen aiheuttaa. Testi antaa vastaajalle tietoa rahapelaamisesta sekä tarjoaa tukea ja vinkkejä läheisille heidän kokemiensa haittojen vähentämiseksi. Testin tuotti THL yhteistyössä Peliklinikan kanssa. Lue lisää testistä (peliklinikka.fi)

Kysy lisää

Corinne Björkenheim 
Kehittämispäällikkö
corinne.bjorkenheim(at)hus.fi

Päivi Auma-aho
Erikoissuunnittelija, Peliklinikan avohoidon kehittäminen
paivi.auma-aho(at)hus.fi

Verkkosivut : Twitter : Uutiskirje