Soccan toimintakertomus 2022

Uutta kohti

Vuosi 2022 muistetaan isoista muutoksista. Sote-uudistuksen valmistelu näkyi vuoden aikana työssämme paljon. Sosiaalihuollon kehittämisen, tutkimuksen ja koulutuksen uusimaatasoista koordinaatiota haluttiin vahvistaa. Vuoden aikana valmisteltiin Uudellamaalla toimivien sosiaalialan osaamiskeskusten Soccan, Sosiaalitaidon ja Osaamiskeskus Verson Itä-Uudenmaan toiminnan yhdistymistä. Juuri ennen vuoden vaihdetta yhdistymiseen tehtiin lopulliset päätökset ja Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskus Socca aloitti toimintansa 2023 vuoden alussa.

Vuoden 2022 alussa Socca siirtyi HUS organisaatiossa aluepalveluyksikköön. Tämä muutos jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä pian Soccan asemapaikaksi vaihtui asiakkuushallintayksikkö, joka vastaa HUSin ja hyvinvointialueiden välisestä yhteistyöstä.

Myös sosiaalityön käytäntötutkimuksen rakenteet vahvistuivat, kun Heikki Waris -instituutti ja Mathilda Wrede -instituutti yhdistivät voimansa Helsingin yliopiston sosiaalityön tieteenalalle sijoittuvaksi kolmikieliseksi Helsinki Practice Research Centreksi (HPRC).

Vuosi sisälsi ison muutoksen myös henkilöstössämme, kun toukokuussa saattelimme Soccan pitkäaikaisen johtajan Pirjo Marjamäen kesäjuhlien merkeissä eläkkeelle. Elokuussa johtajana aloitti Miia Pitkänen. 

Monista muutoksista huolimatta vuoden aikana edistettiin suunnitelmallisesti sosiaalihuollon kehittämisen ja tietoperustaisuuden vahvistamista verkostoyhteistyössä. Syyskaudella kokoonnuimme säännöllisesti yhteisiin tiimeihin Soccan, Sosiaalitaidon ja Verson Itä-Uudenmaan henkilöstön kesken valmistautumaan yhteiseen uusimaatasoiseen työhön, jonka käynnistymistä odotimme innostuneesti.  

Syksyn alussa Socca järjesti valtakunnalliset osaamiskeskuspäivät. Helsingissä oli koolla noin 220 oskelaista juhlistamassa osaamiskeskusten 20-vuotista historiaa, pohtimassa nykytilaa ja visioimassa tulevaa. Vuoden aikana osallistuimme muutenkin aktiivisesti kansalliseen osaamiskeskusten verkoston toimintaan ja osaamiskeskusten yhteiseen vaikuttamistyöhön erityisesti sosiaalihuollon TKKI-rakenteisiin liittyen. Soccalaisia oli mukana asiantuntijoina myös kansallisissa työryhmissä ja lainsäädäntöuudistuksiin liittyvissä kuulemisissa.

HUSin  kanssa teimme yhteistyötä sote-uudistuksen valmistelussa. Olimme mukana alueellisten verkostojen ja niiden kehittämistarpeiden kuvaamisessa sosiaalihuollon näkökulmasta osana HUSin sote-uudistus -hanketta. HUSin terveyssosiaalityön esihenkilöiden kanssa järjestimme säännöllisiä tapaamisia, joissa jaettiin ajankohtaisia kuulumisia ja pohdittiin terveyssosiaalityön ja Soccan työn yhdyspintoja. Säännöllinen rakenne yhteistapaamisille todettiin tärkeäksi ja sen koettiin tuovan lisäarvoa sekä Soccan että terveyssosiaalityön työlle.

Lämmin kiitos kaikille yhteistyökumppaneillemme vuoden aikana tehdystä hyvästä yhteistyöstä ja erityisen suuri kiitos Soccan henkilöstölle antoisasta työvuodesta.

Miia Pitkänen
Johtaja