2

Soccan toimintakertomus

Yliopistoyhteistyö ja tutkimus 

Helsinki Practice Research Centren kanssa jatkettiin toiminnan kehittämistä vuoden 2023 aikana tutkimuksen ja käytännön kumppanuuksien vahvistamiseksi. Lisää toiminnasta Helsinki Practice Research Centre.   

Uutena konseptina aloitettiin sosiaalityön tutkimusaamukahvit yhdessä HPRC:n ja Helsingin kaupungin kanssa. Tutkimusaamukahvien tavoitteena on tarjota tietoa ajankohtaisesta tutkimuksesta asiakastyön ammattilaisille ja käydä vuoropuhelua käytännön ja tutkimuksen välillä. Tutkimusaamukahvitilaisuuksia pidettiin vuoden aikana kuusi. Aamukahveilla kuultiin alustuksia mm. tiedolla johtamisesta sosiaalityössä, sosiaalityön vaikuttavuuden arvioinnista sekä tuloksia gerontologisen sosiaalityön GERIT-tutkimushankkesta. Uusi kokeilu tavoitti hyvin kohdeyleisönsä ja toimintaa jatketaan vuonna 2024.  

Socca on kumppanina mukana vuonna 2023 alkaneessa Vaikuttavuutta lastensuojeluun sosiaalityöntekijöiden vuorovaikutustaitoja vahvistamalla (TAITAVA) -tutkimushankkeessa. Monitieteinen tutkimusryhmä kehittää toteuttamiskelpoisen ja vaikuttavan vuorovaikutuskoulutuksen, joka perustuu motivoivaan haastattelun ja muiden asiakastyössä tarvittavien vuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Tutkimushanke on ensimmäinen Suomessa toteutettu systemaattinen arviointi sosiaalityöntekijöiden vuorovaikutustaidoista. Lopputuloksena syntyy näyttöön perustuva täydennyskoulutus- ja valmennuspaketti hyödynnettäväksi lapsi- ja perhesosiaalityössä ja myös laajemmin sosiaalityössä ja sen opetuksessa. 

Vuonna 2023 Soccassa jatkettiin Terveyssosiaalityön arvioinnin ja intervention vaikuttavuus näkyväksi (Sostyö-TerVa) -tutkimushanketta, joka toteutettiin valtion rahoituksella yliopistotasoisille sosiaalityön tutkimushankkeille (VTR). 

Vuoden 2022 lopussa päättyneen Lastensuojelu lapsen etuna (ETU) -tutkimuksessa valmistuneita tutkimusartikkeleita markkinoitiin Soccan verkkosivuilla ja some-kanavissa. 

Uudenmaan Praksis ja sosiaalityön käytännönopetus 

Praksis-verkosto laajentui vuonna 2023 kattamaan koko Uudenmaan alueen. Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden alusta ja samaan aikaan Soccan toiminta laajentui. Praksis-verkoston toiminnassa keskityttiin tulevaisuuden visiointiin ja toiminnan juurruttamiseen koko Uudenmaan alueelle. Verkostoissa ja työpajoissa pohdittiin millaisia tarpeita Uudenmaan laajuiselle Praksis-toiminnalle on, ja mihin suuntaan olemassa olevia toimintamalleja tulisi kehittää.  

Lisätietoja


Kaisa Palomäki
kehittämispäällikkö
kaisa.palomaki(at)hus.fi
www.socca.fi/praksis