Terveyssosiaalityön arvioinnin ja intervention vaikuttavuus näkyväksi (Sostyö-TerVa) - HUSin kohderyhmä lasten ja nuorten sairaudet sosiaalityössä

Tutkimuksessa tehdään vuosina 2021-2023 näkyväksi ja kehitetään terveyssosiaalityötä sekä arvioidaan sen vaikuttavuutta. Taustalla on vuonna 2018-2019 tehty HUSin, TAYSin ja Helsingin kaupungin Terveyssosiaalityö näkyväksi -tutkimus. Sen tulokset kertovat, että terveyssosiaalityöntekijät tekevät paljon yhteistyötä tukiessaan asiakkaita erikoissairaanhoidossa. Terveyssosiaalityöntekijät myös koordinoivat palveluja, kun asiakkaat siirtyvät erikoissairaanhoidosta kunnan tai valtion rahoittamiin palveluihin. 

Tutkittua näyttöä sosiaalityön roolista tehokkaiden tulosten varmistamisessa palvelujen käyttäjille ei kuitenkaan juuri ole. Tässä tutkimuksessa korjataan tiedon puutetta kokeellisen tutkimusasetelman avulla. Tarkoituksena on tukea sote-integroitujen palvelujen tuottamisen mallia, jota voidaan laajentaa kaikkiin sairaalapalveluihin Suomessa. 

Tutkimuksen tavoitteet: 
  1. Kehittää sosiaalityön interventiomalli sairaalahoidossa oleville potilaille
  2. Arvioida sosiaalityön palvelupolun vaikutusta
  3. Parantaa terveyssosiaalityöntekijöiden valmiuksia käytäntötutkimuksen tekoon tulevaisuudessa
Hypoteesina on, että kohdennetut terveyssosiaalityön interventiot tarjoavat saumattoman integroidun hoito- ja palvelupolun, joka kytkee sairaalan ja terveydenhuollon avohoidon palvelut laajasti erilaisiin sosiaali- ja sosiaaliturvapalveluihin. Tämä tuottaa mitattavia tuloksia toimintakyvyssä, terveydessä ja palveluissa. 

Kohderyhmät ja tutkimuksen toteutus

Tutkimus kohdentuu asiakasryhmiin, jotka tarvitsevat moninaisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Soccan vastuulla olevassa HUSin osahankkeessa keskitytään sosiaalityön vaikuttavuuden tutkimukseen lasten ja nuorten sairauksien sosiaalityössä. Tampereella kohderyhmänä ovat aikuiset mielenterveyspotilaat ja Kuopiossa syöpää tai muuta somaattista sairautta sairastavat aikuiset.

Aineisto kerätään asiakkailta standardoiduilla mittaristoilla, joilla mitataan elämänlaatua (EuroHiS 8, QOL), toimijuutta (Capability) ja elämäntilannetta (3X10D). Lisäksi asiakkaat täyttävät Terva-palvelukyselyn. Asiakaskokemuksen lisäksi tietoa kerätään sosiaalityöntekijöiden arviointikyselyllä ja teemahaastatteluilla. 

Tutkimusryhmä

Itä-Suomen yliopiston johtama konsortio (prof. Janet Anand), kumppaneina Tampereen yliopisto ja Tampereen yliopistollinen sairaala TAYS, Helsingin yliopisto, HUS ja Socca sekä professori Lynette Joubert Melbournen yliopistosta Australiasta.

HUSin osatutkimuksesta vastaavat Leena Männistö ja Maija Jäppinen.

Toiminta-aika ja rahoitus

Syyskuu 2021–elokuu 2023, sosiaalihuollon valtion tutkimusrahoitus VTR 400 000 euroa

Yhteystiedot

Terveyssosiaalityön arvioinnin ja intervention vaikuttavuus näkyväksi Sostyö-TerVa (Itä-Suomen yliopiston verkkosivut)