Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

Päivystyksellisten mallien kehittäminen

GeroMetron päivystyksellisten mallien kehittäminen aloitettiin yhteistyössä jo aiemmin käynnistyneen Helsingin kaupungin PÄTIJÄ-hankkeen kanssa. Tavoitteena oli kehittää toimintatapoja, joilla tuetaan ikääntyneiden turvallista kotona asumista erilaisissa äkillisissä tilanteissa.

Päivystyksellisten tilanteiden kehittämisessä nähtiin tärkeäksi työstää kunnille yhtenäisiä ohjeita sekä vakioida toimintatapoja. Kehittämisen kohteina olivat mm. mielenterveys- ja päihdeongelmiin liittyvät hoitopolut ja -käytännöt, toimintatavat hätätilanteissa sekä tunnistaminen, ennakointi ja seuranta.
 

Liikkuva sairaala LiiSa, Espoo

Espoossa kehitetiin liikkuva sairaala LiiSan toimintamallia. LiiSa on Espoossa ja Kauniaisissa toimiva liikkuva pitkäaikaishoidossa asuvien ja kotihoidon tukea tarvitsevien asukkaiden päivystyksellisiin tilanteisiin erikoistunut diagnostiikka- ja hoitoyksikkö. Yksikön tavoitteena on tuottaa potilaalle turvallinen ja osaava hoito ajallaan heidän omassa kodissaan. Liisan toiminta-aikana pitkäaikaishoidon päivystyskäynnit ovat vähentyneet kahdessa vuodessa 54%. LiiSan toiminta on koettu tärkeäksi ja asiantuntevaksi.

Posteri_Liikkuva sairaala LiiSa Espoo

Blogi_Liikkuva sairaala LiiSan kokemuksia päivystyspalveluiden viemisestä ikäihmisten kotiin 

Kysy lisää: Susanna Mäntyniemi susanna.mantyniemi(ät)espoo.fi


Päihde- ja mielenterveysasiakkaiden palvelupolut, PÄTIJÄ, Helsinki

Helsingissä tunnistettiin ikääntyneille henkilöille neljä erilaista hoitopolku tarvetta ja kehittämiskauden aikana toteutettiin hoitopolut laajassa yhteistyössä. Hoitopolut luotiin seuraaviin tilanteisiin:

1.      Ikääntyneet henkilöt, joilla on haittoja aiheuttavia päihdeongelmia tai selkeä päihderiippuvuus
2.      Muistisairaat iäkkäät henkilöt, joilla on neuropsykiatrisia oireita
3.      Ikääntyneet henkilöt, joilla on pitkäaikainen psykiatrinen sairaus
4.      Masentuneet ja ahdistuneet ikääntyneet

Helsingin Pätijä hankkeessa kehitettiin myös muun muassa päivystystilanteiden opas ja siihen liittyvä koulutukset, joita myös muut GeroMetro kunnat ovat hyödyntäneet laajasti. 

Esittelydiat

Hoitopolut

Blogi_Päivystyksellistä kouluttamista yli kuntarajojen

Kysy lisää: Tuula Lahti tuula.lahti(ät)hel.fi tai Tia Leppäaho tia.leppaaho(ät)hel.fi 

Kirjaamisohjeiden työtäminen Apottiin, PÄTIJÄNn päivystysoppaan koulutuksiin osallistuminen ja jatkokoulutukset, Vantaa

Vantaalla päivystystilanteiden kehittämisessä on pyritty ylläpitämään ja vahvistamaan jo olemassa olevaa toimintaa. Vantaalla hyödynnettiin Helsingin Pätijässä kehitettyä päivystystilanteiden opasta. Opas muokattiin Vantaalle sopivaksi ja otettiin käyttöön. Siitä tehtiin omat versiot kotihoitoon ja palveluasumiseen. Vantaalla on koulutettu työntekijöitä laajasti oppaan käyttöön ja koulutuksesta on tulossa myös verkkoversio. Kehittämiskauden aikana laadittiin myös Apotin kirjaamisohjeita ja tämä työ jatkuu edelleen.

Blogi_Kaikkea ei tarvitse keksiä itse - yhdessä hyvinvointia ikäihmisille

Kysy lisää: Aila Halonen aila.halonen(ät)vantaa.fi

News-pisteiden käyttöönotto, Kirkkonummi ja Kauniainen

Kauniaisista ja Kirkkonummelta oli osallistujia Helsingin Pätijässä kehitetyn Päivystystilanteiden oppaan koulutuksissa. Opasta on hyödynnetty molemmissa kunnissa ja News-pisteiden käyttöönotto on suunnitteilla.

Kysy lisää: 

Kirkkonummi: Hanna Levan hanna.levan(ät)kirkkonummi.fi

Kauniainen: Maria Seitsamo maria.seitsamo(ät)kauniainen.fi


Omaishoidon ohje yllättäviin tilanteisiin

Kehittämiskaudella Kirkkonummella on tehty omaishoidon ohje yllättäviin tilanteisiin. Ohjeessa on tärkeitä yhteystietoja erilaisiin tilanteisiin, esimerkiksi kun omaishoitoperheessä ilmenee avuntarvetta kotona tai äkillisessä kriisitilanteessa.

Omaishoidon ohje yllättäviin tilanteisiin Kirkkonummi

Kysy lisää: Julia Kokko-Niemi julia.kokko-niemi(ät)kirkkonummi.fi


Tutustu myös