GeroMetron kyydissä -blogi

Tässä blogissa jaamme matalalla kynnyksellä ikäihmisten palvelujen kehittämisverkostossa GeroMetrossa syntyneitä ajatuksia ja oivalluksia. Blogissa esitellään Uudellamaalla toimivien kehittäjäryhmien kokeiluja, niistä syntyneitä ajatuksia sekä opinnäytetöiden antia.
1.3.2023

Voimavaroja vahvistava kohtaaminen kotihoidossa

Tamara Björkqvist ja Saara Westerholm, Ikäinstituutti

Mielen hyvinvointi on iäkkään hyvän arjen perusta. Se sisältää kokemuksen siitä, että elämä on merkityksellistä ja siinä on mielekästä sisältöä. 

Mielen hyvinvoinnissa on kysymys tyytyväisyyden tunteesta, toiveikkuudesta sekä itsensä ja elämän näkemistä myönteisessä valossa. Kotihoidossa hoitajan ja asiakkaan välinen vuorovaikutus on keskeinen mielen hyvinvoinnin tukemisen keino. Voimaantumista vahvistava kohtaaminen tukee iäkkään mielen hyvinvointia ja antaa myös hoitajalle kokemuksen onnistuneesta kotikäynnistä. 

Mielen hyvinvointia vahvistavassa kohtaamisessa on kyse myönteiseen suuntaamisesta sekä iäkkään toiveikkuuden ja pystyvyyden tunteen vahvistamisesta. Iäkkään oma huomio kiinnittyy helposti toimintakyvyn haasteisiin ja arjen pulmiin. Hoitajan valitsemat myönteiseen suuntaavat sanat, kysymykset ja kannustava palaute voivat auttaa iäkästä huomaamaan asioita, jotka ovat kaikesta huolimatta hyvin, joihin hän on tyytyväinen ja joissa hän pärjää. Näiden esiin tuominen vahvistaa toiveikkuutta ja pystyvyyden kokemusta. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun iäkkään toimintakyky on heikentynyt ja hän tarvitsee arjen toimintoihin apua muilta. 

Valmista materiaalia kohtaamisen tueksi

Myönteiseen suuntaava vuorovaikutuksen tapa voi aluksi tuntua vieraalta sekä hoitajasta että iäkkäästä.  Helposti käyttöön otettavat välineet, kuten keskustelukortit ja erilaiset tehtävät, helpottavat mielen hyvinvoinnin teemojen puheeksi ottamista ja auttavat hoitajaa nostamaan esiin iäkkään vahvuuksia ja voimavaroja.  

Lohjan kotihoidon Tule kuulluksi – arjen apuvälineitä kotihoitoon -toimintatavassa jokaiseen kotihoidon tiimiin rakennettiin samansisältöinen kansio, johon koottiin materiaaleja voimaantumista vahvistavan vuorovaikutuksen tueksi ja asiakaskäynneillä hyödynnettäväksi. Kansiot sisältävät muun muassa Tampereen Kaupungin kehittämän Elämänpuu -lomakkeen, johon kirjataan asiakkaan vahvuuksia, toiveita ja unelmia sekä asioita, jotka ovat hänelle tärkeitä.  Lomaketta voidaan käyttää perinteisesti täyttämällä tämä yhdessä asiakkaan kanssa, mutta myös siten, että sen teemoista keskustellaan hoitotoimien ohessa. 

Kansio sisältää myös Mielen taitojen kortteja, jotka tarjoavat valmiita keskustelunaiheita ja myönteiseen suuntaavia kysymyksiä. Kansioon poimittiin valmiiksi kortteja, joiden teemoista keskusteleminen olisi helppoa myös uusien asiakkaiden kanssa. Valitut kortit sisältävät kysymyksiä esimerkiksi ympäristöstä ja luonnosta, asiakkaan vahvuuksista ja taidoista, hänelle mielekkäästä tekemisestä sekä arjen askareiden sujumisesta.   Lohjan kaupungin kotiutustiimi kehitti kansioon myös uusia työkaluja kuten Oman elämäni tarina -lauseentäydennyslomakkeen sekä kuvakortit keskustelun herättäjäksi. Työkalujen lisäksi kansiossa on tietoa mielen hyvinvoinnista ja voimaantumista vahvistavasta kohtaamisesta sekä ohjeet kansion materiaalien käyttöön. 

Tietoa, taitoa ja yhteisiä toimintatapoja

Myönteiseen suuntaava, asiakkaan vahvuuksia ja voimavaroja esiin nostava vuorovaikutus on mahdollista kaikissa asiakastilanteissa. Se ei siis välttämättä tarvitse ylimääräistä aikaa tai erityisjärjestelyjä. Lisäksi on hyvä muistaa, että joillekin kotihoidon asiakkaille hoitajan kotikäynti voi olla päivän ainoa sosiaalinen vuorovaikutustilanne. Hoitajan vuorovaikutustaidot ja mielen hyvinvoinnin vahvistamisen osaaminen nousevat näissä kohtaamisissa erityisen merkittävään rooliin. 

Kotihoidossa työskentelevien ammattilaisten tietotaito voimaantumista vahvistavasta vuorovaikutuksesta sekä mielen hyvinvointia rakentavista tekijöistä on avainasemassa kotihoidon asiakkaan mielen hyvinvoinnin edistämisessä. Tietotaidon lisäksi arjen työssä tarvitaan konkreettisia käytäntöjä, joiden avulla tietoa ja osaamista voidaan soveltaa arjen erilaisiin asiakastilanteisiin. Yhteiset toimintatavat luovat mielen hyvinvointia edistävälle toiminnalle raamit ja rakenteen sekä myös yhdenmukaistavat työyhteisön käsitystä laadukkaasta hoitotyöstä ja onnistuneesta kotikäynnistä.

Tamara Björkqvist, KM, koordinaattori, Ikäinstituutti
Saara Westerholm, FM, asiantuntija, Ikäinstituutti

Mielenterveysosaamisella ratkaisuja iäkkäiden palveluihin -hankkeessa (2021-2023, STM) on kehitetty 30 toimintatapaa iäkkäiden mielen hyvinvoinnin edistämiseksi kotihoidossa, päivätoiminnassa ja ympärivuorokautisessa hoidossa.  Ikäinstituutin ja Soccan (ent. Sosiaalitaito) yhteishanke on osa kansallisen mielenterveysstrategian jalkauttamisohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa mielenterveysosaamista kunnissa. 

Hankkeessa on tuotettu materiaalikokonaisuus: Mielen hyvinvointia iäkkäille – tietoa, taitoa ja toimintatapoja ammattilaisille, joka sisältää oppaan, Taitopakan sekä tekstissä mainitut Mielen taitojen kortit. 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja