GeroMetron kyydissä -blogi

Tässä blogissa jaamme matalalla kynnyksellä ikäihmisten palvelujen kehittämisverkostossa GeroMetrossa syntyneitä ajatuksia ja oivalluksia. Blogissa esitellään Uudellamaalla toimivien kehittäjäryhmien kokeiluja, niistä syntyneitä ajatuksia sekä opinnäytetöiden antia.
21.4.2020

Kaikkea ei tarvitse keksiä itse - yhdessä hyvinvointia ikäihmisille

Anniina Salokallio

GeroMetro-verkostossa pääkaupunkiseudun kunnat luovat yhdessä hyvinvointia ikäihmisille. Verkosto mahdollistaa hyvien käytäntöjen leviämisen ja samalla on mahdollista oppia, miten naapurikunta toimii. Opiskelijalle GeroMetro tarjoaa hyvän näköalapaikan tutustua eri kuntien kehittämistyöhön.

GeroMetro-verkoston työskentelyn tavoitteena on luoda hyvinvointia pääkaupunkiseudun ikäihmisille. Hyvinvointia tavoitellaan yhteisen kehittämisen ja jakamisen avulla. Pääsin viimeisessä geronomiopintojen työharjoittelussani tutustumaan GeroMetrossa tehtävään yhteistyöhön.

Kirjoitin aiempaan blogiini Helsingin kaupungin Pätijä -hankkeen päivystyksellisten tilanteiden oppaasta ja siihen liittyvistä koulutuksista. Blogissa kerrottiin Jussi-Pekka Partasen ajatuksista kehittää työtään ja jakaa omaa osaamistaan pääkaupunkiseudun sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Minusta oli kiinnostavaa kuulla, miten koulutus on otettu vastaan muualla kuin Helsingissä. Koulutuskokemuksestaan minulle kertoi Pähkinärinteen palvelutalon apulaisosastonhoitaja Maarit Laakko Vantaalta.

Päivystystilanteiden opas kiinnostaa

Laakko sai tiedon päivystystilanteiden koulutuksesta esimieheltään Aila Haloselta, joka on aktiivisesti GeroMetron kehittämisessä mukana. Jo aiemmin oli sovittu, että Laakko osallistuu osuuksiin, jotka koskevat päivystyksellisiä tilanteita. Koulutuksessa ollessaan, hän ei ajatellut, että koulutuksen sisältö oli kehitetty ensisijaisesti toista kuntaa varten, vaan hän pohti sisältöä omaan kuntaan sopivaksi.

Päivystystilanteiden opasta ei ole vielä otettu varsinaisesti Vantaalla käyttöön, mutta se on saanut positiivisen vastaanoton. Laakon mukaan oppaan muunto tulee olemaan melko yksinkertaista. Tiettyjä Helsingin kaupungin lääkäreiden määrittämiä rajoja esim. verensokeriarvot, tulee hyväksyttää Vantaan lääkäreillä.

Näkemys laajenee kuntien yhteistyössä

Laakon mielestä yhteistyö muiden pääkaupunkiseudun kuntien kanssa antaa laajempaa näkemystä. Palvelut yhdenmukaistuvat, kun hyviä käytänteitä otetaan käyttöön. Tiedon jakaminen on hyödyllistä, jotta kaikkea ei tarvitse keksiä alusta. Naapurikunnan hyvä malli voidaan sulauttaa omaan kuntaan pienillä muutoksilla. Laakko näkee hyvien käytänteiden jakamisessa myös sen hyvän puolen, että siinä on mahdollista samalla oppia, miten naapurikunta toimii. Tämä parantaa yhteistyötä ja avaa mahdollisuuksia keskustelulle.

Laakko ajattelee, että GeroMetro toimii koordinoijana ja ”puolueettomana” yhteistyökumppanina kuntarajat ylittävässä yhteistyössä. Samaa ajattelen itsekin, kun olen saanut tutustua GeroMetron toimintaan. GeroMetro tarjoaa foorumin yhteiselle kehittämiselle, vuoropuhelulle ja hyvien käytäntöjen jakamiselle. Opiskelijalle GeroMetro tarjoaa mahdollisuuden päästä tutustumaan kehittämistyöhön ja pääkaupunkiseudun kuntien yhteistyöhön.

Kirjoittaja Anniina Salokallio on geronomiopiskelija Metropolia Ammattikorkeakoulusta


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja