Soccan toimintakertomus 2022

Aikuisväestön hyvinvointimittari ja vaikuttavuuden arviointi aikuispalveluissa

Vuonna 2021 vaikuttavuuden arviointi nousi tärkeäksi teemaksi pääkaupunkiseudun laajuisessa sosiaalisen kuntoutuksen mallinnushankkeessa. Hankkeessa kerätään ensimmäistä kertaa standardoitua mittaritietoa sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaiden hyvinvoinnista Aikuisväestön hyvinvointimittarin avulla. Asiakkaiden hyvinvoinnin muutoksia seurataan puolen vuoden seuranta-aikana. Mittaritiedon rinnalla kerätään tietoa asiakkaiden taustoista sekä laadullista aineistoa työskentelyn tavoitteista, menetelmistä ja tavoitteiden saavuttamiseen vaikuttavista tekijöistä. Hanke jatkuu vuoden 2022 loppuun.

Vuoden 2021 aikana perehdytettiin sosiaalisen kuntoutuksen ammattilaisia Aikuisväestön hyvinvointimittarin käyttöön Vantaalla ja Helsingissä sekä tutkimuksen että käytännön asiakastyön tarpeisiin. Mittarin juurruttamista asiakastyöhön osaksi suunnitelmallista työskentelyä jatkettiin myös Espoon ja Vantaan aikuissosiaalityössä. Työpajamuotoisia koulutuksia, joissa ammattilaiset pääsivät muun muassa tutustumaan mittariin ja jakamaan kokemuksia sen käytöstä asiakastyöskentelyn eri vaiheissa järjestettiin yhteensä kymmenen.

Vantaalla käynnistyi myös Soccan yhteistyö Asunnottomuuden ehkäisyhankkeen kanssa, jossa pilotoidaan intensiivistä ja moniammatillista palvelutarpeen ja hoidontarpeen arvioinnin mallia sosiaalityöhön. Hankkeessa toimivat kokemusasiantuntijat perehtyivät Aikuisväestön hyvinvointimittariin omien elämänvaiheidensa ja palvelukokemustensa näkökulmasta. Yhteistyötä päätettiin jatkaa seuraavan tarjoamalla myös kokemusasiantuntijoille koulutusta mittarin käyttöön aikuispalveluissa.

Aikuisväestön hyvinvointimittari poiki vuoden aikana yli 15 uutta yhteydenottoa mittarin käytöstä kiinnostuneilta ammattilaisilta ja opiskelijoilta. Mittari muun muassa integroitiin vuoden aikana osaksi Päijät-Hämeen työikäisten palvelujen digipalvelupolkua, Vaasan keskussairaalan sosiaalityöntekijät laativat mittarista ruotsinkielisen kokeiluversion ja Kainuun sosiaalisessa kuntoutuksessa mittaria hyödynnettiin päihdekuntoutujille suunnatun palvelun arvioinnissa.


Palautteita hyvinvointimittarin käyttäjiltä

”Loistava tapa visualisoida muutokset konkreettisesti” (kokemusasiantuntija)

”Aluksi vieras ajatus asiakkaille mutta kun itse näkevät kehityksen omassa elämässään niin tullut positiivista palautetta. Työntekijänä voin sanoa pelkkää positiivista ja muillakin asiakastyössä olevilla samansuuntaiset arviot.” (järjestötyöntekijä)

”Minusta mittarin käyttö vaatii vain omaa treeniä, että tuntuu luontevalta käydä tuloksia keskustellen läpi ja muistaa uusia mittausta asiakkuuden aikana.” (sosiaalityön ammattilainen)

”Mittari sinällään on erinomainen, se ettei sitä saa osaksi asiakastietojärjestelmää on suurin syy sille, miksi sen käyttö ei ole laajentunut niin paljoa kuin mitä olisi voinut laajentua.” (sosiaalityön ammattilainen)


Kysy lisää

Rosa Hossain-Karhu
Erikoissuunnittelija
rosa.hossain-karhu(at)hus.fi

www.socca.fi/aikuisvaestonhyvinvointimittari