Soccan toimintakertomus 2022

Lapset, perheet ja lastensuojelu

Lastensuojelun kehittämistä tehtiin laajassa Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeessa. Tutkimusta tehtiin Lastensuojelu lapsen etuna -tutkimushankkeessa (ETU), jonka vuoden 2021 toimintaa esitellään täällä. Lisäksi Terveyssosiaalityön arvioinnin ja intervention vaikuttavuus näkyväksi (Sostyö-TerVa) -tutkimushanke sai VTR-rahoituksen ja sitä käynnistettiin syksyllä 2021. HUSin kohderyhmänä on lasten ja nuorten sairaudet sosiaalityössä.

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen läpileikkaavia teemoja osallisuus ja systeeminen työote

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen (2020-2022) tavoitteena on parantaa alueen lastensuojelun asiakkaana olevien lasten, nuorten sekä heidän perheidensä palveluja ja moniammatillista tukea. Etelä-Suomen toiminta-alueen (YTA) Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke on osa sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallista monimuotoisen lastensuojelun -kehittämishanketta. 

Hanke organisoituu kuuden työpaketin kautta. Työpaketeissa kehitetään toimintatapoja ja -malleja haastaviin asiakastilanteisiin sekä vahvistetaan perhepalveluissa meneillään olevaa ajattelu- ja toimintatapojen muutosta. Läpileikkaavia teemoja ovat osallisuus ja systeemisyys. Tulevaisuuden lastensuojelu -hanketta hallinnoi Socca ja osatoteuttajina ovat Etelä-Suomen muut osaamiskeskukset Verso, Sosiaalitaito, Socom ja FCKC sekä Lastensuojelun keskusliitto. Hanketyöntekijöitä oli 15.

Pääkaupunkiseudulla kehittämisen painopisteenä oli Hehku -toimintamallin kehittäminen yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa (väliinputoajanuorten työpaketti), lastensuojelun systeemisen toimintamallin vahvistaminen Espoossa ja monitoimijaisen arvioinnin kehittäminen Vantaalla. 


Tapahtumia ja viestintää vuonna 2021

  • Seitsemän webinaaria YTA-alueen ammattilaisille työpakettien kehittämisen tueksi. Niissä tarkasteltiin systeemistä lastensuojelua seuraavien näkökulmien kautta: lähisuhdeväkivalta, nuorten päihteidenkäyttö, lapsen osallisuus, monitoimijainen arviointi, kokemusasiantuntijuus ja systeemisen työtavan kokeilut.   
  • 14 blogia ja 3 uutiskirjettä
  • Sosiaalisen median seuraajat: Facebook 680 ja Twitter 160 
  • Verkkosivuvierailuja noin 2 500 
  • Osatoteuttajana Lastensuojelupäivien alaseminaarissa

Hanke on koonnut kolmen työpaketin (systeeminen toimintamalli, päihdepalvelut ja arviointi) kehittämisen tueksi YTA-alueen ammattilaisista koostuvat projektiryhmät. Lisäksi lastensuojelun systeemisen toimintamallin kehittämistä on tuettu johtavien sosiaalityöntekijöiden, perheterapeuttien, kouluttajien ja koordinaattoreiden verkostotapaamisissa. Verkostojen tavoitteena selkeyttää ja kehittää systeemiseen toimintamalliin liittyviä tehtäviä ja tarjota vertaistukea.

Ota yhteyttä!

Jaana Leppäkorpi 
Projektipäällikkö
jaana.leppakorpi(at)hus.fi