Soccan toimintakertomus 2022

Peliklinikka

Peliklinikka on rahapeliongelmiin erikoistunut palvelukokonaisuus, joka tarjoaa apua myös muusta digipelaamisesta ja netin liikakäytöstä aiheutuviin haittoihin. Peliklinikalla tuotetaan ja kehitetään tuki-, ohjaus-, neuvonta- ja hoitopalveluita ongelmallisesti pelaaville ja heidän läheisilleen sekä vahvistetaan ongelmapelaamista työssään kohtaavan henkilöstön osaamista. Lue lisää Peliklinikasta (www.peliklinikka.fi)

Peliklinikan tutkimus tuottaa lisätietoa rahapeliongelmien tuesta ja hoidosta ja apua hakevien tilanteista. Lue lisää Peliklinikan tutkimuksesta vuonna 2021 

Aluetuki edistää rahapeliongelman tuen ja hoidon kehittämistä koko Suomessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoiman Rahapeliongelman hoidon ja tuen kehittämisen alueellisen tuen (Aluetuki thl.fi) tavoitteena on edistää rahapeliongelman hoidon ja tuen saatavuuden sekä laadun kehittämistä kunnissa ja tulevilla hyvinvointialueilla vuosina 2021–2023.

Aluetuki vahvistaa alueellista toimijuutta rahapeliongelman hoidon ja tuen palveluissa sekä tarjoaa niiden kehittämiseen tukea koulutusten, konsultaation sekä verkostoyhteistyön avulla. Aluetuki edistää myös alueellista tiedontuotantoa ja tilanneseurantaa tilastointia ja palvelujen arviointia kehittämällä. Tavoitteena on varmistaa rahapeliongelman ehkäisyn ja hoidon integraatio hyvinvointialueiden rakenteisiin.

Aluetuen toiminta-alue jakautuu kolmeen osaan: Etelä-Suomessa toiminnasta vastaa Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Socca/Peliklinikka, Väli-Suomessa Sovatek-säätiö ja Pohjois-Suomessa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä. Vuonna 2021 käynnistettiin valtakunnalliset, kaikille avoimet verkkokoulutukset (peliklinikka.fi) Rahapelaaminen puheeksi (3 h) ja Rahapeliriippuvuus hallintaan (1,5 pv). Peliklinikalta voi myös tilata erilaisia tilauskoulutuksia ja infoja rahapeliriippuvuuden hoidosta. 

Talous- ja velkaneuvonta osana rahapeliriippuvuuden hoitopolkua

Rahapeliongelmaan ja -riippuvuuteen liittyy usein talousvaikeuksia ja taloudellinen toipuminen on tärkeä osa rahapeliongelmasta toipumista. Vuonna 2021 käynnistettiin pilotit Päijät-Hämeessä ja Vantaalla, joissa rahapeliongelman hoidon ja talous- ja velkaneuvonnan työntekijät tapaavat yhdessä asiakkaita. Tutkimusperustaisen kehittämisen tavoitteena on tuottaa valtakunnallinen toimintamalli talous- ja velkaneuvonnasta osana ongelmallisesti rahapelejä pelaavan hoitopolkua. 

Viestintää ja julkaisuja Peliklinikalla 


Kysy lisää

Corinne Björkenheim 
Kehittämispäällikkö
corinne.bjorkenheim(at)hus.fi

Jussi Palomäki 
Erikoistutkija
jussi.palomaki(at)hus.fi

Päivi Auma-aho
Erikoissuunnittelija, Peliklinikan avohoidon kehittäminen
paivi.auma-aho(at)hus.fi

www.peliklinikka.fi