Blogin syöttösivu

Lastensuojelu lapsen etuna (ETU) tutkimuksen -blogi

Kirjoittajat ovat Lastensuojelu lapsen etuna? -tutkijaryhmän jäseniä. Blogitekstit käsittelevät tutkimusteemoja ja samalla tutkijat nostavat keskusteluun näkökulmia käytäntösuosituksen tekemiseen liittyen.

21.3.2023ETU-tutkimus päättyi – yksi kysymys ylitse muiden edelleen avoinna Tarja Pösö

Lastensuojelu lapsen etuna? Lapsen hyvinvoinnin arviointi lastensuojelun rajapinnoilla -tutkimus päättyi joulukuun lopussa 2022. Tässä blogikirjoituksessa professori Tarja Pösö pohtii joitakin keskeisimpiä tutkijaryhmän havaintoja lapsen tilanteen arvioinnista. 

Havaintoja on myös kirjoitettu tutkimusjulkaisuiksi, mutta julkaisuprosessin hitauden vuoksi ne tulevat luettavaksi kuluvan tai ehkä vasta seuraavan vuoden aikana. Päivitettyä tietoa julkaisuista ja niiden keskeisestä sisällöstä julkaistaan Soccan verkkosivuilla.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


10.11.2022Moniammatillisuus lastensuojelun tarpeen arvioinnissa ja päätöksenteossa Tuuli Lamponen & Jenni Repo

Tässä blogikirjoituksessa tutkijat Tuuli Lamponen ja Jenni Repo pohtivat arvioinnin ja päätöksenteon prosessia sekä moniammatillisuutta osana sitä. Aiheesta keskusteltiin ETU-tutkimushankkeen webinaarissa "Arviointi osana päätöksentekoa" aiemmin tänä vuonna. Blogin lopussa käydään läpi webinaariin osallistuneiden näkemyksiä moniammatillisuudesta arvioinnissa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.9.2022COVID-19 pandemia sekä etäyhteyksien käytön soveltuvuus lapsen tilanteen arvioinnissa Eveliina Heino & Minna Veistilä

ETU-tutkimuksen blogikirjoituksessa tutkijat Eveliina Heino ja Minna Veistilä pohtivat COVID-19 pandemian vaikutuksia lastensuojelussa sekä lapsi- ja perhepalveluissa tehtävään lapsen tilanteen arviointiin. Aihetta käsiteltiin 9.9.22 järjestetyssä hankkeen webinaarissa Koronapandemia ja organisaatiot arvioinnissa.


Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.9.2022Hyvinvointialueiden asiakasvalinta ja organisaatiokulttuuri Minna Veistilä & Eveliina Heino

Tutkijat Minna Veistilä ja Eveliina Heino ja Minna Veistilä tarkastelevat Lastensuojelu lapsen etuna? -hankkeessa (ETU-tutkimus) lapsen palvelutarpeen arviointia sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden järjestämän ja tuottaman palvelun johtamisena. Esihenkilöhaastattelujen alustavia tutkimustuloksia esiteltiin webinaarissa 9.9.22. Tilaisuudessa pohdittiin muun muassa organisaatioiden institutionaalista tehtävää lapsiperheiden palvelutarpeen ja lastensuojelun tarpeen arvioinnin järjestämisessä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


8.8.2022Tutkimusperustaisuudesta lastensuojelussa Tarja Pösö

Syksyn ensimmäisessä ETU-hankkeen blogikirjoituksessa tutkimuksesta vastaava professori Tarja Pösö pohtii tutkimusperustaisuutta lastensuojelussa. Pösön mukaan tutkimuksen aineiston keruu ja analyysi sekä teorian ja käytännön vuoropuhelu vaativat paljon aikaa. Kirjoituksessa valotetaan myös sosiaalityön teoriaperusteita ja pohditaan klassikkoteoksien merkitystä. ETU-tutkijat jatkavat aineiston analysointia, tulosten raportointia ja ovat mukana erilaisissa tapahtumissa pitämässä puheenvuoroja ja keskustelemassa arviointiin liittyvistä teemoista. Ajankohtaiskuulumisista pääset lukemaan lisää tästä linkistä

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


23.2.2022Mitä tekemistä lapsen edulla on lastensuojelussa? -webinaarin antia Tarja Pösö & Jenni Repo

ETU-tutkimuksen webinaarissa Mitä tekemistä lapsen edulla on lastensuojelussa? Webinaarissa 11.2.2022 professori Tarja Pösö pohti lapsen etua lastensuojelussa ja sen rajapinnoilla tehtävässä arvioinnissa. Tilaisuudessa käytiin läpi aihealueen tutkimusta ja keskusteltiin teemasta yhdessä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


14.2.2022Strukturoitujen arviointivälineiden soveltuvuudesta tarvitaan tutkittua tietoa Elina Aaltio

ETU-tutkimuksen webinaarissa  17.12.2021 ”Strukturoidut arviointivälineet, arvioinnin tuottama tieto ja arviointitiedon tulkinta” tutkijat Elina Aaltio ja  Anne-Mari Jaakola pohtivat lapsen tilanteen arvioinnin ja asiakastyön laadun suhdetta, vaikuttavan arvioinnin tekijöitä, arvioinnin strukturoituja välineitä sekä ammatillisen osaamisen ja tiedonkäsittelyn merkitystä arvioinnissa. Tämä blogikirjoitus on kooste Aaltion esityksessä käsitellyistä teemoista.


Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


1.2.2022Asiakasnäkökulmaisen tiedon suuntia lastensuojelun rajapinnoilla Noora Aarnio & Jenni Repo

ETU-tutkimuksen webinaarissa Arvioinnin kohteena ja kumppanina 21.1.2022 tutkija Noora Aarnio esitteli asiakaskokemuksia ja -näkemyksiä kartoittavaa tutkimusta ja sekä tiedon hyödynnettävyyteen liittyviä näkökulmia. Webinaarissa keskusteltiin asiakasnäkökulmaisen tutkimustiedon tarpeista lapsiperheiden sosiaalityön ja lastensuojelun arviointityössä. Tämä blogikirjoitus on kooste webinaarin sisällöistä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.11.2021Erilaisuus ja samanlaisuus arviointityöskentelyssä – tunnelmia webinaarista Eveliina Heino & Jenni Repo

ETU-tutkimuksen webinaarissa Moninaisuus ja monikielisyys arviointityöskentelyssä 5.11.21 pohdittiin kielen merkitystä lastensuojelun arvioinnissa. Blogi-kirjoituksessa esitellään tutkijatohtori Eveliina Heinon alustuksen jälkeen käytyjen ryhmäkeskusteluiden kokemuksia ja ajatuksia.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


18.10.2021Kielen merkitys lastensuojelun arviointityössä Eveliina Heino & Maija Jäppinen

Eveliina Heino ja Maija Jäppinen tarkastelevat  Lastensuojelu lapsen etuna? -hankkeessa (ETU-tutkimus) vieraskielisyyden kysymyksiä lastensuojelun arviointityössä ja miten aihetta voisi tutkimuksessa lähestyä. ETU-tutkimushanke järjestää Moninaisuus ja monikielisyys arviointityöskentelyssä –webinaarin 5.11. klo 12.30-14.00.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.9.2021Miten käytännölle annetaan suosituksia? Tarja Pösö

Lastensuojelu lapsen etuna? –blogikirjoitusten sarjan aloittaa tutkimuksesta vastaava professori Tarja Pösö. Hän pohtii kirjoituksessaan, miten käytännölle annetaan suosituksia, mitä käytännönsuositus ylipäänsä tarkoittaa, kenellä on oikeus tai velvollisuus tehdä suosituksia ja noudattaa niitä? 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi