Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

GeroMetron kyydissä -blogiarkisto

16.11.2015 18.01

GeroMetron kokeilujen helmiä – Vapaaehtoisen saattajan matkassa Kinaporin Kipinä-ryhmään

”No, kyllähän se on turvallisempaa mennä saattajan kanssa, mutta kyllä minä yksinkin selviän, kunhan oikein pahalle päälle otan! Kato mää oon niin sisukas, ja jos kaatuilee, niin nousee ylös ja sillä hyvä. En minä halua olla kenellekään vaivaksi enkä mää oo vielä niin vaivane, et mua tarttee holhota.” Pauli, 84 v.
Kipinä
Toni ja Pauli matkalla Kipinä-ryhmään.


GeroMetron harjoittelijana kävin tutustumassa Kinaporin monipuolisen palvelukeskuksen kehittämistyöhön, jossa kotihoidon tukipalveluasiakkaita innostetaan osallistumaan Kipinä-ryhmätoimintaan ja myöhemmin tietysti muihinkin ryhmiin. Kipinä-ryhmän tarkoituksena on innostaa uusia ihmisiä palvelukeskustoiminnan asiakkaiksi.

Osalla asiakkaista on selvä kaatumisen riski, minkä vuoksi ryhmään osallistujat saavat tarvittaessa saattajan avukseen. Niinpä sovin ryhmän suunnittelijan kanssa, että voisin ryhtyä yhden Pauli-herran saattajaksi, ja samalla tutustua hänen elämäntarinaansa – näitä geronomiopiskelijan herkkuja!   

Ratikalla Kipinään

Kinaporin sosiaaliohjaaja antoi minulle asiakkaan numeron ja sovin hänen kanssaan, että tulen hakemaan häntä ratikkaan tuntia ennen ryhmän alkua. Heti ensimmäisellä saattajakeikallani ratikka nitkahti vähän yllättäen liikkeelle vielä, kun asiakkaallani oli istuutuminen rollaattorinsa päälle aika tavalla kesken. Huomaamattomasti Paulin heilahdus toppasi käsivarteeni ja hän jatkoi tyynesti istuutumistaan. Seuraavilla kerroilla meni jo paremmin ratikan liikkeelle lähdössä.

Toivottavasti saatettavani saa Kipinä-ryhmästä intoa lihasvoimien ja tasapainon harjoitteluun myös omassa kodissaan; kertoi omalla lupsakalla tyylillään aika hurjia kaatuilutarinoita niin olohuoneessaan kuin parvekkeellakin.

Saattajakortti työn takana

Kipinä-ryhmäläisten kuntosalilla kuulin, että asiakkaallani pitäisi olla HSL:n Oikeus saattajaan –kantakortti, jolla saattaja pääsisi matkustamaan maksutta saattajana.  

Kotihoidon lääkärin lausunnon kuvallisen kantakortin hakemukseen olisi vielä saanut helposti, mutta asiakkaani ei ollut kovinkaan innokas lähtemään otattamaan itsestään passikuvia. Joten sain Kinaporista matkakortin, jonka palautin takaisin joka reissun jälkeen. Meneehän se näinkin.

Olisi silti mielenkiintoista ideoida HSL:n palvelumuotoilupäällikön kanssa tämän asiakasryhmän palvelun parantamisen mahdollisuuksia. Miltä tuntuisi ajatus saattaja-tarrasta bussikortissa? Ihan vaan tuli mieleen, kun hain uuden lukukausitarran opiskelijakorttiini, jotta voin taas jatkaa monista etuuksistani nauttimista.

Tässä Paulin ajatuksia asiasta.

”Ei kannata ostaa ruutia ja ampua harakoita. Se on turhaa touhua. Kyllä se saattaja pääsee ilmatteeks, kun vaan tulee mukaan. Aikoinaan kun mää otin ton bussikortin, nii ne sitte vaati, että ootteko te kaupunkilainen, niin mää vein kaikki todistukset syntymätodistuksesta lähtien sinne. Tää on menny tää byrokratia nii huippuunsa, mutta täytyyhän niillä olla tyätä.”


kipinä2

Kipinä-ryhmästä iloa arkeen

Innolla saatettavani on aina lähdössä Kipinä-ryhmään, jossa kuntosalin lisäksi oli myös muuta sosiaalista kanssakäymistä, kuten aivojumppaa, seurapelejä ja vahvuuskortteja tietopuolisemman annin lisäksi.

”On jotain ajankulua. Täällä kotona tulee aika pitkäksi, kun täällä mököttää, niin onpahan johonkin menoo. Se oli kyllä kiva, kun oltiin kuuntelemassa sitä konserttia. Kivahan siellä kuntosalilla on olla, tulee vähän liikuntaa. Voi sitte omien voimiensa mukaan harrastaa. No, oonhan mää vähän tossa parvekkeella keikutellut, mut hyvin vähän mitä mää oon. En mää oo mikään urheilijatyyppi.”

Kipinä-ryhmän lisäksi Pauli käy torstaisin Kinaporin Kammari-ryhmässä, johon on kuljetustakin tarjolla kimppataksin muodossa. Silloin tällöin häntä myös pyydetään muihin ryhmiin, jos niissä on tilaa poissaolojen takia. Kaikenlainen vaihtelu arkeen on Paulille aina tervetullutta, kuten yhden nuoren vapaaehtoisen viikottaiset visiitit; seuraavaksi ovat menossa torille. Toisen vapaaehtoisen kanssa Pauli on käynyt oopperassakin; on teatteri-ihmisenä sellaisessa näytellytkin.

Viimeisellä saattokeikallani Pauli kertoi, että oli nostanut lasitetulta parvekkeeltaan kukat yöpakkasilta turvaan. Puutarhanhoito onkin hänelle tärkeä harrastus. Myös Kinaporissa on puutarharyhmä, jonka puuhiin hän osallistuu.

”On kuitenkin sellasta harrastusta, toisten kanssa tekemistä. Vaikka mää yksin hoitelen tuolla parvekkeella noita kukkia, mut ei se sittenkään, vaikka on mielekästä hommaa, mut ei se oo sellasta.”

Vanhustyön opiskelijana on kyllä hienoa kuulla Kipinä-ryhmäläisten innostunutta palautetta ryhmästään! Oli myös kiva lukea ensimmäiseen Kipinä-ryhmään osallistuneiden palautteita; olivat saaneet uutta vipinää niin liikkumiseensa kuin sosiaaliseen kanssakäymiseen. Tästä meidän on hyvä jatkaa yhdessä työtä vanhusten osallisuuden ja hyvinvoinnin puolesta! 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä kehittäjiin!

Kinaporin monipuolinen palvelukeskus
Sara Bäckman, sosiaaliohjaaja
sara.backman(at)hel.fi 

Kipinä-ryhmä on osa Pääkaupunkiseudun ikäihmisten palvelujen kehittämisverkoston GeroMetron toimintaa. Vuonna 2014 perustettu GeroMetro on pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) yhteistyötä, jonka tavoitteena on hyvinvoiva ikäihminen.

Vauhdilla käyntiin pyörähtäneessä verkostossa yhdistyy moninainen sosiaali- ja terveydenhuollon osaaminen, kehittäminen ja tutkimus. Ensimmäinen yhteinen kehittämisteema vuosille 2014–2016 on muistisairaan ikäihmisen kotona asumisen tukeminen. Lue lisää GeroMetrosta www.socca.fi/gerometro!

Kirjoittaja Toni Saravirta on kehittämisharjoittelua GeroMetrossa tehnyt geronomiopiskelija.


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi

19.11.2015 11.29
Idea
Päivätoiminta
Hei! Luin jostakin, että Japanissa on kehitetty päivätoimintaa niin, että päivän aikana asiakas voi tarvittaessa tavata myös terveydenhoitajan, laittaa yhdessä ruokaa toisten kanssa ym. Voisiko toimintaa meilläkin laajentaa nykyisestään? Tässä esim. kotihoidon terveydenhoitajan kotikäynti säästyisi ym.

t. Hannele