Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

GeroMetron kyydissä -blogiarkisto

22.9.2015

GeroMetron kokeilujen helmiä – Hopeatien palvelutalo ja Seniorisäätiön Mariankoti iskivät hynttyyt yhteen!

Vierekkäisillä tonteilla sijaitsevat Helsingin Kaupungin Hopeatien palvelutalo ja Helsingin Seniorisäätiön Mariankoti yhdistivät voimansa ja syntyi Pohjois-Haagan palvelukeskus. Konkreettinen yhteistyö aloitettiin yhdistämällä talojen virkistys- ja kulttuurikalenterit.
Pohjois-Haaga vaakunat

Yhteistyötä tehdään yli organisaatiorajojen

Talot sijaitsevat naapureina ja toimintaa on molemmissa pisteissä. Yhteistyön tavoitteena on lähialueiden ikäihmisten kotona asumisen tukeminen ja syrjäytymisen ennaltaehkäisy. Haluamme luoda matalan kynnyksen palvelukeskuksen, josta ikäihmiset löytävät itselleen sopivia palveluita. Toiminta on suunnattu lähialueen eläkeläisille ja työttömille sekä palvelutalon ja vanhainkodin asukkaille.

Mitä hyötyä yhteistyöstä kaupungin ja järjestön välillä on? Mitä vahvuuksia kumpikin osapuoli toi yhteiseen pottiin ja mitä kumpikin hyötyvät yhdistymisestä?

Pystymme tarjoamaan monipuolisempaa ohjelmaa asiakkaillemme, kun kaksi tuottajaa tarjoaa palvelua. Jos toimisimme yksin itsenäisinä palvelukeskuksina, olisi meidän ohjelmamme paljon suppeampaa. Yhteistyö mahdollistaa laajemman ohjelmatarjonnan ja palvelut kaikille asiakkaillemme. Yhdessä olemme järjestäneet esimerkiksi yhteisiä juhlia ja tapahtumia.

Pohjois-Haagan tapahtumakalenteri
Konkreettinen yhteistyö aloitettiin yhdistämällä tapahtumakalenterit.


Yhteistyötä tekemällä opimme toisiltamme uutta. Talojemme hyväksi havaittuja käytäntöjä jaetaan ja hyödynnetään työssämme. Tämä on tuonut työhön uudenlaista näkökulmaa ja osaamista.

Onko huomattu, että mukaan tulee myös eri-ikäisiä tai muuten erilaisia kävijöitä kuin ennen? Mikä merkitys tällä on ollut?

Mukaan on tullut pääosin lähi-alueen eläkeläisiä ja työttömiä. Olemme huomanneet, että osa talojemme asukkaiden eläkeikäisistä omaisista ovat olleet innostuneita uusista palveluista ja toiminnasta sekä lähteneet siihen mukaan. Myös muutama lapsiperhe on intoutunut mukaan toimintaamme. He käyvät esimerkiksi yhteisissä juhlissamme ja avustamassa erilaisissa tapahtumissa.  Uusien kävijöiden kautta olemme myös saaneet vapaaehtoisia mukaan toimintaamme.

Asiakkaita on saatu toimintaan mukaan avoimien ovien kautta, hyvinvointi-iltapäivää viettämällä sekä viemällä tietoa lähialueen toimipaikkoihin, kuten terveysasemalle ja kirjastoon. Syksyn ja kevään aikana on yhdessä järjestetty niin luentoja kuin maakuntajuhlia ja kokoonnuttu Karjala-kerhon pariin. Tavoitteena on myös jalkautua ja viedä ns. kivijalkaryhmän muodossa toimintaa lähialueen kotihoidon asiakkaille. Kotihoidosta on myös käyty tutustumassa palvelukeskuksen toimintaan ja tämä saattaa lisätä ikäihmisten ohjausta palvelukeskuksen aktiviteetteihin.

Haasteita kehitystyössä ovat mm. kahden työntekijän ajan jakaminen kehitystyön ja muiden toimien kesken. Lisäksi työntekijöiden työpisteet sijaitsevat omissa taloissaan ja kummallakin talolla on oma intranetti, jolloin työntekijöiden keskinäistä yhteydenpitoa hoidetaan vain puhelimitse tai sähköpostitse.

Innostusta ja ideoita kuitenkin löytyy eli pienin askelin eteenpäin mennään kohti monipuolista palvelukeskustoimintaa!

Pohjois-Haaga karjalanpiirakat

Tärkeimmät oivallukset tähän mennessä

  • Pienellä voi tehdä suurta
  • Kuntosali on kutsunut ikäihmisiä liikkumaan
  • Ennaltaehkäisevän työn suuri merkitys
  • Yhteistyö alueen eri toimijoiden kanssa merkittävää

Tarkempaa tietoa toiminnasta Facebookista

Lisää tietoa menneistä ja tulevista tapahtumista löytyy Facebookista

https://www.facebook.com/pohjoishaaganpalvelukeskus

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Pohjois-Haagan palvelukeskuksen kehittäjiin!

Hopeatie
Eevastiina Päivärinne, vastaava ohjaaja
(09) 3104 6779
eevastiina.paivarinne(ät)hel.fi

Mariankoti
Mari Raatikainen, sosiaaliohjaaja
020 7718 516
mari.raatikainen(ät)seniorisaatio.fi


Palvelukeskusten yhteistyön tiivistäminen on osa Pääkaupunkiseudun ikäihmisten palvelujen kehittämisverkoston GeroMetron toimintaa. Vuonna 2014 perustettu GeroMetro on pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) yhteistyötä, jonka tavoitteena on hyvinvoiva ikäihminen. 

Vauhdilla käyntiin pyörähtäneessä verkostossa yhdistyy moninainen sosiaali- ja terveydenhuollon osaaminen, kehittäminen ja tutkimus. Ensimmäinen yhteinen kehittämisteema vuosille 2014–2016 on muistisairaan ikäihmisen kotona asumisen tukeminen. Lue lisää GeroMetrosta www.socca.fi/gerometro!

Kirjoittaja Minna Kempas on valmistumassa Jyväskylän yliopistosta terveystieteiden maisteriksi ja teki harjoittelunsa GeroMetrossa.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja