Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

GeroMetron kyydissä -blogiarkisto

25.2.2016 13.14

Itsemääräämisoikeus on jokaisen arkea

- Kuinka moni on jo laatinut oman edunvalvontavaltuutuksen? Entä hoitotahdon? Kovin montaa kättä ei noussut ilmaan Edunvalvontavaltuus ry:n puheenjohtajan Vesa Anttilan esittämiin kysymyksiin. Sairastuminen voi silti yllättää kenet tahansa.

Itsemääräämisoikeutta ei tarvitse menettää, vaikka kyky ilmaista sitä heikkenisikin. Tämän voi varmistaa parhaiten hoitamalla edunvalvontavaltuutuksen ja hoitotahdon ajoissa kuntoon. Vinkkejä saa Helsingin GeroMetron kehittäjäryhmän tulossa olevasta esitteestä ja oppaasta.
Itsemääräämisoikeus-500-px
Seminaarin osallistujat pääsivät pohtimaan palvelumuotoilun keinoin itsemääräämisoikeuteen liittyviä ”kompastuskiviä”, keinoja ratkaista niitä sekä sitä, mikä itselle oli tärkein oppi päivän aiheesta.

Helsingin kaupungin pohjoisen palvelualueen gerontologisen sosiaalityön GeroMetro-kehittäjäryhmä ja Oiva Akatemian järjestivät yhteistyössä Itsemääräämisoikeusseminaarin 14.12.15. Sosiaali- ja terveysviraston vanhustyön ammattilaiset pääsivät kuulemaan ja pohtimaan omakohtaisestikin itsemääräämisoikeuteen liittyviä teemoja. 

Ennakoimalla itsemääräämisoikeuden voi säilyttää 

Itsemääräämisoikeus on perusoikeus, jota tulee kunnioittaa ja jota määritellään laissa. Sairastuminen voi kuitenkin heikentää ihmisen kykyä päättää omasta elämästään ja hoitaa arjen asioita. Se voi tapahtua yllättäenkin. Siksi on tärkeää, että on ajoissa laatinut edunvalvontavaltuutuksen ja hoitotahdon. 

Ikäinstituutin johtajan Päivi Topon mukaan itsemäärääminen ei välttämättä heikkene, vaikka kyky ilmaista sitä heikkenisikin – ennakoimalla voi säilyttää itsemääräämisoikeutensa. Vesa Anttilan mukaan valtuutusten teko on vielä harmittavan vähäistä – tai valtuutukset ovat puutteellisia eivätkä siten välttämättä käyttökelpoisia.

Esite hoitotahdosta ja edunvalvontavaltuutuksesta

Seminaarissa esittelimme GeroMetro-hankkeessa työstämäämme esitettä itsemääräämisoikeudesta sekä malleja edunvalvontavaltuutuksesta ja hoitotahdosta, jotka jokainen voisi helposti täyttää. Esitemateriaalin avulla on tarkoitus nostaa esiin itsemääräämisoikeuden merkitystä sekä lisätä tietoa siitä, miten jokainen voi varautua itsemääräämisoikeuden mahdolliseen heikkenemiseen. Esite julkaistaan alkuvuodesta 2016.

Arjen itsemääräämisoikeutta ja arvokasta elämää

Päivi Topon mukaan paras keino vahvistaa itsemääräämisoikeutta ja sen toteutumista ikääntyessä on tukea ja ylläpitää ikääntyneen toimintakykyä. 

- Miten ikääntyneen päivä täyttyisi mahdollisimman mielekkäästä toiminnasta? Olemmeko ammattilaisina valmiita pitämään kiinni siitä, että ikääntyneellä säilyy päätösoikeus arjen asioistaan? Miten voimme tukea sitä?

Se, että esimerkiksi kotihoidon asiakas nähdään aktiivisena oman elämänsä toimijana ja hän saa aidosti päättää pienistäkin arjen asioistaan kuten  mitä syö tai mitä pukee päälleen, voi olla ikääntyneen itsemääräämisoikeuden toteuttamista käytännössä. Itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen on toisen ihmisen arvostamista. 

Muistiliiton viestintäkoordinaattori Heidi Härmä kysyi seminaarissa: 

- Olisitko sinä valmis kutsumaan harrastuksiasi viriketoiminnaksi ja valmis luopumaan asioista, jotka tekevät elämästäsi hyvää, kun muutat laitokseen? Saako muistisairas mokata, esimerkiksi unohtaa laskunmaksun, vai onko viranomaisen tällöin syytä puuttua asiaan, koska hänellä on se muistisairaus? 

Heidi Härmä ravisteli ja haastoi kyseenalaistamaankin käsityksiämme siitä, miten ammattilaisina suhtaudumme muistisairauteen ja mitä yhteiskunnassamme pidetään arvokkaana ikääntyneen tai muistisairaan elämänä. 

Opas työntekijöille itsemääräämisoikeudesta 

GeroMetro-kehittäjäryhmämme on vuoden työskentelyn aikana todennut, että itsemääräämisoikeuteen liittyvät kysymykset ovat vahvasti läsnä muun muassa sosiaalityöntekijöiden jokapäiväisessä työssä. Mutta käytännössä itsemääräämisoikeuden häilyvät rajapinnat ja lakien tulkinta eivät ole välttämättä itsestään selviä monimutkaisissa asiakasprosesseissa. 

Siksi päätimmekin esitemateriaalin lisäksi työstää oman oppaan työntekijöille. Oppaassa annetaan työntekijöille välineitä asiakastyöhön ja kirjaamiseen itsemääräämisoikeuden näkökulmasta sekä tarjotaan tietoa lain soveltamisesta itsemääräämisoikeuteen liittyen. Oppaan on tarkoitus valmistua kevään 2016 aikana.

Kysy lisää!

Erityissosiaalityöntekijä
Johanna Vuorinen
Helsingin kaupunki / Pohjoisen sosiaali- ja lähityö



Muistisairaiden miesten ryhmä on osa Pääkaupunkiseudun ikäihmisten palvelujen kehittämisverkoston GeroMetron toimintaa. Vuonna 2014 perustettu GeroMetro on pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) yhteistyötä, jonka tavoitteena on hyvinvoiva ikäihminen. 

Vauhdilla käyntiin pyörähtäneessä verkostossa yhdistyy moninainen sosiaali- ja terveydenhuollon osaaminen, kehittäminen ja tutkimus. Ensimmäinen yhteinen kehittämisteema vuosille 2014–2016 on muistisairaan ikäihmisen kotona asumisen tukeminen.
Lue lisää www.socca.fi/gerometro


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja