Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

GeroMetron kyydissä -blogiarkisto

12.1.2016 14.35

GeroMetron kokeilujen helmiä – Muistisairaan hoitopolku julisteeksi Vantaalla

Mitä tutkimuksia tarvitaan kun tehdään lähete asiakkaalle, jolla epäillään muistisairautta?  Tämä kysymys synnytti idean muistisairaan hoitopolun selkeyttämisestä ja kuvaamisesta Vantaalla. Tavallista oli, että geriatrisen vastaanoton piti pyytää terveysasemalta täydennyksiä puutteellisiin tietoihin ennen kuin geriatri pystyi käsittelemään lähetteen.

Niinpä päätettiin tehdä muistisairaan asiakkaan hoidon etenemisestä selkeä, yhdellä silmäyksellä hahmotettava kuvaus, josta selviää oleelliset tiedot eri vaiheiden toimenpiteistä ja toimijoista. Näin voidaan tarjota asiakkaalle sujuvampaa palvelua ja helpottaa ammattilaisten työtä.
Muistisairaan-hoitopolku-juliste-VantaaGeroMetron harjoittelijana olin Martinlaakson terveysasemalla Muistisairaan hoitopolku -työkalun perehdytystilaisuudessa, jossa geriatrisen vastaanoton sairaanhoitajat ja muistiperheiden palveluohjaaja esittelivät muistioireisen asiakkaan palveluprosessia ja siihen liittyvää työnjakoa. Työkalun kuvauksessa geriatrisen vastaanoton osuutta on kuvattu hyvin yksityiskohtaisesti, jotta vältettäisiin päällekkäisen työn tekeminen. 

Monivaiheinen prosessi saatiin puristettua yhteen A4-paperiin ja eräs lääkäri kommentoikin:

- Mun mielestä tämä kiteyttää hyvin nykyisen käytännön.Muistisairaan hoitopolku juliste Vantaa

Hoitopolun esittelykierrokselta arvokasta palautetta

Sairaanhoitaja, palveluohjaaja ja yleensä myös geriatri ovat syksyn mittaan kiertäneet Vantaan terveysasemilla esittelemässä Muistisairaan hoitopolkua ja saaneet arvokasta palautetta työkalun edelleen kehittämiseksi. Martinlaakson tilaisuudessa sisältöön ei tullut enää muutoksia, mutta pdf-muotoisessa työkalussa mainittuihin testeihin ja lomakkeisiin toivottiin suoria linkkejä. 

- Tämä onnistuu, Toni-niminen lääkäri totesi yleisön joukosta. 
 
Aiempien esittelytilaisuuksien pohjalta terveysaseman hoitajan tekemät testit on supistettu kahteen ja muut testit tehdään geriatrisella vastaanotolla. Tilaisuuksien antia on ollut myös rutiini heti testien yhteydessä postittaa omaisten täytettäväksi joitakin lomakkeita.

Geriatri pitää omaisilta saatavia tietoja tärkeinä, koska esimerkiksi käytösoireet eivät monesti tule esille vastaanotolla. Tärkeä tieto on sekin, jos omaisilta ei ole mahdollista saada näitä tietoja. Muuten lähete voi maata viikkokaupalla geriatrin pöydällä. 

Jonot ovat lyhentyneet

Geriatriselle vastaanotolle tulee lähetteitä paljon ja niitä myös toivotaan, jotta muistioireisten asiakkaiden ongelmiin voitaisiin puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tällä hetkellä jono geriatriselle vastaanotolle on noin kaksi kuukautta, kun aiemmin se oli tuplasti pidempi. 

Tilanteeseen on tuonut helpotusta geriatrisen vastaanoton päivien lisääminen neljään viikossa. Toiveena on myös, että terveysaseman ja geriatrisen vastaanoton yhteistyön selkeyttäminen ja kehittäminen säästää aikaa asiakkaiden palvelemiseen ja tätä kautta osaltaan lyhentää odotusaikoja.

Muistisairaan tilannetta seurataan myös kotona

Muistipolku-esittelytilaisuus-Vantaa
Muistipolun esittelytilaisuus Vantaan Martinlaaksossa.


Martinlaakson tilaisuudessa esittäytyi myös muistiperheiden palveluohjaaja, aiemmalta nimeltään muistikoordinaattori. Muistikoordinaattorin työnkuva laajeni Vantaan uuden asiakasohjausyksikön myötä. Palveluohjaajat tekevät muistiperheiden palvelutarpeen arvioinnin, hoitopolussa mainitut testit sekä seuraavat muistisairaan tilannetta kotona. 

Muistipolku julisteen muotoon

Oma panokseni Muistisairaan hoitopolku -työkalun kehittämisessä oli tehdä työryhmän tiukkaa tietoa pakatusta powerpoint-laatikkohässäkästä 12-vaiheinen hoitopolkujuliste. Entisenä sähköisen viestinnän opettajana tämä oli oikein kiva iltapuhde.

Hoitopolkuun on sitä kuvattaessa tehty samanaikaisesti joitakin uudistuksia. Ja ennen kaikkea käytäntöä on yhdenmukaistettu ja lisätty osapuolien tietoisuutta siitä. Yhteispelissä on voimaa – varsinkin sujuvassa sellaisessa!

Lisätietoja

Johanna Luurila, sairaanhoitaja
Katriinan sairaalan geriatrinen vastaanotto

Eeti Kalliosalo, muistiperheiden palveluohjaaja 
Vantaan kaupungin asiakasohjausyksikkö

Kirjoittaja Toni Saravirta on kehittämisharjoittelua GeroMetrossa tehnyt geronomiopiskelija.



Muistipolun kehittäminen liittyy myös Pääkaupunkiseudun ikäihmisten palvelujen kehittämisverkoston GeroMetron toimintaan. Vuonna 2014 perustettu GeroMetro on pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) yhteistyötä, jonka tavoitteena on hyvinvoiva ikäihminen. 


Vauhdilla käyntiin pyörähtäneessä verkostossa yhdistyy moninainen sosiaali- ja terveydenhuollon osaaminen, kehittäminen ja tutkimus. Ensimmäinen yhteinen kehittämisteema vuosille 2014–2016 on muistisairaan ikäihmisen kotona asumisen tukeminen.

Lue lisää www.socca.fi/gerometro



Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja