Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

GeroMetron kyydissä -blogiarkisto

1.6.2016 9.00

Vantaan päivätoiminnassa otettiin käyttöön muistisairaille räätälöity arviointityökalu

Tiesitkö että kaikkein muistisairaimmat päivätoiminnan asiakkaat voivat saada jopa täydet pisteet jostakin psyykkisen hyvinvoinnin mittarista? Näinkin onnellisia tuloksia on mahdollista saada, kun Simonkylän päivätoimintakeskuksen työntekijät testailivat erilaisia mittareita. Mainitussa tapauksessa todettiin, että muistisairaalla ei välttämättä ole sairauden tunnetta ja kaikki on hyvin. Lopulta kuitenkin löytyi pätevänoloinen menetelmä muistisairaiden päivätoiminnan vaikuttavuuden arviointiin.

Vantaan-päivätoiminnan-arviointi_web

Turvallista treeniä tyylillä Hakunilan päivätoimintakeskuksessa.

Helmikuussa kävin Vantaalla viimeisimmän kerran jututtamassa toiminnanohjaaja Karoliina Vesilahtea siitä, missä muistisairaiden päivätoiminnan arvioinnin kehitystyössä mennään. Olisiko jo jotain vakavasti otettavaa systeemiä? Olihan sellainen, MIKE. Ilouutinen tietysti kirvoitti hymyn naamalleni -:) 

Asiakkaan kokema elämänlaatu keskiöön

Simonkylän päivätoimintakeskuksessa tehtiin tammikuussa ensimmäiset MIKE-haastattelut asiakkaiden kanssa. Lyhenteen avaaminen kertoo jo aika lailla mistä on kyse: Muistisairaan Ihmisen Koettu Elämänlaatu. Havainnollisesta oppaasta saa sitten tarkempaa tietoa tästä psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn arvioinnin ja seurannan välineestä. 

Tiedonhaluisena geronomiopiskelijana innolla odotan tuloksia siitä, onko muistisairaiden vantaalaisten arkeen tullut lisää iloa ja eloa päivätoimintaan osallistumisen myötä. Alla asiakkaiden arviointikokemuksia Oulusta, jossa menetelmän kehittäminen sai alkunsa. 

Vantaan päivätoiminnan arviointi mike kommentit
Asiakaspalautetta MIKE-työvälineen koekäytöstä Oulun Seudun Muistiyhdistyksen Muistiparkki-päivätoiminnassa (lähde: MIKE Roadshow 6.10.2015 Vantaalla)

Helppoa ja nopeaa arviointia

MIKE-haastattelussa on 15 yksinkertaista kysymystä, esimerkiksi oletko tyytyväinen kykyysi liikkua? Kyllä/Ei –vastaus annetaan hymynaamoilla. Arviointi onnistuu, jos muistisairas vielä jollain tapaa pystyy ilmaisemaan itseään. Haastattelun lomassa havainnoidaan asiakkaan käyttäytymistä ja keskustellaan hänen kanssaan mikäli mahdollista. Kuulostaa hyvältä ja helpolta!

Karoliina Vesilahti kertoo, että puolisen tuntia kestävä arviointi tehdään jakson alussa ja lopussa. Onkin hyvä että tiedonkeruu ei teetä liikaa työtä, jotta aikaa jää itse kuntouttavaan toimintaan. Muistisairaita ihmisiä kun on iso joukko ja tulevaisuudessa yhä enemmän.

Päivätoiminnassa panostetaan myös fyysiseen hyvinvointiin

Vantaan päivätoiminnassa liikkumiskykyä ja siinä tapahtuneita muutoksia arvioitiin ensin TUG-testillä (Timed Up and Go), josta siirryttiin hieman monipuolisempaan tasapainoa, kävelynopeutta ja lihasvoimaa mittaavaan SPPB-testiin. Karoliina Vesilahden mukaan päivätoiminnassa panostetaan entistä enemmän asiakkaiden fyysiseen toimintakykyyn ja uusi fysioterapeuttikin on saatu töihin.

Verkostoitumalla säästää rutkasti aikaa ja vaivaa

MIKE-menetelmän jäljille Vantaan päivätoimintakeskuksen väki pääsi, kun osallistuivat muistiluotsien järjestämään koulutukseen viime vuoden lokakuussa. Uskon että sana menetelmästä kiirii yhä laajemmalle vaikuttavia tulosten myötä! Myös päättäjille ja rahoittajille. Saadaan konkreettisia kokemuksia siitä, että kuntouttava päivätoiminta voi tukea asiakkaan laadukasta elämää omassa kodissa muistisairaanakin.

MIKE-esittelydiat
MIKE-havainnointilomake

Kysy lisää!

Karoliina Vesilahti
toiminnanohjaaja 
karoliina.vesilahti(ät)vantaa.fi



Kirjoittaja Toni Saravirta on geronomiopiskelija, joka on perehtynyt vanhustenhuoltoon eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Vantaan päivätoiminnan kehittäminen on osa Pääkaupunkiseudun ikäihmisten palvelujen kehittämisverkoston GeroMetron toimintaa. Vuonna 2014 perustettu GeroMetro on pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) yhteistyötä, jonka tavoitteena on hyvinvoiva ikäihminen. 

Vauhdilla käyntiin pyörähtäneessä verkostossa yhdistyy moninainen sosiaali- ja terveydenhuollon osaaminen, kehittäminen ja tutkimus. Ensimmäinen yhteinen kehittämisteema vuosille 2014–2016 on muistisairaan ikäihmisen kotona asumisen tukeminen.

Lue lisää www.socca.fi/gerometro



Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja