Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

GeroMetron kyydissä -blogiarkisto

21.11.2017 8.34

Tanskan opintomatka osa 4: Kotikuntoutus tanskalaisittain

Sirpa Impinen & muut Helsingin osallistujat

Opintomatkan ensimmäisenä päivänä kuulimme VIVE:n Pia Kürstein Kjellbergin erinomaisen luennon. Luennon aikana käytiin läpi yhden kunnan kotihoidon kehittämisprosessia, joka oli johtanut toimivan kotikuntoutusmallin syntymiseen.

Kürstein Kjellbergin tutkimasta Frederician mallista on muodostunut koko Tanskaa puhutteleva kuntouttavan kotihoidon malli, jonka avulla pystyttiin saamaan säästöjä ja samanaikaisesti saatiin asiakkaat pysymään kodeissaan pidempään. Luennoitsija käytti puheessaan termejä reablement ja rehabilitation.

Pia KK

Kyseessä oli siis jokapäiväisen kuntoutuksen Everyday Rehabilitation sekä Homecare reablement – mallien mukainen nouseva uusi tyyli tehdä työtä asiakkaiden kanssa. Lähtökohtana kaikelle toiminnalle oli oma koti ja oman näköinen elämä, läpi koko oman elämän. Ajatus siitä, että hoitokodistakin voisi vielä kuntoutua omaan kotiin. Mallissa korostuivat työntekijöiden sekä esimiesten substanssiosaaminen omasta alastaan sekä moniammatillisten tiimien yhteinen työ.  

Tiimeillä oli vallankumouksellinen tapa ajatella omaa työtään. Asiakkaalta alettiin palveluiden sekä hoidon tarjoamisen sijaan kysyä kuinka he itse voisivat olla aktiivisia ja pitää itsestään parempaa huolta? Palveluiden sijaan tarjottiin mahdollisuutta ottaa ohjat omiin käsiin ja alkaa miettiä, miten minä haluaisin elää.  

Kehitystyön kulmakiviä olivat organisaation päätös kehitystyön käynnistämisestä, soveltuvan henkilöstön löytäminen ja heidän kouluttamisensa, uusien rutiinien ja uudenlaisen johtamismallin luominen sekä monenlaiset digitaalisten systeemien kehittäminen.  

Uuden mallin sijaan tanskalaistutkija puhuikin koko ikääntyneiden kanssa tehtävän työn paradigman muutoksesta. Paradigman keskeisin ajatus oli se – kuinka ihminen itse tekee enemmän?  

5. kohdan muutoslista:

-       Preventio-kotikäynnit

-       Terveyden edistäminen

-       Akuuttien sairauksien hoitaminen kotona ennen sairaalaan joutumista

-       Jokapäiväinen kuntoutus sekä uusi teknologia 

Kuntoutus nostettiin esille ei lisäpalveluna, vaan asiakkaan jokapäiväisiin rutiineihin sidottuina tapoina ja tekemisenä. Kuntoutus määriteltiin myös yhteisinä suunnitelmina ja tavoitteina. Tutkijan mukaan hänen huomioissaan asiakkaan edistyksen kannalta keskeisimmiksi tekijöiksi nousivat aika, tavoitteet sekä fokus. Asiakkaiden kanssa toimimiseen järjestettiin enemmän aikaa. Tavoitteet olivat asiakkaille saavutettavissa ja selkeät sekä asiakkaan itsensä asettamat. Huomio kiinnitettiin oleellisiin asioihin.  

Konkreettisesti organisaatiomuutoksena tehtiin viiden kotihoidon yksikön yhdestä yksiköstä moniammatillinen yksikkö, jonka avulla alettiin ottaa vastaan uusia asiakkaita, joiden arvioitiin hyötyvän palveluista. Tiimiin kuului myös home trainer – hoitoapulaisia, jotka toteuttivat hoitajien ja terapeuttien kanssa yhteistä työtä. 

Kun Frederician malli tuli Tanskassa tunnetuksi, toimintaa lähdettiin implementoimaan säästöt edellä, mikä muutti toiminnan luonnetta. Samoja tuloksia ei enää saatu kuin Fredericiassa. Tämäkin on hyvä muistaa kun toimintaa lähdetään kehittämään.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja