Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

GeroMetron kyydissä -blogiarkisto

19.2.2019

Nauru lisää työhyvinvointia ja muita kuulumisia Kehittyvä vanhustyö -tapahtumasta

Elina O'Carroll

Helmikuun 12. päivä keräsi taas suuren joukon vanhustyön ammattilaisia yhteen Finlandia-talolle. Jo viidettä kertaa järjestetty Kehittyvä vanhustyö -tapahtuma toi aurinkoiselle Töölönlahdelle ihmisiä tutustumaan moniin näytteilleasettajiin, erilaisiin työnäytteisiin sekä seuraamaan eri saleissa tapahtuneita kiinnostavia luentoja ja verkostoitumaan.

Nauru on pikapalauttaja

Finlandia-salissa suuren yleisömäärän keräsivät oman alansa asiantuntijoiden esitykset monipuolisista aiheista. Aivoterveyttä, etenkin vanhustyön ammattilaisten oman työhyvinvoinnin näkökulmasta, meille avasi Minna Huotilainen. Ajankohtaisen ja kiinnostavan aiheen ympärille rakentunut luento sai varmasti kuulijansa miettimään paitsi omaa ja työyhteisön parempaa jaksamista, niin myös palautumisen merkitystä.  

Luento tuntui herättävän paljon keskustelua myös tauolle siirryttäessä ja sysäsi monen varmasti itsetutkiskeluun aivohyvinvoinnin edistämiseksi ja kadonneen keskittymiskyvyn pelastamiseksi. Naurun voimaa ja työpaikkahuumoria ei todistetustikaan sovi vähätellä, vaan päinvastoin, niihin kannattaa välillä jopa tietoisesti panostaa! Huumori ja hyvät naurut parantavatkin tutkitusti fyysisten ja henkisten hyötyjensä lisäksi myös sosiaalista hyvinvointia ja työyhteisön yhteishenkeä, tasapainottaen täten toisinaan raskaanakin näyttäytyvää työpäivää.

pianisti

Musiikkia kuntoutukseen ja arkeen

Musiikin vaikutuksia aivoille, muistisairaiden ja esimerkiksi Parkinsonin tautia sairastavien kuntoutuksen tukena ja työkaluna erimuodoissaan käytettäväksi alan ammattilaisille, meille avasi Teppo Särkämö. Särkämö on ollut myös tutkijana tutustumisen arvoisessa Miina Sillanpää-säätiön rahoittamassa vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa, Muistaakseni laulan: Musiikin käyttö muistisairaiden mielialan, elämänlaadun ja kognitiivisen toimintakyvyn tukemisessa -tutkimuksessa, jonka tuloksia avattiin myös tämän kiinnostavan puheenvuoron aikana (tutkimuksesta löytyy lisätietoja ja raportti myös Miina Sillanpää-säätiön sivuilta).

Kohtaamisen merkitys elävien ja kuolevien kanssa

Desorientoituneen muistisairaan kohtaaminen, kuulluksi tuleminen ja hyvään vuorovaikutussuhteeseen keskittyminen oli aiheena Anna-Maija Ruhasen käyttämässä puheenvuorossa. Hän avasi meille kuulijoille Naomi Feilin kehittämää Validaatio-menetelmää, sekä siihen liittyvää koulutusta. Laadukkaaseen ja arvostavaan, ihmislähtöiseen palliatiiviseen hoitoon ja hoivaan keskittynyt Kati-Pupita Mattilan luento viimeisteli päivän Finlandia-salissa. Mattila korosti puheessaan muun muassa saattohoidossa tehtävien hoitotoimenpiteiden ensisijaisen tarkoituksen olevan kuolevan ihmisen olon helpottamisessa eikä hoitotuloksen aikaansaamisessa. Päivän päätti Kuinka selviämme tulevaisuuteen? elämän kulinaristeiksi itseään tituleeraavien Tom Pöystin ja Mato Valtosen tarjoama loppuhuipennus!

Myös Helsinki-salissa luennoitiin kotihoitoon liittyvien teemojen ympärillä, jossa ohjelmassa oli aktiivista arkea ja kotona pärjäämistä tukeva, kotikuntoutuksen teeman ympärille rakentunut luento ja Alankomaiden malliin tutustuttanut puheenvuoro.

Jälleen kerran Kehittyvä vanhustyö oli onnistunut, ihmisiä, tietoa ja vanhustyön uusia tuulia yhteen kerännyt tapahtuma!

Kirjoittaja on geronomiopiskelija, joka suorittaa viimeistä harjoitteluaan GeroMetro-verkostossa. 

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja