Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

GeroMetron kyydissä -blogiarkisto

30.3.2016 9.41

Muistisairaille miehille oma ryhmä Vantaalla

Hakunilan päivätoimintakeskuksessa lähdettiin vahvistamaan miesnäkökulmaa muistisairaiden ryhmätoiminnassa. Aiemmissa ryhmissä on ollut enimmäkseen naisia, mutta nyt miehet saivat oman ryhmän. Ensimmäiseen ryhmään osallistui lievästi muistisairaita asiakkaita, joiden ryhmäytyminen onnistui erinomaisen hyvin. Toinen ryhmä olikin jo haasteellisempi.

Muistisairaiden-miesten-ryhmä-Vantaalla_500pxMiehet tykkäävät tehdä hyödyllisiä puhdetöitä, kuten puisia pannunalustoja.Tulevana geronomina kävin Hakunilassa jututtamassa muistidiagnoosin saaneita miehiä siitä, mitä mukavaa tekemistä he ovat keskenään keksineet ohjaajien ystävällisellä avustuksella. Vierailemassani päivätoimintakeskuksen miesryhmässä oli mukana seitsemän asiakasta ja kaksi ohjaajaa, joista toinen sosionomiopiskelija. 

Teemakohtaista tekemistä ja kuntoilua

Saavuttuani ryhmätyötilaan ihastelin miesten ryhmälleen keksimään lupsakkaa nimeä, Pula-ahot! Pulaa ideoista ei kuitenkaan ollut, vaan miehet olivat keksineet yhdessä tuumin monenmoista mielekästä tekemistä, kuten musiikkia, pelaamista, urheilua ja puutöitä. Toiveiden pohjalta ohjaajat valmistelivat viikottaisia kokoontumisia, joiden päätteeksi oli aina pieni kuntosalituokio. 

Asiakasvalinnoilla suuri merkitys ryhmän onnistumisessa

Miesryhmän osallistujia valittaessa asiakkaille tehtiin elämäkaarihaastattelu, jossa saatiin tietoa muun muassa haastateltavan persoonasta, vahvuuksista ja mielenkiinnon kohteista. Lisäksi omaisia haastateltiin puhelimitse ADCS-ADL-mittarin avulla asiakkaan arkiaskareiden sujumisesta viimeisen kuukauden ajalta. Nämä systemaattiset haastattelut ovatkin uusia työtapoja, joita päivätoimintakeskuksessa on otettu käyttöön.  

Ensimmäisessä miesryhmässä osallistujien valinta meni nappiin. Asiakkaat olivat omatoimisia ja innokkaasti suunnittelivat ryhmän toimintaa, toivat esiin päivän aiheeseen liittyviä muistoja sekä suhtautuivat toisiinsa avoimesti ja sopuisasti. Puheliaatkin saivat hiljaisempia hyvin mukaan juttuihin.

Toisessa miesryhmässä kaikilla oli keskivaikea muistisairaus, alimmillaan MMSE oli 14. Ohjaajille työ oli todellista ryhmän vetämistä, kun osallistujien jatkuvasta tsemppaamisesta huolimatta toiminta tuntui takkuiselta.

Miesryhmien ohjaaja Sointu Mutkala toivookin, että jatkossa ryhmien osallistujat pyrittäisiin valitsemaan siten, että kaikkien osallistujien kunto ei olisi yhtä huono, vaan joukossa olisi myös parempikuntoisia toisia tukemassa.

Ryhmiin voi päästä nopeastikin mukaan

Tammikuun käynnilläni toiminnanohjaaja Karoliina Vesilahti kertoi, että Vantaan kuntouttavaan päivätoimintaan voi päästä jopa parin viikon sisällä asiakkaan palvelutarpeen arvioinnista.  Aina asiakkaalle ei tehdä lähetettä päivätoimintaan, ensin saatetaan tarjota avoimia palveluja. Palveluohjauksen periaate kun on, että ensin kevyempää ja sitten raskaammin resursoitua.  

Mitähän ”pula-aholaisille” mahtaa nykyään kuulua? Toivon mukaan ovat edelleen päässeet ihmisten ilmoille ja muutenkin löytäneet kotinsa arkiseen eloon uutta potkua.

Kysy lisää!

Sointu Mutkala, ohjaaja
Hakunilan päivätoimintakeskus
sointu.mutkala(ät)vantaa.fi 

Kirjoittaja Toni Saravirta on geronomiopiskelija, joka on perehtynyt vanhustenhuoltoon eri puolilla pääkaupunkiseutua.



Muistisairaiden miesten ryhmä on osa Pääkaupunkiseudun ikäihmisten palvelujen kehittämisverkoston GeroMetron toimintaa. Vuonna 2014 perustettu GeroMetro on pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) yhteistyötä, jonka tavoitteena on hyvinvoiva ikäihminen. 

Vauhdilla käyntiin pyörähtäneessä verkostossa yhdistyy moninainen sosiaali- ja terveydenhuollon osaaminen, kehittäminen ja tutkimus. Ensimmäinen yhteinen kehittämisteema vuosille 2014–2016 on muistisairaan ikäihmisen kotona asumisen tukeminen.

Lue lisää www.socca.fi/gerometro


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja