Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

GeroMetron kyydissä -blogiarkisto

22.3.2018 11.22

Maali näkyy

Meri Pekkanen

Pääkaupunkiseudun GeroMetro-verkoston kotona kuntoutumisen mallin kehittäminen on edennyt niin pitkälle, että maali vähitellen näkyy. Juuri nyt kunnat kirjoittavat kuvauksia kehittämistehtävistään, ja täällä Soccassa kokoamme kauden aikana työstettyä materiaalia yhteen ja yritämme muokata sitä sellaiseen muotoon, että se hyödyttäisi sekä ikäihmisiä, heidän lähiverkostoaan että työntekijöitä.


Itse mallista on olemassa ns. rautalankaversio, mutta vielä ennen kesäkuuta kuva muuntuu graafikon näpeissä. Lopputulos on toivottavasti houkutteleva, innostava ja helposti ymmärrettävä.

Kuntoutuksen sisällöt edellä

Kaksivuotisen kehittämiskauden aikana verkosto on pureutunut asiakkaaksi tuloon, kuntoutumisprosessiin, käsitteisiin, asiakasryhmiin, kuntoutuksen hyviin käytäntöihin, sosiaalista kuntoutukseen sekä omiin kehittämistehtäviinsä.

Kevään työpajoissa olemme vahvistaneet verkoston osaamista myös kulttuuriseen vanhustyöhön liittyvällä sisällöllä musiikin käytöstä kuntoutuksessa, sekä gerontologisen kuntoutuksen erityispiirteistä superosaajan Aila Pikkaraisen johdolla.

Kesäkuun päätösseminaariin on kutsuttu keynote-puhetta pitämään Pia Kürstein Kjellberg, jota kuulimme syksyn Tanskan-matkalla. Pian tutkijanosaaminen kotona tapahtuvasta, voimavaroihin ja asiakkaan omaan tavoitteeseen nojaavasta kuntoutuksesta, reablementista, teki meihin jo matkalla vaikutuksen ja nyt syvennämme aihetta lisää.

lamppu

Maailma ei ole valmis

GeroMetro-kauden aikana on päästy eteenpäin monin tavoin, ja yhteiset keskustelut ovat kasvattaneet pääkaupunkiseudun vanhustyön sosiaalista pääomaa. Samalla se on piirtänyt esiin kysymyksiä, joihin seuraavaksi pitäisi vastata.

Selvää on, että selkeään, usein fyysistä kuntoutusta edellyttävään kotona kuntoutumisen prosessiin ammattilaisilla on paljon osaamista, ja asiakkaat tunnistetaan hyvin. Yhtä selvää on, että esimerkiksi masentuneen, päihderiippuvaisen tai muistisairaan koti- tai arkikuntoutus vaatii vielä paljon lisää ymmärrystä ja toisenlaista toimintatapaa kuin vaikkapa lonkkamurtuman jälkeinen kuntoutus.

Kuinka muistisairaudet tunnistettaisiin varhain ja niiden kuntoutus osattaisiin aloittaa saman tien ikäihmiselle sopivalla tavalla? Miten kaltoinkohtelutilanteisiin ja peliriippuvuuksiin löydetään ikääntyneideille sopivia ratkaisuja ja mitä lääkkeeksi yksinäisyyteen, kun ihminen ei pääse liikkumaan kotoaan eikä tahdo etäkuntoutusta? Millä sosiaaliseen hyvinvointiin keskittyvät digi-innovaatiot saadaan samaan lentoon kuin terveyspuolen ratkaisut jo ovat? 

Matka jatkuu kesän jälkeen

Ikääntyneiden kuntoutus, kuntoutuminen, ja sen mahdollistaminen on aihe, joka ei tule valmiiksi vuodessa tai kymmenessä. Ihmisen elinvoiman vahvistaminen ja yhteiskunta, jossa se herkästi vahvistuu, on pitkäjänteisen ja jatkuvan työn tulosta.

Niinpä GeroMetronkin matka jatkuu päätösseminaarin jälkeen uudella kaksivuotiskaudella, jossa keskiössä ovat kotona kuntoutumisen mallin juurruttaminen, päivystykselliset tilanteet sekä tutkimusrahoituksen niin suodessa myös teknologian merkitys ikääntyneiden sosiaalisessa osallistumisessa.  

Kuvat: pixabay.com


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi