Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

GeroMetron kyydissä -blogiarkisto

8.3.2018 16.33

Kehittyvä vanhustyö -messujen satoa, osa 2

Kaisa Sjöholm, opiskelija

Kehittyvä vanhustyö -messuilla fysioterapeutti ja kinestetiikkakouluttaja Raimo Lappalainen puhui haastavista asiakastilanteista ja Henkka Hyppönen peloista ja niiden kohtaamisesta.
messu2

Haastava asiakas vai haastava tilanne?

Lappalainen kertoi syitä siihen, miksi asiakastilanteet saattavat muuttua haastaviksi ja jopa vaarallisiksi. Tilanteiden ennaltaehkäiseminen on yksinkertaisuudessaan sitä, ettei niitä pääse syntymään. Hän kehotti punnitsemaan, onko kyseessä haastava asiakas vai haastava tilanne. 

Yleisö pääsi kokeilemaan, miltä esimerkiksi muistisairaasta henkilöstä saattaa henkilökunnan rutiininomainen lähestyminen tuntua. Lappalainen kehotti kokeilemaan vierustoverin kanssa, miltä tuntuu jos joku lähestyy ylhäältä päin, kuten vuoteessa olevaa tai esimerkiksi pyörätuolissa istuvaa usein lähestytään. Tilanne on helposti uhkaavan tuntuinen. 

Vähintäänkin alempana oleva päätyy puhumaan toisen vatsalle. Kannattaa siis aina pyrkiä samalle tasolle keskustelukumppanin kanssa. Yleensä vieressä istuminen on luontevin ja vähiten uhkaava paikka.

Erilaisen koskettamisen aiheuttamaa tunnetta testattiin yleisössä parin kanssa. Vaikutelmaa korostettiin sulkemalla silmät. Pari kosketteli ensin kämmenselkää hyvin kevyesti sormenpäällä. Erittäin epämiellyttävää.  

Sitten kokeiltiin reipasta puristusotetta käsivarren ympäriltä. Tämä aiheutti osassa yleisöä jopa aggressiivisia tunteita ja puolustautumisen tarvetta. Lopuksi kosketettiin käsivartta kämmenen alueella rauhallisesti, mutta varmasti. Tämä tuntui mukavimmalta ja turvallisimmalta. Hyvä kosketus on oleellinen taito hoitotyössä ja saattaa jopa ennaltaehkäistä vaaratilanteita. 

Miksi pelkäämme?
Messupäivän päätti Henkka Hyppönen esityksellään: Miksi pelkäämme – ja miten purkaa väärinymmärretyt tunteet elämässä? Hyppönen haastoi kuulijat tunnustamaan kartoittamattomat alueet työssämme ja elämässämme. Ei voida tyytyä tiedossa oleviin asioihin, vaikka se tekisi elämästä yksinkertaisempaa, vaan on annettava mahdollisuus uusille tavoille ajatella. 

Hyppönen korosti luovaa ongelmanratkaisua työssämme. Tälle pitäisi antaa työyhteisössä tilaa kriittisen ajattelun sallimisella ja siihen kannustamisella. Olisi pikemminkin hälyttävää, jos kukaan työyhteisössä ei kyseenalaistaisi organisaation käytäntöjä.

Hyppönen on kirjoittanut kirjan Pelon hinta ja saimme vakuuttavan tietoiskun pelon vaikutuksesta ihmisen toimintaan. Pelätessä ihmisen fyysinen suorituskyky kasvaa, mutta samalla yksilön älykkyysosamäärä romahtaa merkittävästi. Jos ryhmässä on pelkoa, ihmisen kokema psykologinen turvallisuuden tunne laskee. 

Messupäivä oli antoisa ja ajatuksia herättävä ja pureskeltavaa riittää vielä pitkään. Opiskelijalle tarjonta herätti uusia ajatuksia uramahdollisuuksista. Vuoden päästä pääsen toivottavasti taas kokemaan, mitä kehitystä alalla tapahtuu ja silloin näkökulmani on aivan uudenlainen. Olen nimittäin valmis geronomi. Työharjoittelu GeroMetrossakin on takana ja olen töissä jossakin upeassa vanhustyön organisaatiossa. Tai ehkä tapaat minut joltakin ständiltä…

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja