Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

GeroMetron kyydissä -blogiarkisto

1.12.2017 9.00

Etäkuntoutus Vantaalla - iloa ja haasteita

Tuula Lento-Hukkinen ja Heidi Lindström

Noin vuosi sitten tapasin ikääntyneen asiakkaan, jonka luona kävin ohjaamassa arjessa selviytymistä sairaalajakson jälkeen. Ensimmäisellä käynnillä hänen suurin huolensa porraskävelyn sujumisen lisäksi oli päivitysten lataaminen kannettavaan tietokoneeseen. Uutta aikaa sopiessamme hän kaivoi esille älykännykän, minä paperikalenterin ja kynän. ''Teillä on vielä nuo vanhat konstit'', hän tokaisi, ja tallensi tärisevillä sormilla seuraavan ajan kännykän muistiin.

etäkuntoutus
Kuva asiakkaan luvalla

Ei ehtinyt kulua kuin vuosi tuosta asiakastapaamisesta, kun kymmenen tablettitietokoneen tilaus saapui. Tänä kesänä ja syksynä muutaman muunkin ikääntyvän yksi haaste Vantaalla on ollut päivitysten latautuminen tablettitietokoneelle, jonka välityksellä he osallistuvat etäkuntoutusryhmiin. ''Ei se lataaminen ole haitannut. Nehän tulevat aina öisin'', vastasi yksi ryhmiin osallistunut, kun häneltä asiasta kysyttiin. Luulen, että meitä ohjaajia on jännittänyt enemmän kuin osallistujia. Jännitti se, että istuuko siellä kameran edessä ketään, toimiiko tekniikka, tai osaanko minä käyttää tekniikkaa ja innostuvatko kuntoutujat harjoituksista

Vantaan kaupungin kotikuntoutuksen fysioterapeutti on vetänyt istumavoimistelua kerran viikossa. Etäkuntoutuksella on motivoitu asiakkaita jatkamaan harjoittelua lähikuntoutuksen jälkeen. Osallistujien ei ole ollut mahdollista lähteä pois kotoa muihin ryhmiin. He ovat olleet yksin asuvia tai omaishoidettavia. Asiakkaat ovat kertoneet, että etäkuntoutus on piristänyt päivää ja tuonut tiettyä rutiinia elämään. Fyysiset harjoitteet koettiin hyvinä muistutuksina oman kehon kuuntelusta ja venyttelemisen merkityksestä. Asiakkaat toivat esille myös sen, että kokivat toimintakykynsä kohenneen etäryhmän harjoitteiden avulla. ''Voisihan sieltä tulla useimminkin jotain ohjelmaa kuin kerran viikossa. Ainakin kaksi kertaa, että tulisi jotain tehtyäkin'', sanoi eräs omaishoitaja.

etää
Etäkuntoutusta voi olla monenlaista.

Vuorovaikutuksen voima

Toimintaterapeutin ohjaamissa ryhmissä pääpaino on ollut sosiaalisessa kanssakäymisessä ja vertaistuessa, pienessä, kahden tai kolmen osallistujan ryhmässä se on ollut mahdollista.  Saadussa palautteessa toistuu asiakkaiden kokemus yksinäisyyden tunteen vähenemisestä, kun on rupattelutuokio, mitä odottaa. Ryhmissä onkin vältetty ohjaaja edellä toimimista ja annettu tilaa osallistujien vuorovaikutukselle. 

Tiiviit tapaamiset vaihdellen 2 – 3 x viikossa ovat tukeneet asiakkaiden tavoitteita ja ryhmäläiset ovat tulleet toisilleen tutuiksi. Viimeisillä ryhmäkerroilla onkin ollut haikeutta ilmassa.  Aiheina on ollut muistin tukeminen ja orientaatio, rentoutus, positiivinen ajattelu, itsemyötätuntoharjoitteet ja elämänhallinnallisessa ryhmässä on hyödynnetty logoterapian mahdollisuuksia. Tehdyt harjoitteet ovat siirtyneet asiakkaiden jokaiseen päivään ja näin saaneet jatkumoa myös silloin kun ei ole ryhmää.

Etäpilotti on osa kotikuntoutusta

Muutama asiakas on osallistunut samaan aikaan niin liikunnalliseen kuin toiminnalliseenkin ryhmään.  Osallistujat ovat olleet motivoituneita ja poisjäänteihin on ollut asianmukainen syy.  Asiakkaat tähän pilottiin tulivat kotikuntoutuksen asiakkaista ja heille lähikuntoutuksen aikana laadittujen tavoitteiden pohjalta. Asiakkaiden tuttuus terapeuteille ja samankaltaiset tavoitteet olivat tärkeä keino heille voimauttavan ryhmän luomisessa. Ryhmien ohjaaminen terapeuttien näkökulmasta on ollut todella palkitsevaa, innolla odotettu seuraavaa ohjauskertaa.

Teknologian hyödyntäminen ei ole vierasta monille 70- ja 80-vuotiaille. He löytävät internetin välityksellä itselle sopivia ja mieleisiä voimisteluohjelmia. Jotta voimme kilpailla internetissä olevan tarjonnan kanssa, tulisi etäkuntoutuksessa korostua osallistujien huomioiminen yksilöinä, kuntoutuksen on vastattava asiakkaiden muuttuvia tarpeita ja tutustumiseen sekä keskustelulle on varattava aikaa. Oikeiden osallistujien valinta kuhunkin ryhmään on tärkeää, jotta harjoitukset olisivat tarpeeksi tehokkaita.

Viimeisellä kerralla, aivan lopuksi, kun teimme sydämiä ja toivotimme toisillemme hyvää kesää, tietokone yllättäen kysyi lupaa päivitykseen. Näytölle ilmestynyt teksti muistutti meitä haasteista, jotka tulemme ratkaisemaan, sillä Vantaalaiset ikääntyvät haluavat jatkaa teknologian hyödyntämistä.

 

Kirjoittajat työskentelevät Vantaan kaupungin Arviointi- ja kotikuntoutusyksikössä. Tuula Lento-Hukkinen on fysioterapeutti ja Heidi Lindström toimintaterapeutti.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja