Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

GeroMetron kyydissä -blogiarkisto

7.12.2018

Etäkuntoutus – kuntoutusta yksin ja yhdessä

Kirsi Ikonen-Ranne

Etänä toteutettu kuntoutus merkitsee ikääntyneelle muutakin kuin ohjattua kotijumppaa. Metropolia AMK:n geronomiopiskelijoiden tekemästä opinnäytetyöstä selviää, että se tarjoaa mahdollisuuden aktiiviseen ryhmätoimintaan ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Etäkuntoutus koetaan mukavaksi ja helpoksi tavaksi osallistua kuntoutukseen.

Etäkunt

Kuva: Pixabay

Opinnäytetyössä kartoitettiin kuntoutujien ennakko-odotuksia ja kokemuksia. Se toteutettiin laadullisen tutkimuksen periaatteiden mukaisesti haastattelemalla Helsingin Syystien palvelukeskuksen etäkuntoutusryhmän osallistujia. Haastattelut tehtiin kuntoutusjakson alussa ja lopussa. 

Ryhmätoiminnasta piristystä arkeen

Ryhmän jäsenet toivoivat etäkuntoutukselta toimintakyvyn paranemista tai halusivat pitää sen nykyisellä tasolla. He odottivat myös sosiaalista vuorovaikutteisuutta ryhmään osallistuvien välillä. Odotuksissa tuli esille toive osallistujista, joiden kanssa syntyisi keskustelua ja saisi juttuseuraa myös ryhmän ulkopuolella.

Kokonaisuudessaan etäkuntoutusryhmässä toimiminen koettiin positiivisena. Kuntoutujat saivat tehdä harjoitteet kotona, mutta tunsivat silti olevansa osana ryhmää. Ohjaus ja harjoitteet olivat kuntoutujien mielestä selkeitä ja motivoivia. Osallistuminen etäryhmään lisäsi myös muuta liikuntaa ja jaksamista. Sen koettiin piristäneen arkea.

etäkunt2

Kuva: Pixabay

Ryhmätoiminnan ohjaus ja tekniikka

Haastattelujen perusteella kuntoutujat arvostivat erityisesti ryhmätoimintaa ja keskinäistä vuorovaikutusta. He olivat kiinnostuneita ryhmän toiminnasta ja miettivät itsekin etäryhmän dynamiikkaa. Tämä kuvastaa ryhmässä toimimisen suurta merkitystä etäkuntoutuksessa.

Kuntoutujien mielestä ohjaus oli selkeää. Ohjaajan tapa käyttää vertauskuvia hahmottamisen tukena helpotti harjoitteiden ymmärtämistä. Harjoitteet tehtiin kuntoutujista sopivalla nopeudella ja etätunti koettiin pääsääntöisesti riittävän monipuoliseksi

On huomioitava, että huono muisti, kuulo tai näkö vaikuttavat harjoitteiden tekemiseen. Mahdolliset toimintarajoitteet kannattaa ottaa huomioon jo ryhmää muodostettaessa. Hyviin verkkoyhteyksiin kannattaa panostaa. Toimiva teknologia on etäkuntoutuksen perusedellytys.

 

etäkunt3

Kuva: Pixabay

Tehokkuutta ja valinnanvapautta

Ikääntyneiden määrän kasvu lisää tarvetta uudistaa kuntoutuspalveluja. Sosiaali- ja terveysministeriö näkee sähköiset palvelut uusina keinoina terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen. Niiden avulla kuntoutuspalveluja voidaan tarjota asuinpaikasta ja palveluntuottajasta riippumatta.

Etäkuntoutuksen voisi saada osaksi kuntoutussuunnitelmaansa mistä päin Suomea tahansa. Tämä lisäisi asiakkaiden tasa-arvoa ja tukisi yksilön valinnanvapautta. Etäkuntoutuksella voidaan säästää kustannuksia, helpottaa sijaistuksia ja vähentää siirtymisiin käytettyä aikaa ja rahaa. 

 

Kirjoittaja: Kirsi Ikonen-Ranne

 

Lisätietoja: kirsi.ikonen-ranne@kolumbus.fi tai puh. 0400618393.

 

 

Lähde: Annukka Hahl & Kirsi Ikonen-Ranne 2018. Etäkuntoutus kuntoutujan kokemana. Kysely etäryhmän osallistujille. Opinnäytetyö. Helsinki: Metropolia Ammattikorkeakoulu. Vanhustyön tutkinto-ohjelma. 

 

Koko opinnäytetyö on luettavissa Theseus-tietokannassa: Etäkuntoutus kuntoutujan kokemana. Kysely etäryhmän osallistujille.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi