Geron auto oranssi parta

Ikäihmisten palvelujen kehittämisverkosto GeroMetro

Yhdessä jakaen ikäihmisten hyväksi!

GeroMetron kyydissä -blogiarkisto

3.12.2019

Etäkuntoutuksella on myös sosiaalinen ulottuvuus

Dagne Rannamäe ja Päivi Laaksoharju

Digitalisaatio ja teknologinen kehitys muuttavat yhteiskuntaamme ja teknologia on rynnistänyt vauhdilla myös vanhuspalveluihin. Teknologian uskotaan lisäävän ikäihmisten mahdollisuuksia osallistumiseen ja osallisuuteen. Etäkuntoutus on yksi tapa digitalisoida palveluita.

Ikäihmisten etäkuntoutuksesta on tehty runsaasti opinnäytetöitä, mutta sosiaalisen osallisuuden ulottuvuus etäkuntoutuksen yhteydessä on jäänyt vähäisemmälle tarkastelulle. Me halusimme opinnäytetyössämme tarttua juuri tähän näkökulmaan ja selvittää, onko etäkuntoutuksella positiivisia vaikutuksia myös ikääntyneiden sosiaalisen osallisuuden kokemuksiin.

Sosiaalinen osallisuus – tunnetta ja kokemusta

Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta ikäihmisten kokevan sosiaalista osallisuutta ryhmäetäkuntoutuksessa. Ikääntyneiden sosiaalinen osallisuus ilmenee etäkuntoutuksessa muun muassa kuulluksi ja huomioiduksi tulemisen tunteena, yhteenkuuluvuuden kokemuksena sekä vaikuttamismahdollisuutena voidessaan asettaa oma tavoite kuntoutukselle ja aktiivisena osallistumisena etäkuntoutustoimintaan.

Sosiaalinen osallisuus syntyy arjen pienistä asioista, sosiaalisista suhteista, omista asioista päättämisestä, kohtaamisista, keskusteluista ja huomioiduksi tulemisesta. Ryhmäetäkuntoutuksen avulla on mahdollista lisätä ikäihmisten sosiaalisia kontakteja ja tarjota mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämään liittyviin päätöksiin. 

Etäkuntoutus parantaa kuntoutuspalveluiden saattavuutta ja saavutettavuutta etenkin niiden ikäihmisten kohdalla, joiden on vaikea liikkua kodin ulkopuolella. Palveluiden saavutettavuus ja saatavuus ovat keskeinen osa sosiaalista osallisuutta.

Vuorovaikutus avain osallisuuteen

Vuorovaikutus nousi keskeiseksi tekijäksi osallisuuden kokemisessa etäkuntoutuksessa. Osallisuus toteutuu vuorovaikutuksessa, kun ikäihminen kokee nähdyksi, kuulluksi ja huomioiduksi tulemisen tunnetta. Ikääntyneiden vastaajien mukaan etäkuntoutuksessa nämä elementit toteutuvat. 

Etäkuntoutuksessa sosiaalista osallisuutta vahvistavat mahdollisuus reaaliaikaisen vuorovaikutukseen ohjaajan kanssa ja näköyhteys muihin kuntoutujiin. 

Ohjaajan on mahdollista omalla toiminnallaan ja sanavalinnoillaan edistää iäkkäiden kuntoutujien osallisuuden tunneta puhuttelemalla osallistujia nimillä, antamalla jokaiselle puheenvuoron ja riittävästi aikaa puhua.

Opinnäytetyömme osoitti, että etäkuntoutuksella voidaan edistää ikäihmisten sosiaalista osallisuutta. Uskomme, että etäkuntoutuksella ja -palveluilla voidaan tulevaisuudessa edistää ikäihmisten osallistumista ja osallisuutta. Se edellyttää kuitenkin, että ikäihmisten näkökulma ja käyttäjäkokemukset otetaan entistä vahvemmin huomioon. Tämä mahdollistuu vain aidon vuorovaikutuksen kautta.

Kirjoittajat Dagne Rannamäe ja Päivi Laaksoharju ovat geronomiopiskelijoita Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.

Opinnäytetyö on luettavissa osoitteessa http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019102820291


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja