Socca on Suomen asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus SPTY ry:n jäsen. Tämä teksti on kirjoitettu SPTY ry:n vuoden 2025 ensimmäisen uutiskirjeen pääkirjoitukseksi.
Asiakasturvallisuus liittyy sosiaalihuollossa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden oikeuksien turvaamiseen ja heidän tarpeitaan vastaaviin palveluihin. Lakisääteiset velvoitteet luovat oikeudellisen perustan asiakasturvallisuudelle. Asiakasturvallisuuden edellytyksenä olevan hyvän sosiaalihuollon nähdään toteutuvan, kun palvelut tuottavat asiakkaan arkeen turvaa ja subjektiivista turvallisuuden kokemusta.
Sosiaalihuollossa asiakasturvallisuus sisältää palveluiden järjestämisen, tuottamisen ja toteuttamisen siten, etteivät asiakkaan fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja taloudellinen turvallisuus vaarannu. Sillä tarkoitetaan organisaatioiden ja ammattihenkilöiden toiminnan periaatteita ja käytäntöjä, joilla varmistetaan asiakkaan hyvä kohtelu ja palvelujen, huolenpidon ja hoidon turvallisuus sekä suojataan asiakasta vahingoittumasta. (STM 2022.)
Asiakasturvallisuuden riskeistä sosiaalihuollossa tunnistetuimpia on työntekijöiden vaihtuvuuteen ja saatavuuteen liittyvät ongelmat. Asia haastaa sekä työntekijöiden että asiakkaiden oikeusturvaa. Asiakkaan on vaikea luoda luottamuksellista suhdetta alati vaihtuviin työntekijöihin. Tämä voi aiheuttaa viivettä avun saamiseen ja myös saadun palvelun laatuun sekä vaikuttavuuteen. Työntekijällä on vastuu asiakasturvallisuudesta, mutta työntekijällä ei kuitenkaan aina ole mahdollisuutta varmistaa, että asiakas saisi tarvitsemansa palvelut tai että kokonaisuudessaan järjestelmä toimisi asiakastarpeisiin vastaten. Palvelupolkujen katkeaminen ja tiedonkulun haasteet voivat johtaa vakaviin puutteisiin asiakasturvallisuudessa.
Sosiaalihuolto professiona on terveydenhuoltoon nähden erilaisessa tilanteessa koskien mm. vaikuttavuus- ja arviointitietoa sekä toiminnan tutkimusperustaisuutta. Sosiaalihuollossa ei ole tällä hetkellä ”käypä sosiaalityö” -rakennetta. Tarvitsemme kansallisen ratkaisun siihen, miten sosiaalityötä voidaan tehdä vahvemmin tutkimukseen perustuen. Tutkittuun tietoon perustuva toiminta osaltaan edistää sosiaalihuollon asiakasturvallisuutta.
Sosiaalihuolto tarvitsee myös omia työkalujaan asiakasturvallisuuden edistämiseksi ja turvallisuusosaamisen vahvistumiseksi. Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen työryhmissä työstetään parhaillaan materiaaleja, jotka jäsentävät ja tarkentavat sosiaalihuollon asiakasturvallisuuden käsitettä ja sen merkitystä konkreettisesti. Materiaalit lisäävät ammattilaisten tietoisuutta asiakasturvallisuudesta ja edistävät yhdenmukaisia menettelytapoja. (Materiaalipankki – Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus).
Sosiaalihuollon asiakasturvallisuus on erityinen kysymys. Se paikantuu ammatilliseen toimintaan, osaamiseen, rakenteellisiin seikkoihin, johtamiseen ja toimintakulttuuriin. Sosiaalihuollon osalta on selvää, että palvelujärjestelmän käyttöön tarvitaan asiakasturvallisuuden seuraamisen mahdollistavia mittareita ja indikaattoreita. Turvallisuusosaamisen varmistamisen on oltava myös johdon ja organisaatioiden tärkeimpiä tehtäviä.
Sosiaalialan osaamiskeskustoiminta muuttuu tänä vuonna yhteistyöaluetasoiseksi. Osaamiskeskusten mahdollisuus edistää myös asiakasturvallisuusasioita on tärkeää huomioida. Osaamiskeskuksilla on loistava paikka vahvistaa asiakasturvallisuuden tietoisuuden levittämistä valtakunnallisesti. Osaamiskeskukset ovat mielellään mukana työssä, jolla vahvistetaan asiakasturvallisuuskulttuuria sosiaalihuollossa tekemällä yhteistyötä hyvinvointialueiden, asiakas- ja potilasturvallisuuskeskusten sekä asiakas- ja potilasturvallisuusyhdistyksen kanssa.