Vaikuttavuuden arviointi aikuisten palveluissa 

Sosiaalityö määritellään sosiaalihuoltolaissa (1301/2014) muutosta tukevaksi työksi, joka kohdistuu elämäntilanteen haasteiden lieventämiseen sekä yksilöiden ja perheiden toimintaedellytysten ja osallisuuden vahvistamiseen. Laki edellyttää sosiaalityöltä myös tuen ja palvelukokonaisuuden toteutumisen ja vaikuttavuuden seurantaa. 


Toistaiseksi vaikuttavuuden seuraamiseen sosiaalihuollossa ei ole ollut vakiintuneita työmenetelmiä. Suomessa on kehitetty useampia työikäisten palveluihin soveltuvia arviointivälineitä, kuten sosiaalityön tavoitteiden toteutumista kartoittava Avain-mittari (THL), joka on integroitu sosiaalihuollon kansallisiin asiakirjarakenteisiin. 

Osana asiakastyöskentelyä mittarit voivat sekä parantaa työskentelyn laatua ja vaikuttavuutta, että tarjota yhden välineen vaikuttavuuden arvioimiseksi.

Tällä hetkellä Socca on mukana sosiaalihuollon suositukset –osahankkeessa, joka pilotoidaan työikäisillä.

Sosiaalisen kuntoutuksen vaikuttavuus 

Aikuissosiaalityön sosiaalisen kuntoutuksen palveluja on tarjolla työ- tai eläkeikäisille asiakkaille, joiden sosiaalinen hyvinvointi ja toimintakyky on erityisen vaarantunut. Sosiaalisen kuntoutuksen palveluille ei ole olemassa tarkkarajaista määritelmää, sillä sosiaalihuoltolain mukaisesti ne määräytyvät asiakkaan yksilöllisten kuntoutustarpeiden mukaisesti. Palveluiden sisällöissä ja niihin ohjautumisessa on kuitenkin paljon myös alueellista vaihtelua.  

Uudenmaan sosiaalisen kuntoutuksen verkoston toimintakauden teemana 2022-24 oli laatu ja vaikuttavuus. Verkostossa tarkasteltiin teemaa eri näkökulmista, kuten tiedolla johtaminen ja asiakasosallisuus. Lisäksi verkoston tilaisuuksissa tutustuttiin erilaisiin asiakastyöskentelyyn soveltuviin itsearviointimittareihin.
 
Soccan sosiaalisen kuntoutuksen mallinnushankkeessa (2020-2022) kerättiin yhtenä osa-alueena tietoa sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaiden elämäntilanteista ja hyvinvoinnista mm. aikuisväestön hyvinvointimittarin avulla kahdessa pääkaupunkiseudun kunnassa. Hankkeessa tarkasteltiin asiakkaiden hyvinvoinnin muutoksia noin puolen vuoden seuranta-aikana sekä niiden rinnalla sosiaalisessa kuntoutuksessa tehtyjä toimia, tavoitteiden toteutumista ja siihen vaikuttaneita tekijöitä asiakkaiden näkökulmasta. Samalla sosiaalisen kuntoutuksen ammattilaisia tuettiin käyttämään Aikuisväestön hyvinvointimittaria osana asiakastyötä.  

Tutustu Aikuisväestön hyvinvointimittarin pilotin tuloksiin (pdf

Aikuisväestön hyvinvointimittari aikuissosiaalityössä 

Aikuisväestön hyvinvointimittari on pääkaupunkiseudun kuntien aikuissosiaalityön ja Soccan yhteistyöstä syntynyt itsearviointimittari, jonka avulla voidaan tuottaa kokonaisvaltaista ja vertailukelpoista tietoa aikuisikäisen kuntalaisen elämäntilanteesta ja koetusta hyvinvoinnista. Mittarin avulla asiakas voi tehdä havaintoja omasta kokonaishyvinvoinnistaan sekä seurata sen muutoksia.

Peli poikki -ohjelman vaikuttavuustutkimus 

Soccassa rahapeliongelmien hoidon vaikuttavuutta on tutkittu Peliklinikalla toimineessa Peli poikki –ohjelmassa (Tulokset julkaistu vuonna 2022). Tulokset löytyvät:

Julkaisut – THL

Tutkimuksessa tarkasteltiin, miten masentuneisuuden ja taloudellisen hallinnan tunne vaikuttaa hoidon tuloksiin. Peliklinikan ja THL:n tutkijoiden kirjoittamassa tutkimusartikkelissa todetaan, että Peli poikki -ohjelman vaikuttavuus on yleisellä tasolla hyvä, mutta hoidon vaikutukset eivät ole yhtä pitkäkestoisia, jos henkilöllä on masentuneisuusoireita tai ongelmia oman taloudellisen tilanteen hallinnassa.