Aikuisväestön hyvinvointimittari

Aikuisväestön hyvinvointimittarin kokeiluja

Aikuisväestön hyvinvointimittari on herättänyt kiinnostusta kunnissa, hankkeissa ja palveluissa eri puolilla Suomea. Seuraavat hankkeet ovat keränneet asiakastietoa mittarin avulla. 

Sosiaalisen kuntoutuksen mittaripilotti, pääkaupunkiseudun sosiaalisen kuntoutuksen verkosto (2021-2022)

Pääkaupunkiseudun sosiaalisen kuntoutuksen verkostossa toteutettiin Soccan koordinoima pilotti, jossa kerättiin Aikuisväestön hyvinvointimittarin avulla tietoa sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaiden hyvinvoinnista ja hyvinvoinnin muutoksista puolen vuoden seuranta-ajalla. Pilottiin osallistui 1. mittausvaiheessa 62 ja 2. mittausvaiheessa 35 sosiaalisen kuntoutuksen asiakasta. Lisäksi mittaria käyttäneille ammattilaisille tehtiin käyttäjäkysely mm. mittarin toimivuudesta ja soveltuvuudesta sosiaaliseen kuntoutukseen.

Lue lisää pilotista ja sen tuloksista täältä.

Opinnäytetyö Hämeenlinnan naisvankien hyvinvoinnista (2022)

Vuonna 2022 julkaistiin sosionomin YAMK-tutkinnon opinnäytetyö, joka perustuu Hämeenlinnan uuden naisvankilan kehittämistoimintaan. Opinnäytetyössä tarkasteltiin naisvankien hyvinvointia Aikuisväestön hyvinvointimittarin avulla. Haastatteluihin osallistui 38 naisvankia.

Mittarikokeiluja muiden alueiden sosiaalityössä (2020-2022)

Aikuisväestön hyvinvointimittari on ollut käytössä muun muassa Eksoten alueen aikuissosiaalityössä.

Asiakkaiden kokemuksista mittarin käytöstä Kainuun alueen aikuissosiaalityössä julkaistiin vuonna 2021 sosiaalityön maisterintutkielma (pdf).

Kainuun sotessa mittarin käyttöä edistettiin osana SOSRAKE-hanketta (2021- 22). Mittarilla tuotettiin tietoa mm. naisille suunnatun monialaisen sosiaalisen kuntoutuksen vaikutuksista.

Kohti tasa-arvoisempaa työelämää -hanke, Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socom (2018-2020) 

Hankkeessa kartoitettiin ratkaisukeskeisesti ja yksilöohjauksen keinoin asiakkaiden hyvinvoinnin kokonaistilaa ja järjestettiin vertaistukiryhmiä. Tavoitteena oli parantaa työkykyä sekä ohjata työhön, koulutukseen tai kuntoutukseen. Kohderyhmänä olivat syrjäytymisvaarassa olevat nuoret miehet, kokeiluun osallistui 100 asiakasta.

Tutustu hankkeen tuloksiin (pdf, innokyla.fi)

Tutustu hankkeen aikuisväestön hyvinvointimittarin menetelmäoppaaseen (pdf)

Osallistuvat asiakkaat ja vaikuttavat kokeilut -hanke ISO SOS. Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus ISO (2018-2019)

Hankkeessa edistettiin heikoimmassa asemassa olevien ihmisten hyvinvointia ja kokeiltiin kolmea eri mittaria (Kykyviisari, Aikuisväestön hyvinvointimittari ja ESY-mittari). Kohderyhmänä oli aikuissosiaalityön asiakkaat ja kokeiluun osallistui 10–20 asiakasta.

Tutustu hankkeen tuloksiin (isonet.fi)