Terveyssosiaalityön tutkimuksia
Terveyssosiaalityön arvioinnin ja intervention vaikuttavuus näkyväksi (Sostyö-TerVa) – HUSin kohderyhmä lasten ja nuorten sairaudet sosiaalityössä
Tutkimuksessa tehtiin vuosina 2021–2023 näkyväksi ja kehitettiin terveyssosiaalityötä sekä arvioitiin sen vaikuttavuutta. Taustalla on vuonna 2018–2019 tehty HUSin, TAYSin ja Helsingin kaupungin Terveyssosiaalityö näkyväksi -tutkimus.
Terveyssosiaalityöntekijät koordinoivat palveluja, kun asiakkaat siirtyvät erikoissairaanhoidosta hyvinvointialueiden tai valtion rahoittamiin palveluihin. Tutkittua näyttöä sosiaalityön roolista tehokkaiden tulosten varmistamisessa palvelujen käyttäjille ei kuitenkaan juuri ole. Tässä tutkimuksessa pyrittiin korjaamaan tiedon puutetta kokeellisen tutkimusasetelman avulla. Tavoitteena oli kehittää sosiaalityön interventiomalli sairaalahoidossa oleville potilaille, arvioida sosiaalityön palvelupolun vaikutusta ja parantaa terveyssosiaalityöntekijöiden valmiuksia käytäntötutkimuksen tekoon tulevaisuudessa
Kohderyhmät ja tutkimuksen toteutus
Tutkimus kohdentui asiakasryhmiin, jotka tarvitsevat moninaisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Soccan vastuulla olleessa HUSin osahankkeessa keskityttiin sosiaalityön vaikuttavuuden tutkimukseen lasten ja nuorten sairauksien sosiaalityössä.
Aineisto kerättiin asiakkailta standardoiduilla mittaristoilla, joilla mitattiin elämänlaatua (EuroHiS 8, QOL), toimijuutta (Capability) ja elämäntilannetta (3X10D). Lisäksi asiakkaat täyttivät Terva-palvelukyselyn. Asiakaskokemuksen lisäksi tietoa kerättiin sosiaalityöntekijöiden arviointikyselyllä ja teemahaastatteluilla.
HUSin osatutkimuksesta vastasivat Leena Männistö ja Maija Jäppinen.
Terveyssosiaalityö näkyväksi
– tutkimus
Tutkimuksessa tehtiin näkyväksi terveyssosiaalityöntekijöiden työnkuvaa ja heidän rooliaan sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tutkimus oli ensimmäinen terveyssosiaalityön sisältöjä Suomessa kartoittava tutkimus. Siinä toistettiin aiemmin Australiassa samalla tutkimusasetelmalla tehty tutkimus, mikä mahdollistaa kansainvälisen vertailun. Tutkimuksessa 249 terveyssosiaalityöntekijää HUSista, Helsingin kaupungilta, Taysista ja Tampereen kaupungilta kuvasivat yhden työpäivän aikana tekemäänsä työtä viiden minuutin tarkkuudella.