mother-2935723 pixabay

Etelä-Suomen osaamis- ja tukikeskushanke (OT) 2022-2023

Tietoa Etelä-Suomen OT-keskushankkeesta

Etelä-Suomen OT-keskushanke jatkoi aiempaa OT-keskuskehittämistä keskittymällä OT-keskuksen rakenteiden luomiseen aiemmin kuvattujen mallien pohjalta. Tavoitteena oli kehittää aiemmin suunniteltua OT-keskusrakennetta alueen nykyisiä tarpeita vastaavaksi ja suunnitella sen hallinnollista sijoittumista. Lue lisää aiemmasta Etelä-Suomen OT-kehittämisestä

Hankkeessa kehittiin lasten, nuorten ja perheiden vaativan tason palveluja ja kokeiltiin OT-keskuksen rakenteen toimintaa valittujen asiakastyön pilottien avulla.

Pilottien tehtävänä oli tuottaa tietoa OT-koordinaatiorakenteen toimivuudesta erityisesti seuraavilla osa-alueilla:

  • Alueen yhteistyön kuvaaminen vaativan tason sote-palvelujen järjestämisessä huomioiden yhteistyö sivistystoimen, järjestöjen ja muiden keskeisten toimijoiden kanssa 
  • OT-tason toimijoiden verkoston kokoaminen ja konsultaatiokäytäntöjen kehittäminen vaativinta osaamista edellyttäviin tilanteisiin 

Hankkeen tavoitteena oli myös suunnitella alueellisia tutkimus- ja kehittämisrakenteita erityisesti sosiaalihuoltoon sekä hyvien käytäntöjen ja toimintamallien levittämistä koko Etelä-Suomen alueelle.

OT-keskuskehittämistä tehdään Suomessa viidellä alueella.

Hankkeen toiminta-alue

Hanke kattoi Etelä-Suomen yhteistoiminta-alueen (YTA), johon kuuluvat Helsinki, HUS sekä Länsi-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan, Vantaan ja Keravan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueet. Socca koordinoi hanketta.

Toimijoiden suuri joukko korosti verkostomaisen OT-keskusrakenteen onnistumisen tarpeellisuutta. Alueelle tarvitaan lasten, nuorten ja perheiden vaativan tuen palvelujen yhteiskehittämistä ja koordinaatiota, ja OT-keskushanke on mukana edesauttamassa tämän tavoitteen saavuttamista.

Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet perustuivat Etelä-Suomen YTA-alueen sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden yhteisesti tunnistamiin, vaativaa monitoimijaista erityisosaamista edellyttäviin kehittämiskärkiin. Yksi esimerkki kehittämisen kärjestä oli vaativan tason lastensuojelun, psykiatrian sekä koulun erityisen tuen yhteen sovitettuja palveluja tarvitsevien lasten ja nuorten auttaminen.

Aikataulu ja rahoitus 

STM myönsi 500 000 euron rahoituksen vuosille 2022–2023. Etelä-Suomen OT-keskushanketta koordinoi Socca​.

Hanketyöntekijät

Minna Rantalaiho, projektipäällikkö
Nora Blom, projektisuunnittelija
Minna Koskelainen, erikoissuunnittelija
Tanja Koskinen, erikoissuunnittelija
Milla Mäkelä, projektisuunnittelija
Essi Petrelius, tutkimuskoordinaattori